Posluživanje
Posluziti rashladjeno sa svezim malinama. Za koju
vrstu voca se odlucimo to isto voce posluziti. naprimer sa jagodom
posluziti sa svezim jagodama a takodje dekorisati sa svezim jagodama uz
casu rashladjenog soka od jagoda.
Sastojci
-
Podloga:
250 gr mlevene plazme
-
100 gr putera ( rastopiti )
-
malo toplog melka za umesiti koru, oblikovati.
-
Fyl:
300 gr philadephia krem sir
-
300 gr creme fraiche
-
150 ml ocedjenog soka od narandze
-
100 ml ocedjenog soka od limuna
-
170 gr secera u prahu
-
6 lista bele zelatine
-
Top:
2 dl procedjenog soka od narandze
-
1 zlicica gustin
-
1 zlicica secera
-
3 lista bele zelatine
-
1
Usitniti kekse pa pomesati sa
rastopljenim puterom i toplim mlekom, umesiti a potom utisnuti u dno
okruglog kalupa ( 20 cm ). Ostaviti u frizider dok pripremamo fil.
-
2
Potopiti zelatinu u hladnu vodu ( 5 - 7 min ).
-
3
zagrevati malo soka od naradze. Ukloniti
sa vatre pa u soku rastopiti omeksalu i ocedjenu zelatinu. Dobro
promesati da se zelatina rastopi te dodati ostatak soka. Ostaviti sa
strane
-
4
izmiksati zajedno krem sir, creme fraiche
i secer u prahu pa polako umuksati sok sa zelatinom. Krem istresti na
podlogu od keksa te poravnati. Vratiti u frizider da se krema stisne.
-
5
Za top zagrevati sok od narandze pa mu
dodati gustin i secer koji smo prethodno rastvorili u malo soka koje smo
oduzeli od 200 ml te kuvati 2 minuta. Ukloniti sa vatre pa u vrelom
soku rastopiti zelatinu koju smo prethodno namocili u hladnoj vodi i
oceddeli. Ohladiti.
-
6
Vocnim preljevom od narandze preliti krem. Vratiti u frizider da se preljev stisne.
Sastojci
-
Korice:
3 zumanca
-
3 belanca
-
3 cela jaja
-
150 gr secera
-
2 zlice secera ( za umutit 3 belanca )
-
90 gr brasna
-
malo vanilije secera
-
Sirup :
125 ml vode
-
1 zlica procedjenog limunova soka
-
80 gr secera
-
Fil:
2.5 kesice zelatina u prahu
-
350 gr pirea od jagoda ( izmiksane jagode )
-
5 zumanaca
-
350 gr mleka
-
150 gr secera
-
400 ml slatkog vrhnja/slatka pavlaka
-
Ogledalo:
400 gr jagoda
-
1 zlicica limunova soka
-
2 zlice vode
-
1 zlica zelatina u prahu
-
175 ml vode
-
150 gr secera
-
malo crvene jestive boje
-
1
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 230 stepeni.
-
2
Pleh premazati uljem i posuti brasnom ( pleh dimenzije 28 x 43 cm ).
Okrugli kalup promera 25 cm nauljiti stranice kalupa.
-
3
Prvo pripremamo korice tako sto ce mo
izmiksati zajedno elektricnim mikserom 3 zumanjka, 3 cela jaja, secer i
vaniliju secer u kremastu i svetlu kremu.
-
4
U zasebnoj posudi izmiksati 3 bjelanka sa 2 zlice secera u cvrst sneg.
-
5
U smesu od celih jaja umuksamo lagano prosejano brasno i na kraju pazljivo umesamo cvrsti sneg od bjelanka.
-
6
Pripremlenu smesu za biskvit izlijemo u
vec pripremljeni pleh dimenzije 28 x 43 cm ili slicno te stavimo peci 7
- 10 minuta. Korica treba ostati svetla
-
7
Pecenu koru istresti na radnu povrsinu pa isecite 2 kruga velicine 21 cm.
-
8
Za sirup za korice: Skuvati sirup od secera vode i limuna.
-
9
Za kremu od jagoda: Jagode izmiksajte stapnim mikserom i procedite kroz krupniju cediljku.
-
10
U dobijeni pire od jagoda umesajte
zelatin te ostavite da nabubri a u medju vremenu stavite mleko da se
zagreje do tacke vrenja a zatim umutite zumanca sa secerom u svetlu i
gustu masu.
