Čokoladna torta
Sastojci
Kore: Peku se tri kore po:
- 4 jajeta
- 175 gr šećera
- 100 gr brašna
- 100 gr gustina
- 2 kašičice prašak za pecivo
- 3 kašike kakaa
- 4 kašike hladne vode
Tamni fil:
- 8 dl mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 2 kašike šećera
- 250 gr čokolade
- 350 gr margarina
- 120- 150 gr šećera u prahu
Bijeli fil:
- 7 dl mlijeka
- 80 gr gustina
- 3 kašike šećera
- 100 gr bijele čokolade
- 150 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 100 gr mliječne ili čokolade sa jagodama
Još:
- mlijeka ili soka za natapanje kora
- pekmez od višanja ili kajsije
- slatka pavlaka
Priprema
-
1
Ulupati bjelanjke sa malo soli pa dodati šećer, zatim dodati jedno po jedno žumance stalno mješajući. Postepeno dodati i vodu. Na kraju dodati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Ispeći koru.
Na ovaj isti način ispeći još dvije kore.
-
2
Ohlađene kore natopiti sokom ili mlijekom pa ih premazati sa pekmezom od višanja ili kajsije.
-
3
U mlijeku skuvati pudihg sa šećerom pa ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati istopljenu čokoladu, zatim u to dodati ohlađen puding.
-
4
Malo mlijeka odvojiti i pomješati sa gustinom i šećerom, ostatak staviti sa izlomljenom bijelom čokoladom da provri. Skuhati fil i ostaviti da se hladi. Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen krem. Na kraju dodati isjeckanu mliječnu ili čokoladu sa jagodama.
-
5
Na tacnu staviti prvu koru, namazati jednim dijelom tamnog fila, staviti drugu koru, nanijeti bijeli fil, zatim treća kora i ostatak tamnog fila.
Gotovu tortu premazati umučenim šlagom od slatke pavlake i ukrasiti po želji.
Нема коментара:
Постави коментар