BRZE MEKIKE SUPLJIKAVE I POSNE
Ivanin proveren recept
Mekike najcesce pravim na ovaj nacin,jer uglavnom sam u zurbi,a inace su
premekane i preukusne.Iznutra supljikave a spolja blago hrskave i
rumene.Ukus i miris me podsecaju na skolu i velike odmore.Tada smo
svaki dan kupovali predivne velike mekike,obilno prelivene kecapom.
POTREBNO:
-500ml mlake vode
-700gr mekog brasna
-40gr kvasca(1 pakovanje ili kockica)
-1 kafena kasikica secera
-5 kasike ulja za testo
-1,5 kafena kasikica soli
-ulje za przenje(duboko przenje)
PRIPREMA:
Evo kako meni budu gotove jako brzo.Kvasac ne stavljam da narasta,narastu isuvise dobro da bi gubila vreme na tome.
U vanglu stavite kvasac,mlaku vodu,secer.Malo to izmesajte rukom,dodajte
brasna ali ne sve,malo vise od pola od ukupne kolicine.So dodate tek
sad,ne direkt u kvasac slabije ce narasti.Uzmite mikser sa onim
vijugavim zicama,debljim koje su i namenjene za mesenje guscih masa kao
sto je testo.Tako cete brze napraviti lepo glatko testo sa
baloncicima.Rukom bi morali mnogo duze da mesite i zamarate se.Mutite
mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa,bez grudvica.Ostavite
mikser,vise vam ne treba.
Pobrasnjavite malo ruke i testo.Mesite blago i povrsno,tek da se formira
mekana lopta od testa.Ako se bas jako lepi za ruke,dodajte jos malo
brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu.Ukljucite na 50 al ne cekajte da se skroz zagreje,pa
ugasite.Rerna treba da je mlaka,ni slucajno vruca jako.Ubacite vanglu sa
testom,i prekrite krpom.Zatvorite rernu,ako se plasite da ste
pregrejali rernu otvorite je na kip(do pola).Neka stoji 15 minuta da
testo malo naraste,nema potrebe da se digne skroz.Ja sam pre ostavljala
da se testo digne do kraja vangle,al mi mekike budu skroz iste i ovako i
onako.
Pobrasnjavite dobro radnu povrsinu,naraslo testo blago premesite sa malo
brasna.Istresite na sto,malo oblikujte testo u loptu i oklagijom
razvaljajte.Ne previse tanko,i ne pritiskajte jako oklagijom da se
rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.
E sad je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta(zavisi koliko je
toplo u prostoriji)Mekike fino narastu,supljikavost se poveca.Zagrejte
ulje,vrhove prstiju svaki put umocite u brasno da vam se mekike ne
zalepe.Bitno je jos da ih uzimate veoma blago,ne pritiskajuci jer ce se
spljostiti i nestace pola rupica iz njih.Spustajte u vrelo ulje,gornje
strana ide prvo dole.Kada dobro porumeni,okrenete drugu stranu da
porumeni.Vadite na salvet da se ocede.
Eto tako ja pravim mekikice.Posluzim uz jogurt,kajmak,kecap,dzem,med ili
napravim neki sos(ne kuva se).Beli luk iseckam u pavlaku,malo
majoneza...ide bas fino uz mekike.Prijatno i uzivajte! :)
PITA SA KROMPIROM IZ BAKINE KNJIGE RECEPATA
Ivanin proveren recept
Meni je ovo jedan od boljih recepata za pitu sa krompirom.Mozete je
praviti i sa mesom.Ovako je spremala moja baka,posle i mama a sad i ja.
:)
POTREBNO:
-500gr tankih kora za pitu
-4 veca krompira
-1 veca glavica crnog luka
-1dcl ulja(moze i malo vise,zavisi koliko volite da vam je pita
masna.Imajte na umu da krompir upija ulje,pa da vam se ne desi da je
pita suva.)
-2 case jogurta (ako je gust malo dodajte vode oko pola case)
-5 jaja
-2 kasike vegete
-2 case vode(za dinstanje krompira)
-so samo ako treba da se posoli jos
-malo bibera(stavljate ga po ukusu,on igra veliku ulogu u ukusu pite,ja ga stavljam sasvim malo,jer mi se deca bune,ne vole ga)
PRIPREMA:
Krompir iseckajte na sitne kockice,ne rendajte jer se tada dobije
drugaciji ukus.Neverovatno al je istina.Luk isto iseckajte sitno i
isprzite na 1dcl ulja.Dodajte seckani krompir,nalite dve case vode i
krcajte uz stalno mesanje oko 20 minuta.Krompir ne sme da vam se
raspadne.Zacinite sa vegetom i biberom.
Ostaviti da se ohladi.Kada se ohladilo,umutiti penasto jaja skoro kao
za kolac kad mutite,dodati jogurt i malo vode(zbog gustine
jogurta).Izmesati sa ohladjenim krompirom.
Premazati tepsiju,staviti prvu koru,premazati tanko uljem,staviti drugu
koru i na nju fil od krompira.Zahvatati kasikom i krompir i tecnost
podjednako.Ide po 4 kasike fila za svaki premaz.Tako radite sve dok ne
potrosite kore.Ako vam je ostalo tecnosti od fila,slobodno premazite
preko pite.ako nije onda premazite sa malo ulja.
Ostavite 15 minuta da pita odstoji i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni
Нема коментара:
Постави коментар