TORTA PAHULJICA
Sastojci
biskvit:
- 5 bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
preliv:
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
krema:
- 400 ml mlijeka
- 100 gr šećera
- 5 žumanaca
- 50 gr čokolade za kuhanje
- oko 200 gr jaffa keksa
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine fix
dekoracija:
- 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
Priprema
-
1
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
-
2
400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
-
3
Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
-
4
Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
-
5
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.
MUFFINI SA SRCEM
Sastojci
sastojci:
- 250 gr brašna
- 150 gr šećera
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- 4 kašike ulja
- 1 dl mlijeka
- 200 gr kiselog vrhnja
i još:
- 2 kašike soka od višanja
- malo crvene jestive boje za kolače
- 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena ili krema
- malo čokolade ili šarenih mrvica
Priprema
-
1
U posudu stavite sve suhe sastojke,pa ih promiješajte. U drugu posudu stavite umućena jaja, kiselo vrhnje, mlijeko i ulje, pa dobro umutite. Sjedinite sa suhim sastojcima, pa miješajte dok se masa ne sjedini. Odvojite 1/3 smjese, dodajte sok od višnje i malo jestive crvene boje, pa dobro umutite. Izlijte u duguljastu modlu za kolače,koju ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 C. Pečen biskvit izvadite,malo prohladite, pa vadite mala srca.
-
2
U kalup za muffine sipajte malo smjese, pa u svaki utisnite po jedno srce, tako da srce stoji uspravno. Zatim oko srca i preko njega pažljivo prelijte još smjese, tako da srce bude potpuno preliveno smjesom.Pecite na 180 C oko 20-25 minuta.
-
3
Pečene muffine ostavite da se ohlade, dekorišite umućenim šlagom, otopljenom čokoladom, čokoladnim ili šarenim mrvicama... po ukusu!
KREMASTA KARAMEL TORTA
Sastojci
- biskvit:
- 4 bjelanca
- 5 kašika šećera
- 6 kašika mljevenih oraha
- 2-3 kašike brašna
preliv:
- 1 kašika šećera
- 2 kašike vode
krema:
- 4 žumanca
- 4 kašike gustina
- 1 puding od vanilije
- 10 kašika šećera
- 800 ml mlijeka
- 500 ml vrhnja za šlag
- par kašika šećera (po ukusu)
- 1 vrećica želatine fix
- 10 kašika mljevenih oraha
i još:
- 4 kašike šećera
- malo mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema
-
1
Bjelanca umutiti sa šećerom.
-
2
U čvrst snijeg dodati mljevene orahe i brašno,pa pažljivo sjediniti.Sipati u kalup,obložen papirom za pečenje i peći na 180 C.Pečen biskvit izbockati,pa preliti sa prelivom (prokuhati 1 kašiku šećera i 2 kašike vode)! Ostaviti da se ohladi.
-
3
Karamelizirati 10 kašika šećera,pa sipati 700 ml mlijeka.Ostaviti da se karamel otopi.
-
4
Umutiti 4 žumanca,4 kašike gustina,puding i 100 ml mlijeka.
Kad se karamel otopi,sipati smjesu u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.Gotovu kremu ostaviti da se prohladi.
-
5
Umutiti 500 ml vrhnja za šlag,par kašika šećera (po ukusu) i želatinu fix.U,još toplu,kremu sipati trećinu šlaga,pa izmiksati.
-
6
Zatim dodati i ostatak umućenog vrhnja,pa sve dobro izmiksati.Odvojiti polovinu kreme,pa dodati mljevene orahe.
-
7
Na biskvit staviti kremu sa orasima,pa preko karamel-kremu.Ostaviti u frižider,da se ohladi i stegne.Kad se krema stegne,maknuti ivicu kalupa.
-
8
Karamelizovati 4 kašike šećera,pa preliti sa vrlo malo mlijeka,da se karamel otopi.Umutiti oko 300 ml vrhnja za šlag i karamel-mlijeko.Cijelu tortu premazati umućenim šlagom.Dekorisati,po želji!
-
9
Idealno bi bilo ostaviti tortu preko noći,da se dobro stegne! Gotovu tortu rezati na parčad!
Нема коментара:
Постави коментар