-
1
U vecu posudu ulute mlaku tekucinu ( vodu
i ulje ), dodati kvasac, secer i sol, dobro izmesati da se kvasac otopi
u vodi i sa brasnom umesiti glatko testo.
-
2
Testo odma prebaciti na pobrasnjenu radnu povrsinu i od testa oblikovati ca 10 - tak loptica.
-
3
Uzeti 1 jufku i staviti je na pobrasnjenu radnu povrsinu, posuti malo brasna na jufku i rastanjiti je prilicno tanko ca 4 mm.
-
4
Rastanjenu jufku prebaciti na kuhinjsk krpu . Ponoviti postupak sa ostalim lopticama.
-
5
Kada su sve jufke istanjene, stavite u
pecnicu pleh okrenut naopacke, pa ukopcati pecnicu na 250 stepeni. Dok
se pecnica grije lepinje nek se odmaraju.
-
6
U vrelu pecnicu ubacite testo nevadeci
pleh napolje sa obema rukama, i odma zatvorite pecnicu. Sa pecenjem
pocnite od prve lepinje koju ste prvo rastanjili.
-
7
Lepinja je pecena kada se napuha. Sacekjte jos 2 minuta i tada je izvadite pomocu drvene kutlace ili slicno.
-
8
Pecene lepinje dok su vruce one su napuhane a kada se ohlade izduvaju se. Zamotati u cistu kuhinjsku krpu.
Sastojci
Tijesto:
-
500g
brašna
-
1
jogurt
-
1 dec mlakog
mlijeka
-
1 jaje
-
1 svježi kvasac
-
mala žličica soliPriprema
-
U mlako mlijeko staviti kvasac i
prstohvat šećera, u pjenasti kvas dodati mlaki jogurt sve zajedno
promiješati i sipati u brašno, dodati jaje, sol i zamijesiti
tijesto.Tijesto pokriveno ostaviti na toplom oko 1/2h, zatim ga
razmijesiti, razvaljati debljine 1/2cm, rezati kvadrate, u sredini
svakog kvadrata napraviti prorez, peći na zagrijanom ulju.
Нема коментара:
Постави коментар