-
11
Kada zumnjka sa secerom postanu gusta i
svetla dodajte im malo vruceg mleka, te ih pretresite u posudu sa vrelim
mlekom pa kuvajte na slabijoj temperaturi uz kostatno mesanje.
-
12
U jos vrucu kremu dodajte smesu od jagoda
i zelatine te dobro izmiksajte da se zelatina istopi i sjedini. Stavite
posudu u sudoperu u kojoj ste nalili hladne vode, da bi se sto pre
ohladila.
-
13
Kada krema pocne da se steze dodajte joj ulupanu slatku pavlaku.
-
14
Za crveno ogledalo: jagode pomesajte sa
secerom i vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 10 min. Ohladite i
procedite kroz gazu ali ne pritiskajte da vam se sirup nebi zamutijo.
-
15
Zelatin namocite vodom i limunovim sokom da nabubri oko 5 minuta.
-
16
Nabubrelu zelatinu dodajte procedjenom soku od jagoda i kratko na tihoj vatri prokuvajte tek toliko da se zelatina otopi.
Ostavite da se ohladi do gustine meda.
-
17
Na dno okruglog kalupa dimenzije 25 cm
stavimo parce kartona oblezenog alu-folijom. Stavimo prvi krug biskvita
na sredini kalupa te poprskamo sirupom i nanesemo polovinu kreme,
pokrijemo drugim krugom biskvita pa takodje poprskamo sa sirupom pa
ostatak kreme. Ostavite u frizider da se dobro stegne a najbolje preko
noci.
-
18
Kada se torta dobro ohladila izvadite je
iz frizidera a zatim prelijte crvenim prelivom. Vratite tortu ponovo u
frizider da se stegne ogledalo.
-
19
Pre nego sto posluzite kalup obmotajte peskirom koji ste drzali u toploj vodi.
-
20
Odrezite vrh torte polako nozem i otvorite prsten kalupa.
-
21
Prsten kalupa pazljivo uklonite i prebacite tortu pazljivo na tanjir za posluzivanje i uzivajte.
Sastojci
-
Podloga:
2 pakle oreo keks ( izmrviti/samleti )
-
40 gr rastopljena putera
-
krem:
300 gr bele cokolade ( rastopiti )
-
250 gr mascarponea
-
200 gr cremefraiche
-
150 ml slatkog vrhnja
-
4 zumanjka
-
2 lime ( sok ca 100 ml )
-
3 zlice secera u prahu
-
Lime glazura:
100 ml lime sok
-
100 gr secra
-
1.5 list zelatine
-
1
Pripremiti i izvagati sastojke za cheesecake.
-
2
Svi sastojci sobne temerature.
-
3
Puter rastipiti.
-
4
kekse izmrviti/samleti te pomesati sa
rastopljenim puterom. Utisnuti u dno kalupa ( 24 cm ). Ostaviti u
frizider dok pripremamo fil.
-
5
Belu cokola rastopiti. Prohladiti
-
6
Zumanjka sa secerom u prahu kuvati na pari. Prohladiti
-
7
Slatko vrhnje izmiksati u cvrst slag.
-
8
Izmiksati zajedno sobne temperature
mascarponea, cremefraiche, umiksati zumanjka, rastopljenu belu
cokoladu sok od lime i na kraju umesati slag od slatkog vrhnja. Istresti
na podlogu od keksa, poravnati. Ostaviti u frizider na nekoliko sati a
najbolje preko noci.
-
9
Umociti zelatinu u hladnu vodu na 5 min.
-
10
zagrevati sok od lime i secera. kada se
secer rastopijo dodati ocedjenu zelatinu. rastopiti i prohladiti.
Preliti na kremu i vratiti ponovo u frizider da se zelira. Dodati po
ukusu malo zelene jestive farbe.
Sastojci
-
Podloga:
275 gr integralna keksa ( digestive )
-
85 gr putera/margarina ( rastopiti )
-
Krema:
900 gr philadelphia
-
250 gr creme fraiche ( moze i kisela pavlaka/vrhnje)
-
250 gr secera
-
3 zlice brasna
-
3 jaja
-
1 zumanjak
-
1 zlica vanilije ekstrakt
-
lemon curd:
3 zumanjka
-
200 gr secera
-
sok od 2 procedjena limuna ( 100 ml )
-
korica od jednog limuna
-
60 gr putera/margarina
-
I jos:
200 ml slatkog vrhnja
-
1
Izvagati sve potrebne sastojke za cheesecake.
