субота, 7. јун 2014.

nasledjeni recepti...

                                 Kolač sa višnjama


Sastojci

  •  Potrebno: 200 gr šećera u prahu
  •   250 gr maslaca ili margarina
  •   100 gr čokolade
  •   300 gr višanja
  •   200 gr keksa u komadima (za slaganje)
  •   600 gr keksa (pola samleveno-pola u komadima)

Priprema

  1. 1 Kolač od višanja
    Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu. Dodati istopljenu čokoladu i višnje (dodati i sok koje su višnje otpustile). Koristila sam višnje iz kompota. Mutiti mikserom, i na kraju dodati keks. Koristila sam čajne kolutiće. Keks treba smanjivati ili dodavati u odnosu na masnoću keksa. U četvrtasti kalup staviti celofan, da se kolač ne bi zalepio. Složiti red keksa, zatim sipati fil i od gore poređati drugi red keksa. Ostaviti u frižideru par sati da se stegne.
  2. 2 Kolač od višanja
    Izvaditi kolač iz kalupa i služiti.

          LEDENO NEBO


Sastojci

  •  BISKVIT:
  •  9 BJELANJAKA
  •   MALO SOLI
  •  9 ŽLICA BRAŠNA
  •  9 ŽLICA ŠEĆERA
  •  0.5-1 PRAŠAK ZA PECIVO
  •  ZA ZALITI: 2 DCL VRUĆEG MLIJEKA
  •  KREMA:
  •  9 ŽUMANJAKA
  •  9 ŽLICA ŠEĆERA
  •  9 DCL MLIJEKA
  •  9 ŽLICA GLATKOG BRAŠNA
  •  2-3 VANIL-ŠEĆERA
  •  25 DKG MARGARINA
  •  0.5 L SLATKOG VRHNJA ( ŠLAG )


  1. 1
    U bjelanjke stavi mrvicu soli i stuci čvrsti snijeg,dodaj šećer,brašno i prašak te u velikom plehu speci bijeli biskvit.
  2. 2
    Još vruć pečen biskvit zali sa 2 dcl vrućeg mlijeka u koje smo stavili 1 vanil-šećer.
  3. 3
    Žumanjke pomiješaj sa šećerom,glatkim brašnom i vanil- šećerom te malo mlijeka.Ostalo mlijeko stavi zakuhati i kada prokuha nasipaj pripremljenu smjesu od žuamanjaka ( klasična žuta krema ).Kuhaj nekoliko minuta do željene gustoće.
  4. 4
    U hladnu kremu stavi omekšali margarin i dobro izradi.
  5. 5
    Kremu stavi na ohlađen biskvit i na vrh stučeno slatko vrhnje( šlag ).
  6. 6
    Ukrasi po želji.
  7. 7
    Ovo je količina za veliki pleh i ispadne oko 35-40 većih kocaka kolača.

      Banjalučanka


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjke ulupati u čvrst snijeg, dodati šećer i još dobro istući
  2. 2
    Kad je snijeg čvrst dodati mljevene orahe, brašno i kakao te lagano promiješati
  3. 3
    Peći u zagrijanoj pećnici na 200 st.
    Fil:
  4. 4
    žumanjke, šećer i vaniliju dobro umutiti i na pari skuhati u gustu kremu
  5. 5
    Kad je krema dovoljno gusta ohladiti i u nju dodati umućeni maslac
  6. 6
    Kolač preliti glazurom od čokolade

        Dan i noć


    Dan i noć...rođendanski /slika/160636/

    Sastojci

    Broj osoba:
    12 osoba

    Priprema

    1. 1
      Biskvit: žumanjke, maslac i šećer pjenasto umutite, dodajte mlijeko, lagano umiješajte brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka.
    2. 2
      Smjesu podijelite na dva dijela. U polovicu smjese dodajte 2 žlice kakaa. Ispecite jedan žuti i jedan smeđi biskvit. Pecite na 200 stupnjeva oko 10 min.
    3. 3
      Krema: Žumanjke umutiti sa  šećerom. Dodati mlijeko i usitnjenu čokoladu, te zagrijavati na vatri. Miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti  s vatre, te dodati maslac i orahe. Sve još jedanput dobro promiješati.
    4. 4
      Smeđi biskvit zalijte toplom kremom i lagano pritisnite žutim biskvitom.
    5. 5
      Posipajte šećerom u prahu ili kao ja ovdje na slici... prelijte čokoladnom glazurom. Ostavite do drugog dana
  7. kolade

