Mekane Pekarske Kifle
Sastojci
- 1 kg brasna ( visenamenskog ili glatko belo )
- 50 gr svezeg kvasca
- 3 zlice secera
- 1 zlica soli
- 550 ml mlake vode
- 100 ml ulja
Priprema
-
1
U vecu posudu usiti mlaku vodu i ulje, dodati svezi kvasac, secer, sol i dobro izmesati da se kvasac istopi u mlakoj tekucini. Uz dodavanje brasna umesiti testo koje se ne lepi. Prekriti posudu i ostaviti da se testo udvostruci.
-
2
Nadoslo testo prebaciti na radnu povrsinu. Oblikovati 14 -16 loptica, ovisno velicina kifli. Svaku lopticu nauljiti. Prekriti prozirnom folijom i neka stoji 15 minuta.
-
3
Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite, da dobije valjak. Stavite na radnu povrsinu.
-
4
Svaki valjak, sa oklagijom razvaljati na tanku elipsu, a naj tanje razvaljati deo testa koji ce se zadnji uviti, jer ce on ici dole da bi se zalepijo.
-
5
Svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama.
-
6
Kada umotate kiflu redjati na podmazan pleh. Prekriti kuhinjskom savletom i neka stoji jos 30 minuta.
-
7
Pred pecenje premazati svaku kiflu sa vodom, posuti krupnom soli. Ako prskate salzom, pred kraj pecenja poprskati salzom ( 3 zlice brasna, 1 zlica soli, 1 dl vode...sve dobro izmesati. Smesa treba da je poput gustog jogurta )
-
8
Peci kifle u prethodnoj zagrejanoj pecnici na 130 stepeni dok ne porumene. Pecene kifle svaku nauljiti sa malo ulja.
Нема коментара:
Постави коментар