-
2
Pripremiti okrugli kalup za torte ( 24 cm ), nauljiti malo podlogu i stranice kalupa ( prsten kalupa koji se skida ).
-
3
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 180 stupnjeva.
-
4
Samleti kekse i rastopiti puter. Pomesati zajedno samlevene kekse i rastopljeni puter.
-
5
Mrvicastu masu od keksa i puetera
utisnuti u dno kalupa i stranice kalupa. Staviti u zagrejanu pecnicu na
180 stupnjeva i peci podlogu 9 minuta. Ostaviti sa strane da se
prohladi.
-
6
Pojacati pecnicu na 230 stupnjeva da se zagreje.
-
7
Izmiksati krem sir i creme fraiche.
Dodati jaja, , zumanjak,brasno, secer, vanilije ekstrakt. Izmiksati tek
toliko da se poveze. Smesu istresti na podlogu od keksa, poravnati i
peci 10 minuta na 230 stupnjeva. Smanjiti teperaturu na 110 i peci jos
30 minuta. Iskopcati pecnicu i ostaviti vrata od pecnice malo otvorena i
neka cheesecake bude u pecnici 2 sata.
-
8
Ostaviti cheesecake na hladno da se stisne.
-
9
Za lemon curd zumanjke, secer, sok od
svezeg procedjenog limuna kuvati dok se ne zgusne na slabijoj
temperaturi. Kada se zgusne ukloniti sa ringle i odma umiksati puter.
Procedeti kroz sitnu cediljku. Prohladiti.
-
10
Ohladjeni cheesecake izvaditi iz frizidera. Premazati sa lemon curd i dekorisasti slagom od slatke pavlake.
-
11
Izmiksati slatko vrhnje u cvrst slag.
Sastojci
-
Podloga:
200 gr digestive keksa
-
50 gr putera plus 50 m ( procedjena narandza )
-
Fil 1 :
300 gr jagoda ( izmiksati )
-
200 gr krem sir ( maskarponea - philadelphia )
-
300 ml slatkog vrhnja ( izmiksat u slag )
-
100 gr naseckani svezi jagoda
-
3 zlicice vanilije secera
-
1 zlica soka od limuna
-
4 lista zelatine
-
150 gr secera
-
Krem 2 :
300 ml slatkog vrhnja
-
3 vrecice Slag Hit
-
Krem 3:
200 ml slatkog vrhnja
-
2
vrecice slag krema okus vanilije ( par kapi jestive rozne boj )
-
1
Izvagati sve potrebne sastojke koji su nam potrebni za pripremu torte.
-
2
Pripremiti okrugli kalup za torte ( 24 cm ).
-
3
Samleti kekse i rastopiti puter.
-
4
Pomesati samlevene kekse sa rastopljenim
puterom i 50 ml sok od procedzene narandze, te utisnuti u dno kalupa.
Ostaviti na hladno dok pripremamo fil od jagoda.
-
5
U hladnu vodu umociti zelatin da omeksa ( 5 min ).
-
6
Omeksali zelatin ocjediti i rastopiti u soku od limuna.
-
7
Izmiksati odmrznute jagode ( 300 gr ) sa secerom u glatku masu.
-
8
izmiksati sir ( sobne teperature ) sa
vanil secerom, dodati izmiksane jagode,Rastopljen
zelatin, umesati slatko vrhnje ( izmiksano u slag ) i na kraju umesati
sveze iseckane jagode. Polako sjediniti i istresti na podlogu od kesa.
Ostaviti u zamrzivac na 2 sata ili u frizider na nekoliko sati.
-
9
Za fil 1 staviti u posudu za mikser
slatko vrhnje i slag ( prah ) a potom izmiksati u gusti krem. Krem
premazati preko fila od jagoda.
-
10
Za fil 2 staviti u posudu slatko vrhnje i
slag ( prah ), dodati par kapi jestive vocne boje od jagoda. Izmiksati u
gust krem. Premazati preko bele kreme.
-
11
Tortu ostaviti na hladno nekoliko sati.
