Bakin štos
Sastojci
- 500 g kajsija
- 4 jajeta
- kesica vanilin šećera
- kesica praška za pecivo
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mleka
- 12 kašika ulja
- 15 kašika brašna
- 3 kašike šećera u prahu
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema
-
1
Umutite jaja s vanilinom i šećerom pa muteći mikserom dodajte brašno, mleko, ulje i prašak za pecivo.
-
2
Sipajte pola smese u manji podmazan pleh i zapecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
-
3
Izvadite pleh i po testu poređajte cele kajsije kojima ste izvadili koštice.
-
4
Oko kajsija sipajte ostatak smese, vratite pleh u rernu i pecite još petnaestak minuta dok ne porumeni.
Proverite čačkalicom da li je gotovo.
Posluživanje
Prohlađen kolač isecite na kocke tako da kajsija bude u sredini svake.Pospite šećerom u prahu.
Kolač sa marelicama
Sastojci
- 5 kom žumanaca
- 12 dkg šećera
- 14 dkg brašna
- 1 kom prašak za pecivo
- 7 dkg rastopljenog margarina
- 1 kom naranča sok i korica
- 5 kom bjelanjaca snijeg
- marelice,breskve
- 2 dl šlaga
Priprema
-
1
žumanca izmiksati sa šećerom dodati koru i sok naranče te rastopljeni margarin
-
2
polako u gornju smjesu umiješati brašno sa praškom i na kraju lagano dodati snijeg od bjelanjaka
-
3
biskvit malo zapeći pa po vrhu složiti na ploške narezane marelice vratiti u peć i ispeći do kraja
-
4
ohlađen kolač premazati šlagom.
Džem od marelica s daškom vanilije
Sastojci
- 1 kg marelica
- 500 g šećera
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žličica burbon vanilije ili pola mahune
- 1-2 sjemenke iz koštice od marelice
Priprema
-
1
Marelice operite, očistite od koštica i narežite na manje komade. Stavite u lonac u kojem ćete kuhati džem. Marelicama dodajte šećer, limunov sok, vaniliju i sitno sjeckane sjemenke marelice.
-
2
Sjemenke ćete izvući tako da koštice marelice razbijete čekićem. Mekane nasjeckane sjemenke daju džemu posebnu aromu.
-
3
Džem kuhajte povremeno miješajući. Pjenu koja se stvara na površini džema odstranjujte žlicom sve dok se ne prestane stvarati.
Džem mora postati gust. Ako želite manje komade voća, smjesu možete lagano usitniti štapnim mikserom. Ja to ne radim jer volim veće komade.
Kad je džem gotov prebacite ga u sterilizirane staklenke i dobro ga zatvorite. Pustite da se ohladi i to je to!
Posluživanje
Teglice sterilizirate tako da ih stavite u pećnicu na 150 stupnjeva barem 15-20 min. :-)
Нема коментара:
Постави коментар