субота, 7. јун 2014.

Tajni recepti iz pekare

              Orginalni Pekarski Recepti

 Recepti koji su vredni za cuvati.

Sastojci

  •   ....Lisnato.....
  •   3 kg brasna
  •   60 gr soli
  •   150 gr secera
  •   150 gr kvasca
  •   2 dl ulja
  •   1,2 L vode ( 1 L plus 2 dl )
  •   1,5 kg margerina
  •   ......Proja.....
  •   1 jaje
  •   2 solje za kafu ulja
  •   3 solje za kafu mleka
  •   2 solje za kafu beloga brasna
  •   4 solje za kafu kukuruznog brasna
  •   250 gr sira
  •   1 prasak za pecivo
  •   3 zlicice soli
  •   ......Pecene Krofne....
  •   1 kg brasna
  •   1 jaje
  •   5 zlica secera
  •   2 zlicice soli
  •   50 gr kvasca
  •   1/2 litre mleka ( vode, ili pola pola )
  •   2 dl ulja
  •   ......Pancerote......
  •   1 kg brasna
  •   20 gr soli
  •   20 gr secera
  •   40 gr masti
  •   50 gr kvasca
  •   4 dl vode (otprilike )
  •   ......Pekarske kiflice......
  •   1 kg brasna
  •   20 gr soli
  •   20 gr secera
  •   40 gr masti
  •   50 gr kvasca
  •   4 dl vode ( otprilike )
  •   ....... Pletenice......
  •   1 kg brasna
  •   1 jaje
  •   4 zlicice soli
  •   2 zlicice secera
  •   50 gr kvasca
  •   2 dl ulja
  •   1/2 Litre melka ( vode, ili pola pola )
  •   .....Pice...
  •   1 kg brasna
  •   1 zlica soli
  •   1 dl ulja
  •   50 gr kvasca
  •   6 dl mleka ( ili vode, ili pola pola )

Priprema

  1. 1
    ......Lisnato......
    Zamesiti testo, kada odmori izvirkati loptu, kada odmori razvuci tanko oklagijom, ubaciti izradjen margarin, preklopiti u pismo, i tako preklapati jos 3 puta, kada se zadnji put preklopi i testo odmori razvuce se tanko oklagijom u pravougaoni oblik, iseci na stangle po celoj duzini testa, stangle su siroke 5 - 10 cm, ako se motaju prazne kiflice onda su 5 cm, stangle se podeli na trouglove i motaju kiflice, slazu se u podmazanu tepsiju, kada testo naraste peci na 230 - 250 stupnjeva
  2. 2
    .......Proja......
    u ciniju ubaciti zumnce ( belance ostaviti sa strane ) u zumance sipati sve sastojke, izmutiti mikserom da se sve lepo sjedini i nebude grudvice, kada se masa umuti dodati belance i jako sporo umutiti u masu, podeliti na manje tepsije ili jednu vecu, peci na 240 stepeni.
  3. 3
    ......Pecene Krofne......
    Od ove smese se dobije meka i lepljiva masa, tako i treba da bude, lepljiva je zbog secera, podeliti na komade 100 gr, izvirkati ( napraviti loptice ), kada testo odmori razvuci loptice blago oklagijom, nafilovati eurokremom, pekmezom, dzemom i preklopiti, da bude oblik polu meseca, stavite u podmazanu tepsiju sa uljem, i kada naraste peci na temperaturu 200 - 230 stepeni.
  4. 4
    ......Pancerote......
    Testo treba da bude srednje tvrdoce, podeliti na lopte 100 gr, izvirkati, kada testo odmori razvuci oklagijom u obliku jajeta, filovati ( sunkarica, kecap, trapist i po zelji sampinjoni ), preklopiti testo i sloziti ga na pobrasnjenu krpu, kada testo na pola naraste, zagrejati ulje, kada se ulje dobro zagreje prziti pancerote u vrelom ulju, isprzene pancerote vaditi na papirne savlete da se malo ocede
  5. 5
    ......Pekarske Kiflice......
    Podeliti na lopte 460 gr, otprilike 4 lopte se dobije, kada testo odmori lopte razviti u krug, pedeliti na 4 dela, pa svaki deo jos na 4 dela ( trouglova ), umotati trouglove u kiflice, od jedne lopte 16 kiflica, kiflice sloziti u podmazanu tepsiju, kada testo naraste peci u rerni na 230 stepeni
  6. 6
    .......Pletenice......
    Od ove mase se dobije meko i nelepljivo testo, tako treba da bude, jel nema pino secera, jer testo treba da bude slano, podeliti na 100 gr, izvirkati loptice, kada testo odmori razvuci u obliku jajeta, zaseci po 7 krakova sa jedne i druge strane ( filovati sunkaricom, sitnim kravljim sirom ), treba da bude gust nadev da ne iscuri, ili filovati sa bilo cimdrugim, sve je stvar maste, kada se nadev stavi po sredini testa, preklapati zasecene krakove jedan preko drugog i dobro utisnuti da se ne otvori, sa tim preklapanjem se dobija izgled pletenice, moze se filovati i sa mlevenim dinstanim mesom kao za burek, mogu se praviti i drugi oblici, kao kifle i perece naprimer, sve je stvar maste, napravljene pletenice stavite u podmazanu tepsiju, poprskati, posuti susamom i kada naraste peci na 230 stepeni
  7. 7
    .....Pice.....
    Od ove mase se dobije meko testo i tako treba da bude, napravite podlogi za picu, peci odma ili ostavite u zamrzivac pa peci po potrebi, peci u zagrejanoj rerni na 250 stupnjeva

Нема коментара:

Постави коментар