Kolač sa višnjama
Sastojci
- Potrebno: 200 gr šećera u prahu
- 250 gr maslaca ili margarina
- 100 gr čokolade
- 300 gr višanja
- 200 gr keksa u komadima (za slaganje)
- 600 gr keksa (pola samleveno-pola u komadima)
Priprema
-
1
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu. Dodati istopljenu čokoladu i višnje (dodati i sok koje su višnje otpustile). Koristila sam višnje iz kompota. Mutiti mikserom, i na kraju dodati keks. Koristila sam čajne kolutiće. Keks treba smanjivati ili dodavati u odnosu na masnoću keksa. U četvrtasti kalup staviti celofan, da se kolač ne bi zalepio. Složiti red keksa, zatim sipati fil i od gore poređati drugi red keksa. Ostaviti u frižideru par sati da se stegne.
-
2
Izvaditi kolač iz kalupa i služiti.
LEDENO NEBO
Sastojci
- BISKVIT:
- 9 BJELANJAKA
- MALO SOLI
- 9 ŽLICA BRAŠNA
- 9 ŽLICA ŠEĆERA
- 0.5-1 PRAŠAK ZA PECIVO
- ZA ZALITI: 2 DCL VRUĆEG MLIJEKA
- KREMA:
- 9 ŽUMANJAKA
- 9 ŽLICA ŠEĆERA
- 9 DCL MLIJEKA
- 9 ŽLICA GLATKOG BRAŠNA
- 2-3 VANIL-ŠEĆERA
- 25 DKG MARGARINA
- 0.5 L SLATKOG VRHNJA ( ŠLAG )
-
1
U bjelanjke stavi mrvicu soli i stuci čvrsti snijeg,dodaj šećer,brašno i prašak te u velikom plehu speci bijeli biskvit.
-
2
Još vruć pečen biskvit zali sa 2 dcl vrućeg mlijeka u koje smo stavili 1 vanil-šećer.
-
3
Žumanjke pomiješaj sa šećerom,glatkim brašnom i vanil- šećerom te malo mlijeka.Ostalo mlijeko stavi zakuhati i kada prokuha nasipaj pripremljenu smjesu od žuamanjaka ( klasična žuta krema ).Kuhaj nekoliko minuta do željene gustoće.
-
4
U hladnu kremu stavi omekšali margarin i dobro izradi.
-
5
Kremu stavi na ohlađen biskvit i na vrh stučeno slatko vrhnje( šlag ).
-
6
Ukrasi po želji.
-
7
Ovo je količina za veliki pleh i ispadne oko 35-40 većih kocaka kolača.
Banjalučanka
Sastojci
Biskvit
- 8 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 25 dag mljevenih ili sjeckanih oraha
- 3 žlice brašna
- 1 žlica kakaa
Fil:
- 8 žumanjaka
- 10 žlica šećera
- 1 vanilija
- 20 dag maslaca
- 20 dag čokolade za kuhanje
Priprema
-
1
Bjelanjke ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer i još dobro istući
-
2
Kad je snijeg čvrst dodati mljevene orahe, brašno i kakao te lagano promiješati
-
3
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 st.
Fil: -
4
žumanjke, šećer i vaniliju dobro umutiti i na pari skuhati u gustu kremu
-
5
Kad je krema dovoljno gusta ohladiti i u nju dodati umućeni maslac
-
6
Kolač preliti glazurom od čokolade
Dan i noć
Sastojci
- Broj osoba:
Priprema
-
1
Biskvit: žumanjke, maslac i šećer pjenasto umutite, dodajte mlijeko, lagano umiješajte brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka.
-
2
Smjesu podijelite na dva dijela. U polovicu smjese dodajte 2 žlice kakaa. Ispecite jedan žuti i jedan smeđi biskvit. Pecite na 200 stupnjeva oko 10 min.
-
3
Krema: Žumanjke umutiti sa šećerom. Dodati mlijeko i usitnjenu čokoladu, te zagrijavati na vatri. Miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti s vatre, te dodati maslac i orahe. Sve još jedanput dobro promiješati.
-
4
Smeđi biskvit zalijte toplom kremom i lagano pritisnite žutim biskvitom.
