Mekane Kifle iz Pekare
Sastojci
- 500 gr brasna
- 3 dl tople vode ( 300 ml )
- 2/3 svezeg kvasca ( malo vise od pola )
- 1 zlica soli
- 1 zlica secera
- 0.5 dl ulja ( 50 ml ulja )
- Salc: 3 zlice uzvrh brasna
- 1 zlica uzvrh soli
- 1 dc vode ( 100 ml )
- i jos. susam po zelji
Priprema
-
1
U vecu posudu uspite vodu, izmrviti kvasca u vodu pa dodajte secer, sol, malo brasna, dobro izmesajte, ulje, jos brasna. Na radnoj povrsini umesite testo.
-
2
Od testa odma otkidajte komade ca 100 - 120 gr. Svakom komadicu ivice spojite iznutra, pa okrenite naopako.
-
3
Svaki deo testa kojeg ste okrenuli naopako, sa rukama oblikujte kuglu ( vrtite/virkajte ), dok se doljna strana, ivica potpuno ne izgube.
-
4
Oblikovane loptice redjate na lagano pobrasnjenoj radnoj povrsini. Nauljite svaku lopticu. Prekrijte prozirnom folijom ili najlomskom vrecom. Neka stoji 10 - 15 minuta. Testo trebalo bi biti mekse nego sto ste ga umesili, ako nije, nek jos malo ostoji.
-
5
Ukopcati pecnicu na 50 - 70 stupnjeva. Ovisno od rerne.
Treba da bude dobro topla ali ne previse da se kifle nebi osusile. Kifle treba da uskisnu a ne da se isuse. Jer ce vam sluziti da kifle narastu.
-
6
Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na radnu povrsinu.
-
7
Svaki valjak, sa oklagijom razvaljajte u tanku elipsu, a naj tanje, razvaljat deo testa koji ce se zadnji uviti, jer ce on ici dole da bi se zalepijo.
-
8
Svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama.
-
9
Kada umotate kiflu redjajte na podmazna pleh. Mozete umotanu kiflu gornji deo umociti u susam, donji deo de je kraj okrenite na dno tepsije. Ili bez susama koje ce biti sa salc ( slani preljev, gustine jogurta ).
-
10
Umotane kifle poprskajte sa toplom vodom, a potom stavite u pecnicu koju ste prethodno zagrejali na 50 - 70 stupnjeva na 15 - 30 minuta, ovisno od toplote rerne.
-
11
Posle 15 - 30 minuta izvaditi i ostaviti sa strane. Rernu podesiti na 220 stupnjeva. Posle 5 - 10 min vratiti kifle u pecnicu i peci 10 minuta ili dok ne narastu i poprime blagu zlatnu boju. Izvaditi iz pecnice, pa preliti preljevom ( pomesati brasno, sol i vodu , da bude konsistens gustog jogurta ). Vratiti u pecnicu na par nibuta. Izvaditi iz pecnice i premazati uljem svaku kiflu.
Domaci Slanci
Sastojci
- 500 gr mekog brasna
- 40 gr svezeg kvasca
- 50 ml ulja
- 3 zlice kiselog vrhnja
- 250 ml mlakog mleka
- 1/2 zlicice soli
- 1/2 zlicice secera
- Preljev: 3 zlice mekog brasna
- 3 zlice soli
- ca 60-70 ml mlake vode
- i jos: mesavina mleka i ulja
Priprema
-
1
U mlako mleko izdrobiti kvasac i dodati secer. Ostaviti sa strane 10-tak minuta.
-
2
U posudu za mesanje dodati sve suhe sastojke, a zatim sa mesavinom mleka i kvasca i sa uljem umesiti testo koje se nelepi.
-
3
Umesano testo ostaviti da nadolazi, ca 30 minuta ili dok ne udvostruci zapreminu.
-
4
Nadoslo testo premesiti i od njega oblikovati kuglice velicine jajeta i svaku kuglicu rastanjiti kao tortilju.
-
5
Sastojci
- 500 gr mekog brasna
- 40 gr svezeg kvasca
- 50 ml ulja
- 3 zlice kiselog vrhnja
- 250 ml mlakog mleka
- 1/2 zlicice soli
- 1/2 zlicice secera
- Preljev: 3 zlice mekog brasna
- 3 zlice soli
- ca 60-70 ml mlake vode
- i jos: mesavina mleka i ulja
Priprema
- Težina:
-
1
U mlako mleko izdrobiti kvasac i dodati secer. Ostaviti sa strane 10-tak minuta.
-
2
U posudu za mesanje dodati sve suhe sastojke, a zatim sa mesavinom mleka i kvasca i sa uljem umesiti testo koje se nelepi.
-
3
Umesano testo ostaviti da nadolazi, ca 30 minuta ili dok ne udvostruci zapreminu.
-
4
Nadoslo testo premesiti i od njega oblikovati kuglice velicine jajeta i svaku kuglicu rastanjiti kao tortilju.
- 5
A zatim umotati kao stapic i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje.
-
6
Svaki oblikovani stapic premazati mesavinom mleka i ulja i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 200 stupnjeva ca 15-tak minuta. Pred kraj poprskati sa preljevom i vratiti u pecnicu da se ispece do kraja.
-
7
pecene premazati rastopljenim puterom ili uljem.
Naan Indiski Kruh
Sastojci
- 150 ml mleka
- 150 ml jogurta
- 2 zlicice secera
- 1/2 zlicice soli
- 1 zlicica praska za pecivo
- 1 jaje
- 2 zlice ulja
- 450 gr brasna
- 25 gr svezeg kvasca
Priprema
-
1
U posudu za mesanje sipati mlako mleko pa u mleku razdrobiti svezi kvasac. Dodati sve ostale sastojke i umesiti mekano testo.
-
2
Nauljiti posudu u kojoj je testo te pekriti i neka kisne 1 sat.
-
3
Ukopcati pecnicu na najace 270 stupnjeva i neka se zagrejava zajedno sa plehom u kojom ce se peci naan. U pleh postaviti pek-papir.
-
4
Uskislo testo otkidati sa nauljenim rukama pa sa nauljenim rukama obikovati loptice ca 6.
-
5
Svaku lopticu redom uzimati nauljenim rukama i uvaljati u brasno ( brasna sipati u jedan tanjir ) pa spustiti na radnu povrsinu pa oklagijom razvuci tanko oblike papuce ( 15 cm u gornjem delu a oko 5 cm na donjem, duzine 25 cm ).
-
6
Staviti na pek-papir koji je vec potamnijo ( tako treba da bude ) po 3 naan kruha te peci 2-3 minuta.
-
7
Peceni naan uprekriti sa kuhunjskom krpom.
Нема коментара:
Постави коментар