-
12
Tortu dekorisati svezim jagodama
Sastojci
-
Podloga:
200 gr integralnog keksa sa maslacem ( digestive )
-
50 putera ( rastopiti )
-
Fil:
400 gr krem sir ( maskarponea, philadelphia )
-
200 ml slatkog vrhnja ( izmiksati u slag )
-
200 gr bele cokolade ( rastopiti )
-
150 gr smrznuti malina ( odmrznuti )
-
100 gr secera
-
6 zlica soka ( od ocedjeni smrznuti malina )
-
2 lista zelatina
-
150 gr svezi malina
-
1
Pripremiti okrugli kalup za torte ( 20 cm )
-
2
Izvagati sve sastojke koji su nam potrebni za pripremu cheesecake.
-
3
Rastopiti maslac na pari.
-
4
Rastipiti belu cokoladu na pari.
-
5
Umociti zelatinu u hladnu vodu da omeksa ( 5-10 min ).
-
6
Izmiksati slatko vrhnje u slag i ostavoiti sa strane.
-
7
Samleti kekse i potom ih pomesati sa rastopljenim puterom. Utisnuti u dno kalupa. Ostaviti sa strane.
-
8
6 zlica soka od malina zagrevati tek
toliko da istopimo zelatinu. Ukloniti sa vatre i dodati ocedjenu
zelatinu. Promesati da se zelatina rastopi u soku. Ukloniti sa strane.
-
9
Krem sir sobne temperature i secer
izmiksati tek toliko da se poveze. Umiksati odmrznute maline ( 150 gr ),
rastopljeni zelatin, rastopljenu cokoladu i na kraju umesati slag od
saltkog vrhnja.
-
10
Dobiveni krem istresti na podlogu od keksa. Poravnati. Ostaviti u zamrzivac na 2 sata.
-
11
Izvaditi iz zamrzivaca posle 2 sata.
Posle cuvati u frizideru. Ko nema zamrzivac moze i u hladnajk/frizider
da se ohladi na nekoliko sati.
-
12
Cheesecake dekorisati svezim malinama.
Sastojci
-
Podloga:
300 gr digestive keksa
-
150 gr neslanog putera
-
Krema:
600 gr philadephia krem sir
-
250 ml/250 gr svjezeg sira ( Quark ili slicno )
-
90 gr secera
-
50 gr kukuruzni skrob/gustin
-
2 zlicice vanilije
-
200 ukusne bele cokolade
-
3 jaja
-
100 ml slatkog vrhnja za slag
-
75 gr svezi malina za fil
-
150 gr malina za dekoraciju
-
1
Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva.
-
2
Pripremiti kalup za torte 23 cm.
-
3
U medju vremenu dok se pecnica zagrejava rastopiti maslaca.
-
4
kekse samleti u multipraktiku ili kekse stavite u vrecicu pa predjite par puta flasom.
-
5
Sjediniti samlevene kekse i rastopljeni maslac i utisnuti u dno kalupa.
-
6
Podlogu od keksa staviti u prethodno zagrejanu pecnicu da se pece 8 do 10 minuta.
-
7
Posle 8 minuta izvaditi podlogu od keksa pa ostaviti sa strane da se prohladi.
-
8
Rastopiti belu cokoladu na pari.
-
9
Obadve vrste sira pomesati i izmiksati u krem.
-
10
Pomesati kukuruznu skrob, vaniliju secer i secer.
-
11
U kremu od sira umiksati zumanjke, jedno
po jedno, slatko vrhnje,rastopljenu belu cokoladu, suve sastojke, sve
dobro sjediniti i na kraju sneg od bjeljanka promesati polako da sneg ne
padne i umesat polako u fil 75 gr svezi malina ( ili poredjati od gore
kada kremu izlijete u kalup sa podlogom od keksa ), sjediniti.
-
12
Kremu izliti u kalup sa podlogom od kesa i staviti da se pece 40 min u prethodnoj zagrejanoj pecnici na 200 stupnjeva.
-
13
Posle 40 min cheesecake, pazljivo
izvaditi iz pecnice i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi a
zatim na hladjenje u frizider na nekoliko sati ili preko noci.
-
14
Ohladjeni cheesecake dekorisati svezim malinama i umakom od malina i visnje.
