Surutka kao lek je provereno sredstvo za jačanje imuniteta,kao i za
regulaciju rada creva, pri čemu sprečava upalne procese u
organizmu.Odlično se pokazala i surutka za mrsavljenje te je preporučuju
mnogi nutricionisti. Lekoviti napitak bogat je mineralima,vitaminima i
kvalitetnim proteinima,kojih ima u majčinom mleku.
SURUTKA SASTAV
Ovaj nusproizvod koji nastaje prilikom pripremanja sira, bogat je
mlečnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama,
vitaminima (B6,B2, B12, K, C),
mineralima(kalijum,kalcijum,magnezijum,fosfor), amino-kiselinama, a
pored toga ima nisku kaloričnu vrednost. Vekovima se koristi surutka kao
lek i sredstvo za podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a
savremena nauka dokazala je da, osim toga,sprečava pojavu hipertenzije,
moždanog i srčanog udara, regulise holesterol,povećava mišićnu
masu,prevenira osteoporozu,jača imunitet, elimiše stres,obezbeđuje
organizmu visok nivo energije. Zato mnogi nutricionisti,eksperti, i
lekari ,savetuju da se svakodnevno konzumira ovaj mlečni napitak.
Surutka u prahu se dobija industrijskom preradom mleka i ne može da
konkuriše domaćoj surutki koja je puno zdravija.
SURUTKA PROTEINI
Beta-laktoglobulin: istraživanja su pokazala da ovaj protein (ima ga i u
majčinom mleku) vezuje vitamine topljive u masti, koji tako postaju
bolje lskorišćeni u organizmu. Ujedno je odličan izvor takozvanih
lančanih amino-kiselina koje sprečavaju pucanje mišića tokom vežbanja, a
važne su i za obnavljanje oštećenih ćelija jetre, pa bi
beta-laktoglobulin iz surutke u budućnosti mogao odigrati ključnu ulogu u
lečenju ciroze. Inače, ova belančevina ulazi i u sastav hrane za
novorođenčad.
Alfa-laktalbumin: odličan je izvor osnovnih amino-kiselina, vezuje se za
kalcijum i jača kosti. Osim toga, podstiče lučenje serotonina (koji se
još naziva i “hormon sreće”), pa se depresivnim osobama savetuje da
svakodnevno piju surutku.
Imunoglobulini: čine oko 10% belančevina u surutki i u majčinom mleku, a
važni su za jačanje imuniteta ne samo u novorođenčadi nego i kod
odraslih.
Laktoferin: ova belančevina ima važnu ulogu u prevenciji upalnih procesa
jer se vezuje za gvožđe kojim se hrane patogene bakterije i virusi.
Pored toga,laktoferin podstiče stvaranje korisnih bakterija u probavnom
traktu kao što je Biftdobacterium bifidus.
Laktoperoksidaza: poput laktoferina,ova belančevina sprečava rast
patogenih bakterija koje se hrane gvožđem i na taj način zaustavlja
upalne procese.
KAKO SE PRAVI SURUTKA
Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna.
Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se ne odvoji providna zelenkasta
tečnost – surutka,koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider. Ono
što preostane jeste ukusan, mladi domaći sir.
KOLIKO SURUTKE TREBA PITI DNEVNO
Uzima se jedna manja ili veća kašika surutke i stavlja se u 2 dl
vode(jedna čaša),uz svako jelo se pije.Ovo će naročito pomoći osobama
koje su sklone gorušici(pročitajte više u članku gastritis simptomi),jer
ćemo na taj način pomoći izlučivanju želudačne kiseline i olakšati
varenje u debelom crevu..
SURUTKA KAO LEK ZA JETRU
Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima
ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma. Da bi surutka
kao lek pomogla obnavljanje oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu
svakodnevno piti od pola litra do litar ove tečnosti.Tokom terapije,
moraju se izbegavati masna hrana, alkoholna pića, cigarete i druge
materije koje oštećuju jetru.Ova lekovita tečnost ima blagotvorno
dejstvo u slučaju problema sa varenjem, nadutosti stomaka, neredovne
stolice, poremećaja bakterijskeflore u crevima i hronične upale.
SURUTKA ZA MRSAVLJENJE
Surutka se preporučuje osobama koji žele da se oslobode viška kilograma
jer pruža osećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na
smanjenje apetita.Na taj način konzumacijom ove lekovite tečnosti
dovodimo u red našu liniju,kao i bolje psiho-fizičko stanje u celini.
SURUTKA ZA ZDRAVLJE
Još početkom prošlog veka,evropska elita odlazila je u švajcarske banje,
gde su se, osim termalnim vodama, zdravstveni problemi lečili i
surutkom – i to problemi od opstipacije i gojaznosti,preko hormonalnih
poremecaja i ateroskleroze, do oboljenja jetre i gušterače.Ova terapija
potom je pala u zaborav, da bi je naučna istraživanja sprovedena pre
desetak godina ponovo vratila u žižu interesovanja. Brojne studije o
belančevinama iz surutke potvrđuju njihov potencijal u jačanju
imuniteta, sprečavaju nastanak karcinoma, kao i ozbiljnih imunoloških
poremećaja izazvanih HIV virusom. Istraživanja na Bostonskom
univerzitetu pokazala su da surutka kao lek može da spreči bolest
osteoporozu, jer ona nadoknađuje belančevine čiji nedostatak dovodi do
poroznosti kostiju.
SURUTKA RECEPT
Hleb:pomešati četiri šolje surutke, po dve šolje integralnog i belog
brašna, te pšenične prekrupe, dve kašičice šečera i kašičicu kvasca u
prahu. Umesiti testo, pustiti da odstoji dva sata, premesiti i peći
pola sata na 200°C.
Нема коментара:
Постави коментар