Pita od tikvica, sira i jogurta
Sastojci
- 500 g tikvica
- 200 g sira (edamer, gauda ili slični)
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 4 jaja
- 150 ml jogurta
- sol
Priprema
-
1
Tikvice naribati, posoliti i ostaviit da puste vodu(oko 10-15 minuta). Zatim ih ocijediti od vode.
-
2
Mrvice, brašno i prašak promiješati.
Sir naribati, dodati u ocijeđene tikvice, zatim dodati istućena jaja, jogurt i na kraju suhu mješavinu od mrvica i brašna. Posoliti i promiješati.
-
3
Pećnicu zagrjati na 200°C.
Pleh okrugli 23-24 cm lagano namastiti, izliti smjesu i peći oko 30-35 minuta dok se dobije lijepa boja.
Pečenu pitu ostaviti par minuta da odstoji pa poslužiti toplu ili hladnu.
Pita je jako fina i sočna.
-
4
Savjet:
Umjesto krušnih mrvica mogu se staviti mljevene zobene pahuljice ili nešto slično.
Brašno može biti integralno, kukuruzno ili obično glatko.
Ja koristim integralne krušne mrvice.
U pitu se može dodati i sjeckana šunka, panceta ili nešto slično.
Black & white
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g maslaca
- 120 g šećera
- 60 g oštrog brašna
- 40 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
Bijela krema
- 100 g pšeničnog griza
- 50 g gustina (škrobnog brašna)
- 100 g šećera + 2 vanil šećera
- 800 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
Tamna krema
- 100 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 1 rum šećer ...ili žličica ruma (može i bez toga)
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 ml mlijeka
Priprema
-
1
Žutanjke istući s šećerom da se dobije pjenasta krema.
Maslac otopiti i dodati smjesi od žutanjaka.
-
2
Pomiješati brašno, prosijani kakao, i prašak za pecivo te postepeno dodavati smjesi žutanjaka.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i lagano (bez miksanja) umiješati u smjesu.
-
3
Pravokutni kalup oko 33x18 namastiti i izliti smjesu. Peći 20 minuta na 180°C.
-
4
Dok se biskvit peče, napraviti bijelu kremu;
Griz i gustin dobro promiješati s 200 ml mlijeka (odvojiti od onih 800).
Ostatak mlijeka i slatko vrhnje staviti kuhati, umiješati i šećere.
-
5
Kada tekućina počne kuhati, maknuti zdjelu s vatre te smanjiti vatru. Postepeno ulijevati razmućenu smjesu griza i gustina uz stalno miješanje (najbolje pjenjačom). Vratiti na vatru i kuhati dok se krema ne zgusne.
-
6
Kremu preliti preko pečenog biskvita.
Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta da se krema stisne imalo prohladi.
-
7
Za tamnu kremu;
Obje vrste čokolade nakidati te preliti mlijekom i vrhnjem, otopiti na laganoj vatri. Po želji dodati rum šećer ili rum (može i neka druga aroma) ili bez toga.
Lagano izmiješati da se dobije jednolična smjesa.
Preliti preko bijele kreme.
Kolač ohladiti u hladnjaku bar 3-4 sata, narezati na kocke i poslužiti.
Najbolji je ako se napravi dan prije posluživanja.
Нема коментара:
Постави коментар