Rafaelo kocke
Sastojci
Priprema
-
1
Kora
Umutiti belanca pa im dodati secer. Kada je masa dobro umucena dodati im brasno i kokos i lagano umesati varljacom.
-
2
Sipati u podmazan pleh 30x20 i peci 15 min na 180 stepeni.
-
3
Fil
Za fil umutiti zumanca sa secerom pa im dodati brasno, puding i na kraju umesati mleko. Kuvati u mikrotalasnoj 5 minuta uz povremeno mesanje. Gotov, zgusnut fil ostaviti da se hladi i povremeno ga promesati kako se ne bi stvorila korica.
-
4
U ohladjen fil dodati margarin i mutiti dok masa ne postane kompaktna. Zatim, fil sipati preko ohladjene kore, poravnati i posuti kokosom.
Krem torta
Sastojci
Kore
- 10 kom belanaca
- 300 g secera
- 2 kasike brasna
- 125 g mlevenih lesnika
- 125 g mlevenih pecenih lesnika
Zuti krem
- 10 kom zumanaca
- 250 g prah secera
- 300 g margarina
Zuti fil
- 500 ml mleka
- 1 kom puding od vanile
- 4 kasike brasna
- 6 kasika secera
- 1 kom vanil secer
- 100 g bele cokolade
Braon fil
- 500 ml mleka
- 1 kom puding od cokolade
- 4 kasike brasna
- 6 kasika secera
- 1 kom vanil secer
- 100 g crne cokolade
Jos je potrebno
- oko 100 g slaga
Priprema
-
1
Kore
Umutiti belanca pa polako dodavati secer. Kada je dobro umuceno varljacom umesati brasno i lesnike. Masu istresti na pleh 30x40 na kome se nalazi pek papir i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Pecenu koru podeliti na dva dela, tako da dobijete dve kore dimenzija 15x30.
-
2
Krema od zumanaca
Umutiti dobro zumanca sa secerom pa ih skuvati na pari i ostaviti da se ohlade. U ohladjen fil umutiti sav margarin.
-
3
Zuti fil
4 dcl mleka staviti na sporet da se zagreje, a u preostalih 1 dcl mleka umutiti puding, brasno, secer i vanil secer. Kada je mleko na sporetu skoro provrelo, pazljivo mu dodati masu sa pudingom i kuvati dok se ne zgusne, neprestano mesajuci. U skuvan, vruc fil umesati izlomljenu belu cokoladu i mesati dok se ne istopi.
Ostaviti da se ohladi uz povremeno mesanje kako se ne bi uhvatila korica.
-
4
Braon fil
Skuvati na isti nacin kao i zuti fil.
-
5
Kremu od zumanaca podeliti na dva dela. Jedan deo dodati u zuti fil, a drugi u braon fil. Filove dobro sjediniti sa kremom od zumanaca.
-
6
Filovanje
Na prvu koru staviti braon fil, zatim staviti drugu koru pa zuti fil.
Preko zutog fila staviti umucen slag ili glazuru od cokolade ( a mozete i jedno i drugo).
Sladoled torta
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti belanca pa postepeno dodati secer, na kraju umesati brasno i prasak za pecivo. Sipati u podmazan pleh dimenzija 20x30.
Peci na 200 stepeni oko 15 minuta.
-
2
Kada je kora pecena izbockati je viljuskom i preliti sa 1/2 l vrelog mleka u kojem je otopljeno 3 kasike secera.
-
3
Za fil dobro umutiti zumanca sa secerom, pa im dodati brasno i mleko. Ja fil kuvam u mikrotalasnoj na najjacoj temperaturi 5 minuta uz povremeno mesanje. Ukoliko fil kuvate na sporetu onda veci deo mleka staviti u serpu da provri, a onaj manji koji je preostao od 500 ml dodati u zumanca koja su umucena sa secerom i brasnom, pa polako sipati u provrelo mleko i kuvati uz konstantno mesanje dok se ne zgusne.
-
4
U ohladjen fil umutiti margarin i secer, pa sipati preko dobro ohladjene kore. Preko fila poredjati maline, pa odgore rasporediti umucen slag.
-
5
Dobro ohladjena torta je neverovatno ukusna.
Rabin torta
Sastojci
- 375 g margarina
- 450 g secera
- 12 kom jaja
- 450 g cokolade
- 150 g plazma keksa
Jos potrebno
- 2x40g slaga za filovanje
- 150 g slaga za ukrasavanje
Priprema
-
1
Umutiti dobro zumanca i 300 g secera, pa im dodati margarin i umutiti u kompaktnu smesu. Tome dodati cokoladu koju ste otopili na pari i mlevenu plazmu.
-
2
Belanca staviti u ciniju i mutiti dok se ne dobije cvrsta pena, pa im dodati preostali secer i dobro umutiti.
-
3
Obe mase spojiti i mesati varljacom dok se masa ne ujednaci. Podeliti je na dva jednaka dela.
-
4
Od jedne polovine treba peci kore, a drugu polovinu treba ostaviti u frizider do momenta filovanja.
-
5
Koru pecem na 200 stepeni 10 minuta u plehu 30x40 na pek papiru. Pecenu koru obavezno ohladiti. Zatim, koru iseci na tri dela 10x40 i odvojiti od pek papira.
Ukoliko zelite mozete je podeliti i na dva jednaka dela.
U prvom slucaju dobicete visu a duzu tortu, u drugom nizu a siru.
-
6
Filovati svaku koru sa trecinom fila, pa preko fila sa prethodno umucenim slagom, zatim kora, 2/3 fila, drugi slag, opet kora i preostali fil.
-
7
Tortu ukrasiti slagom.
Bela lesnik torta
Sastojci
Kore
- 8 kom belanaca
- 8 kasika secera
- 300 g mlevenih lesnika
- 2 kasike brasna
Fil
- 8 kom zumanaca
- 6 kasika brasna
- 300 g secera
- 1 kom vanil secer
- 7.5 dcl mleka
- 250 g umucenog margarina
Potrebno je jos
- 5 kesica slaga (5x40g)
- oko 50 g mlevenog lesnika
Priprema
-
1
Dobro umutiti belanca pa im polako dodavati secer i na kraju varljacom umesati brasno i lesnik.
-
2
Od ove mase peci kore. Trebalo bi ispeci 5-6 tankih korica, ja sam uspela da ispecem cetiri. Kalup je precnika 25 cm.
-
3
Svaka kora se pece na 200 stepeni 8 minuta.
-
4
Za fil umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom. Dodati oko 1 dcl mleka od ukupne kolicine mleka koja je namenjena za fil i brasno pa dobro promesati da nema grudvica.
-
5
Ostatak mleka staviti na sporet da provri. Kada je mleko doslo do tacke vrenja, polako uz neprestano mesanje dodavati krem od jaja i mesati dok se fil ne zgusne.
-
6
Zatim fil ostaviti da se ohladi, mesajuci ga s vremena na vreme da se ne bi stvorila korica na povrsini. U ohladjen krem dodati umucen margarin.
-
7
Slag umutiti po uputstvu sa kesice.
-
8
Na tacnu staviti prvu koru pa preko nje obruc od kalupa na kome smo pekli kore. Koru premazati jednim delom fila, posuti sa malo mlevenih lesnika i premazati jednim delom slaga. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve kore.
-
9
Celu tortu premazati preostalim filom i ukrasiti slagom.
Нема коментара:
Постави коментар