     Majmunski kolač


Majmunski kolač

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvit dobro izmiksati jaja i šećer. Lagano dodati brašno, kakao i malo pecivnog praška. Izliti u lim.
  2. 2
    Peći na 180 stupnjeva, oko 20 min.. Ovisi o pećnici.
  3. 3
    Za kremu sve izmiksati i ukuhati u 2 dcl mlijeka- dok se ne zgusne.
  4. 4
    U hladno dodaj 1 margarin te izgnječene banane. Izmiješati.
  5. 5
    Gore staviti slatko tučeno vrhnje.                             

      Griz kocke        


Sastojci

  •  Potrebno: 3 jaja
  •   200gr šećera
  •   250gr griza
  •   100gr brašna
  •   200ml mleka
  •   2ooml ulja
  •   150gr rendanih jabuka
  •   250gr grubo mlevenih orasa
  •   1 prašak za pecivo
  •   1 vanil šećer
  •   1 kašikica cimeta
  •  Preliv: 150gr šećera
  •   2ooml mleka
  •  Još: 300gr šlaga
  •   300ml gazirane vode

Priprema

  1. 1
    Dobro umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje, mleko, brašno, griz, prašak za pecivo, vanil šećer, cimet, orase i na kraju jabuke. Sipati u podmazan pleh i peći na 180C.
  2. 2
    U međuvremenu napraviti preliv, skuvati šećer sa mlekom, pa preliti preko pečene kore.
    Kad se kolač ohladi umutiti šlag sa gaz. vodom i premazati preko kolača.

         Kocke s makom 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvit
  2. 2 Kocke s makom priprema 1
    Izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer, još malo miksati.
  3. 3 Mmmmm mak priprema 2
    Dodati mljeveni mak, brašno i pecivni prašak, lagano promiješati.
  4. 4 Mmmmm mak priprema 3
    Peći 3 kore ( na papiru ).
  5. 5
    Za kremu
  6. 6
    Kuhati žumanjke, šećer i gustin u mlijeku.
  7. 7
    U hladno dodati dobro izrađeni margarin ili maslac.

       Snaha kolač


Sastojci

Priprema

  1. Biskvit I
  2. 1
    Bjelanjke istuči u čvrst snijeg, dodati šećer i još mixati.
  3. 2
    U masu dodati kokos , žlicu brašna i limunov sok , lagano promiješati.
  4. 3
    Peći na 200 st. oko 15-20 min.
  5. Biskvit II
  6. 1
    Bjelanjke istuči u čvrst snijeg, dodati šećer i još mixati.
  7. 2
    Dodati orahe, brašno i ribanu čokoladu, lagano promiješati.
  8. 3
    Peći na 200 st. oko 15-20 min.
  9. FIL I
  10. 1
    Orahe i šećer pofuriti s vrelim mlijekom.
  11. 2
    U hladno dodati margarin.
  12. FIL II
  13. 1
    Žumanjke i šećer dobro izmiksati i skuhati kremu na pari ili mikrovalnoj.
  14. 2
    U hladno dodati izrađeni margarin.
  15. Slaganje
    Biskvit I-fil od oraha-pola žute kreme-biskvit II-žuta krema-posuti kolač kokosom.                             

       Kolač s jagodama


    Kolač s jagodama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Cijela jaja dobro izmutiti sa šećerom, zatim u to dodati ostale sastojke i lagano promiješiti.
    2. 2
      Izliti u namazanu i pobrašnjenu tepsiju. Peći na 200 stupnjeva 20 min.
    3. 3
      Na gotov kolač staviti glazuru od čokolade.

    Posluživanje

    Mjere se odnose na čašu od 2 dl (jogurt čaša)

Нема коментара:

Постави коментар