Nutella čizika
Sastojci
Kora
- 250g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;))
- 40g putera
- 100ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin
- 30 g cokolade u prahu
Filovi
- 250 g krem sira
- 50 g secera
- 150 g nutelle
- 0,5 l slatke pavlake
Ganache
- 150 g cokolade noisette
- 150 ml slatke pavlake
Priprema
-
Kora
-
1
Pomesati keks, cokoladu u prahu i na laganoj vatri otopljen puter, po potrebi dodavati maaalo soka* tako da se dobije smesa koja se ne mrvi.Utisnuti u kalup promera 26 cm i staviti u frizider dok pripremamo filove.
-
Filovi
-
1
Zagrejati nutellu stavljajuci je u posudu sa toplom vodom. Mikserom kremasto umutiti krem sir i secer, zatim ovu smesu podeliti u dve posude na dva jednaka dela. Dobro umutiti slatku pavlaku. Pola od umucene slatke pavlake dodati u jednu posudu sa krem sirom, a drugu polovinu izmesati sa otopljenom nutellom i dodati u drugu posudu sa krem sirom. Premazati koru prvo sa belim, a zatim sa cokoladnim filom. Hladiti u frizideru.
-
Ganache
-
1
Na pari otopiti cokoladu i slatku pavlaku, i ohladiti. Povremeno promesati dok se hladi da se ne stvori ona nesretna kozica kao kod pudinga :D Kad je vasem prstu prijatno pri dodiru ganache-a, bice i tortici, pa je vreme za prelivanje ;) I to je to! Za neka 3-4 h, tortica je spremna za uzivanje :D
Prijatno!:)
-
2
Sto se tice slatke pavlake, ako koristite biljnu, onda je dovoljno da je samo dobro umutite i bice ovako cvrsta kao na slici. Ako koristite mlecnu slatku pavlaku, ja radi prevencije dodam onda 1 kremfix, jer ona zna nekad da pravi problem.
Noisette naravno mozete zameniti sa nekom drugom mlecnom cokoladom, ali ona se savrseno uklopi jer je od lesnika kao i nutella...
Originalni rcp pogledajte ovde ->http://kuvar.krstarica.com/l/deserti/torte/torta-od-nutella-e-i-krem-sira/
Nougat Cheesecake
Sastojci
Podloga
- 150 g mlevenog keksa
- 50 g mlevenih pečenih lešnika
- 1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
- 80 ml mleka
Krema od sira
- 500 g svežeg neslanog sira*
- 250 ml slatke pavlake
- 1 puna kašika tečnog meda
- 8 g mlevenog želatina
Nougat krema
- 125 g čokolade Milka Noisette**
- 1 dl kisele pavlake(vrhnja)
- +
- po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje
Priprema
-
Podloga
-
1
Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
-
2
Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.
-
3
Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava dodati još keksa.
-
4
Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati (vidi napomene u ovom receptu). Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.
-
Krema od sira
-
1
Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
-
2
Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
-
3
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
-
4
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
-
5
Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
-
Nougat krema
-
1
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
-
2
Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
-
3
Odmah preliti preko kreme od sira.
-
4
Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene pečene lešnike.
-
5
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
-
6
Napomene u vezi dekoracije
Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni "talasi" odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.
-
Napomene:
-
1
* Koristim sir Ella sa 0.9% mlečne masti.
-
2
**Umesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mlečna čokolada, s tim da se nakon mešanja sa pavlakom umeša i nekoliko kapi arome lešnika.
-
3
Ako više volite hrskave podloge, umesto mleka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom.
Нема коментара:
Постави коментар