Kobasice na jastučetu od testa
Sastojci
- 125 g brašna, 1/2 kašikice praška za pecivo, 1/2 kašikice soli, 2 jajeta, 300 ml mleka, 3 kašike svinjske masti, 600 g svinjskih kobasica
Priprema
-
1
izmešati brašno, prašak za pecivo i so, pa dodati jaja i mleko i dobro izmešati. Ostaviti testo da se odmori oko 20 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni. 2. Svinjsku mast staviti u pleh i u zagrejanu rernu. Probosti kobasice viljuškom na par mesta, pa ih staviti na vrelu mast, da se peku u rerni dok ne porumene. Izvaditi kobasice, pa u masnoću od pečenja kobasica uliti testo. Ponovo staviti kobasice, preko testa, i sve peći 30-40 minuta.
Testo treba da bude sočno i vazdušasto, ali sa hrskavom koricom.
,,BRZI KOLAC,,
Sastojci
- 5 kom. jaja
- 15supenih kasika secera
- 18supenih kasika brasna
- 9supenih kasika ulja
- 1pakovanje vanilin secer
Priprema
-
1
Umutite dobro jaja i secer zatim dodate ostale sastojke :brasno ,ulje i vanilin secer,sve zajedno dobro umjesajte .
-
2
Po zelji mozete ga prosarati cime volite :nutela ,kakao,pekmez i sl.posuti secerom u prahu itd.
-
3
U tepsiju sa pek papirom ulite smjesu i peci na 180°
-
4
cuvajte ih u nekoj plasticnoj zdjeli sa poklopcem da se ne bi susili kolaci.
Voćna letnja pita
Sastojci
- za biskvit:
- 2 jaja
- 120 g šećera
- 1 vanil-šećer
- 2 dl mleka
- 1 dl jogurta
- 220 g brašna
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 80 ml ulja
- za nadev:
- 200 g višanja
- 200 g trešanja
- 3 kajsije
- 100 g kupina
- 1 kašika šećera
- 1 kašika griza
Priprema
-
1
Voće operite, izvadite koštice, i ostavite da se malo ocedi od suvišnog soka. Kajsije iseckajte na komadiće.
-
2
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanil šećerom žicom za mućenje. Dodajte mleko,jogurt i ulje, a zatim i brašno pomešano sa sodom i praškom za pecivom. Mutite toliko da se sve poveže.
Polovinu testa izlijte u podmazan i brašnom posut pleh (kod mene okrugli, vel.28), pa stavite u rernu zagrejanu na 190C da se zapeče.
-
3
Za to vreme pomešajte voće i ravnomerno ga pospite grizom i šećerom. Voće ne treba prethodno stiskati i cediti, kako bi kolač ostao sočan.
-
4
Kada gornja korica malo očvrsne, izvadite prvi deo biskvita iz rerne, pa preko njega lepo poređajte voće tako da potpuno prekrije biskvit i poravnajte. Odmah izlijte i drugi deo testa preko nadeva u tankom mlazu, tako da ravnomerno pokrijete voće (ne mora potpuno). Vratite u rernu i pecite dok ne dobije lepu, svetložutu boju.
Posluživanje
Ostavite kolač da se malo prohladi, pa poslužite mlak sa malo šećera u prahu.Količine i vrste voća možete menjati po sopstvenom ukusu... ja sam baš za ove kiselo-slatke kombinacije...
Napomena: Jaja koja sam koristila bila su baš mala, pa ukoliko koristite veća, možda ćete na kraju morati dodati 20-30 g brašna više. Testo za biskvit ne treba biti jako gusto i lako se razliva u tankom mlazu.
Нема коментара:
Постави коментар