Sastojci
-
Za podlogu:
-
12 komada digestiv kesak ( moze i drugi) ( ca 190 gr)
-
5 do 6 zlica rastopljenog maslaca
-
1/2 zlica cimeta
-
Za fila:
-
500 gr philadelphia ( moze i drugi kremni sir )
-
1 dl milerama ( 100 ml/100 gr ) ( kisela pavlaka/vrhnje )
-
50 ml ocedjenog soka od limuna
-
150 gr secera
-
1 zlicica vanilije secera
-
4 cela jaja
-
Glazura:
-
2 dl ( 100 ml/100 gr ) milerama
-
2 zlice secera u prahu
-
1
Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva.
-
2
Oblozite dno kalupa papirom za pecenje ( kalup 24 cm ).
-
3
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 180 stupnjeva.
-
4
U medjuvremenu pripremite podlogu od
keksa tako sto cete kekse samleti u multipraktiku ili kekse stavite u
vrecicu pa predjite par puta flasom preko keksa) pomesajte sa otopljenim
maslacem i cimetom te utisnite u dno kalupa za torte ( kalup 24 cm ).
-
5
Staviti kalup u zagrejanu pecnicu na 180 stupnjeva i peci podlogu od keksa ca. 7 do 10 minuta te izvaditi da se malo prohladi.
-
6
Pecnicu ne iskopcavati nego smanjiti na 140 do 150 stupnjeva.
-
7
Za kremu izmiksati kremasto sir i
mileram. Dodati sve ostale sastojke za kremu te dobro izmiksati u
kremastu strukturu i polagano izliti u kalup u kojom su keksi i peci u
zagrejanoj pecnici na 140/150 stupnjeva ca. 30 - 40 minuta.
-
8
Torta kada je pecena prepozna cete kada je sredina v socna i nece povrsina torte porumeneti a kajevi torte pice cvrsci na dodir.
-
9
Netreba duze peci i ako vam se cini da
nije pecena radi srdine jer to je sto trazimo a prilikom hladjenj torta
ce se stisnuti i struktura ce biti kremsat.
-
10
Ovo je mozda najtezi korak u pripremi ove torte, jer nakon pecenja tortu morate pustiti da se dobro ohladi.
-
11
Ohladjenoj torti ostraniti prsten kalupa a
zatim premazati sa glazurom koju smo prethodno pripremili tako sto smo
sjedinili mileram i secer u prahu.
Sastojci
-
473 gr tamne cokolade (60%kakaa ili vise)
-
80 gr kvalitetnog kakaa
-
177 gr maslaca
-
5 jaja
-
230 - 240 gr tamnog secera
-
1 zlicica mlevene kafe
-
1 zlica glatkog brasna
-
Za glazura:
-
100 gr tamne cokolade preko 60 %
-
50 gr bele cokolade
Priprema
Pripremiti i odmeriti sve potrebne sastojke.
-
2
Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva.
-
3
Pripremite kalup za torte ( 20 -22 cm ) pa obloziti dno papirom za pecenje a stjenke/stranice premazati maslacem.
-
4
Na pari ili laganoj vatri rastopiti
zajedno maslac i cokoladu uz konstantno mesanje a kada se dobije
jednolicna smesa, umesajte kaka u prahu i mlevenu kavu. Sjediniti smesu i
ukoloniti sa vatre.
-
5
U medju vremenu u drugoj posudi pjenacom
pomesajte jaja, secer i glatko brasno. Kada ste dobili pjenastu smesu,
ulijte je u malo ohladjenu smesu od tamne cokolade i sjedinite pjenacom.
-
6
Dobijenu smesu istresite u vec pripremljen okrugli kalup za torte.
-
7
Pecite u pecnici odprilike 45 minuta na 175 stupnjeva.
-
8
Kada je kolac pecen trebao bi biti veoma socan iznutra.
-
9
Malo prohladjen kolac po vrhu u jednakom
sloju premazati rastopljenom tamnom cokoladom. Napravite fisek od papira
( mozete se posluziti i zlicicom ), odsecite vrh da napravite mali
otvor, sipajte istopljenu belu cokoladu, istiskujte je u tankom mlazu
praveci koncentricne krugove.
-
10
Posluzite se duzim drvenim stapicem (
koristite nezasiljeni deo) i " crtajte zrake " polazeci jednom od centra
ka spoljnoj ivici a drugi put od spoljne ivice ka centru.
Нема коментара:
Постави коментар