-
5
Posipajte šećerom u prahu ili kao ja ovdje na slici... prelijte čokoladnom glazurom. Ostavite do drugog dana
- kolade
Majmunski kolač
Sastojci
BISKVIT
- 7 cijelih jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- 1 žlica kakaa
- malo p.p
KREMA
- 4 cijela jaja
- 10 žlica šećera
- 6 rebara čokolade
- 2 žlice brašna
- proizvoljno banana
- 1 margarin
- 2 dcl mlijeka
- 0.5 l tučenog vrhnja
Priprema
-
1
Za biskvit dobro izmiksati jaja i šećer. Lagano dodati brašno, kakao i malo pecivnog praška. Izliti u lim.
-
2
Peći na 180 stupnjeva, oko 20 min.. Ovisi o pećnici.
-
3
Za kremu sve izmiksati i ukuhati u 2 dcl mlijeka- dok se ne zgusne.
-
4
U hladno dodaj 1 margarin te izgnječene banane. Izmiješati.
-
5
Gore staviti slatko tučeno vrhnje.
Griz kocke
Sastojci
- Potrebno: 3 jaja
- 200gr šećera
- 250gr griza
- 100gr brašna
- 200ml mleka
- 2ooml ulja
- 150gr rendanih jabuka
- 250gr grubo mlevenih orasa
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
- 1 kašikica cimeta
- Preliv: 150gr šećera
- 2ooml mleka
- Još: 300gr šlaga
- 300ml gazirane vode
Priprema
-
1
Dobro umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje, mleko, brašno, griz, prašak za pecivo, vanil šećer, cimet, orase i na kraju jabuke. Sipati u podmazan pleh i peći na 180C.
-
2
U međuvremenu napraviti preliv, skuvati šećer sa mlekom, pa preliti preko pečene kore.
Kad se kolač ohladi umutiti šlag sa gaz. vodom i premazati preko kolača.
Kocke s makom
Sastojci
Priprema
-
1
Za biskvit
-
2
Izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer, još malo miksati.
-
3
Dodati mljeveni mak, brašno i pecivni prašak, lagano promiješati.
-
4
Peći 3 kore ( na papiru ).
-
5
Za kremu
-
6
Kuhati žumanjke, šećer i gustin u mlijeku.
-
7
U hladno dodati dobro izrađeni margarin ili maslac.
Snaha kolač
Sastojci
Biskvit I
- 5 bjelanjaka
- 12 dag šećera
- 15 dag kokosa
- 1 žlica brašna
- 1/2 limuna sok
Biskvit II
- 5 bjelanjaka
- 12 dag šećera
- 12 dag oraha
- 3 rebra ribane čokolade
- 2 žlice brašna
FIL I
- 14 dag oraha
- 5 žlica mlijeka
- 10 dag šećera
- 14 dag margarina (maslaca)
- 1 vanil šećer
FIL II
- 10 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 20 dag margarina (maslaca)
Priprema
-
Biskvit I
-
1
Bjelanjke istuči u čvrst snijeg, dodati šećer i još mixati.
-
2
U masu dodati kokos , žlicu brašna i limunov sok , lagano promiješati.
-
3
Peći na 200 st. oko 15-20 min.
-
Biskvit II
-
1
Bjelanjke istuči u čvrst snijeg, dodati šećer i još mixati.
-
2
Dodati orahe, brašno i ribanu čokoladu, lagano promiješati.
-
3
Peći na 200 st. oko 15-20 min.
-
FIL I
-
1
Orahe i šećer pofuriti s vrelim mlijekom.
-
2
U hladno dodati margarin.
-
FIL II
-
1
Žumanjke i šećer dobro izmiksati i skuhati kremu na pari ili mikrovalnoj.
-
2
U hladno dodati izrađeni margarin.
-
Slaganje
Biskvit I-fil od oraha-pola žute kreme-biskvit II-žuta krema-posuti kolač kokosom.Kolač s jagodama
Sastojci
- 3 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 2 čaše mlijeka
- 1/2 p.p
- 1 vanil šećer
- 2 čaše brašna
- 1 čaša grisa
- 2 kašike čokolade u prahu
- 1 čaša kokosovog brašna
- oko 15 većih jagoda(zgnječiti)
Priprema
-
1
Cijela jaja dobro izmutiti sa šećerom, zatim u to dodati ostale sastojke i lagano promiješiti.
-
2
Izliti u namazanu i pobrašnjenu tepsiju. Peći na 200 stupnjeva 20 min.
-
3
Na gotov kolač staviti glazuru od čokolade.
Posluživanje
Mjere se odnose na čašu od 2 dl (jogurt čaša)
Нема коментара:
Постави коментар