Punč kocke s voćem
Sastojci
1. biskvit
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 3 žlice brašna
- pola žličice praška za pecivo
2. biskvit
- 3 jaja
- 2 Dolcela pudinga od jagoda
- 3 žlice šećera
- pola žličice praška za pecivo
3. biskvit
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 3 žlice brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/2 vrećice praška za pecivo
4. biskvit
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- pola žličice praška za pecivo
Rum punč
- 2 dcl jakog crnog čaja ili čaja od šipka
- 1/2 limuna sok
- 1 dcl ruma
- 2 žlice šećera
Preljev
- 2 dcl rum punča
- 1 dcl soka od naranče
- 10 dag šećera otopljenog u malo vode
Krema od pudinga
- 1 Dolcela puding okus rum punč
- 6 dag maslaca
- 2 žlice šećera
- 2,5 dcl mlijeka
Glazura
- 2 svijetla prelijeva za kolač
- 6 žlica šećera
- 1/2 l vode
- malo jagoda, krušaka, naranče za ukras
-
Punč šnite
Sastojci
I. Biskvit
- 6 žumanjaka
- 12 dkg šećera
- 15 dkg brašna
- 1 limun
- 6 bjelanjaka (snijeg)
II. Biskvit
- 4 žumanjaka
- 8 dkg šećera
- 10 dkg brašna
- 4 bjelanjka (snijeg)
- 1 žlica kakao praha
- 6-7 kapi arome jagode ili maline
Punč
- 1,5 dl indijskog ili ruskog čaja
- 30 dkg šećera
- 2 dl vode
- 1 limun - sok i ribana korica
- 2 naranče - sok od 2 naranče, ribana korica jedne naranče
- 1 dl ruma
- 2 vanili šećera
Čokoladni umak
- 15 dkg čokolade za kuhanje
- 7 dkg maslaca ili margarina
Za premaz
- 30 dkg marmelade od marelica
Šećerna glazura
- 20 dkg šećera u prahu
- 1 bjelanjak
- sok limuna
- 4 kapi arome jagode ili maline
Priprema
-
1
Za punč u 1, 5 dl prokuhane vruće vode namočite 1 vrećicu indijskog čaja. Posebno kuhajte vanili šećer i šećer sa 2 dl vode, te u kipuće dodajte sok i ribanu koricu limuna i naranče, rum i čaj. Sve zajedno još malo prokuhajte i stavite hladiti.
-
2
Za prvi biskvit miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, dodajte koricu i sok limuna, a zatim prosijano brašno. Na kraju lagano kuhačom umiješajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.
-
3
U protvan veličine cca 19×28 cm stavite masni papir za pečenje, izlijte smjesu za biskvit i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
-
4
Pečeni biskvit malo ohladite i prerežite po sredini na tri dijela. Sredinu biskvita stavite na stranu, a preostala dva biskvita premažite debljim slojem marmelade od marelica ili bilo kojom drugom kiselkastom marmeladom. (Ako je marmelada tvrda razmekšajte je sa 1 žlicom vruće vode.)
-
5
Priprema drugog biskvita potpuno je jednaka prvom biskvitu. Pripremljenu smjesu podijelite na dva dijela pa u jedan dio dodajte kakao, a u drugi dio aromu jagode. Pecite dio po dio u istoj veličini protvana kao i prvi biskvit.
-
6
Iz tri ohlađena biskvita (žuti, crni i rozi) izrezujte modlicom za kekse krugove (iz svakog biskvita jednak broj krugova), ali pri tom pazite da vam razmak između krugova bude deblji jer će inače biskvit pucati.
-
Slaganje punč šnita:
-
1
Punč šnite slažete u protvan u kojem ste pekli biskvit, a na dno stavite masni papir za pečenje (nikako ne stavljati aluminijsku foliju).
-
2
Prvo složite žuti biskvit premazan marmeladom, tako da je marmelada okrenuta prema gore. Mjestimično ga prelijte umak čokoladom (na laganoj vatri otopiti maslac i čokoladu, te miješati dok ne dobijete glatku masu).
-
3
Zatim pažljivo stavite ostatke rozog biskvita iz kojeg ste izvadili krugove (pazite da ne pukne). Udubljenja gdje su bili krugovi punite naizmjenično crnim i žutim krugovima, te mjestimično prelijte čokoladnim umakom
-
4
Dalje idu ostaci žutog biskvita koji punite rozim i crnim krugovima, te također prelijete umak čokoladom.
-
5
Sada složite ostatke crnog biskvita i punite žutim i rozim krugovima, te prelijete ostatkom čokoladnog umaka.
-
6
Na vrh stavite žuti biskvit premazan marmeladom, ali tako da premazani sloj okrenete prema dolje (na čokoladni umak).
-
7
Sve lagano pritisnite i ravnomjerno prelijte ohlađenim punčem.
-
8
Odozgo prekrijte plastičnom folijom, stavite dasku ili nešto drugo i opteretite (vrlo je bitno da biskvit bude opterećen cijelom površinom i bilo bi dobro da daska bude malo manja od protvana, a ako nemate ništa slično pri ruci pomoći će vam pakiranja mlijeka u tetrapaku).
-
9
Ostavite na hladnom do drugog dana da se sve dobro stisne.
-
10
Drugi dan okrenite protvan na tacnu za posluživanje, odstranite masni papir i prelijte šećernom glazurom. Po želji možete ukrasiti i otopljenom čokoladom.
-
11
Za šećernu glazuru prosijte šećer u prahu i dodajte mu bjelanjak (netučeni) i malo soka limuna te dobro mješajte, zatim dodajte aromu jagode za boju i prelijte po kolaču.
PUNČ KOCKE
Sastojci
Priprema
-
1
Žutanjke pjenasto izraditi sa šećerom i margarinom.
-
2
Postupno dodavati brašno pomješano sa praškom za pecivo,
-
3
orahe i kakao.Na kraju umješajte čvrsti snijeg od bjelanjka.
-
4
Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
-
5
U međuvremenu skuhate punč od navedenih sastojaka.
-
6
Hladan punč prelijte preko toplog kolača.
-
7
Kada se ohladi na kolač stavite čokoladnu glazuru.
-
8
Režite na kocke i poslužite
Pijani Isidor
Sastojci
Biskvit :
- 4 komada jaja
- 200 grama šećera
- 150 grama margarina
- 2 štangle čokolade
- 8 kašika brašna
- 130 grama mlevenih oraha
- pola kesice praška za pecivo
prvi fil :
- 250 grama mlevenih oraha
- 1 dcl mleka
- 150 grama šećera
- po ukusu rum~ja ga volim pa stavim više :)
drugi fil :
- 4 komada jaja
- 250 grama šećera
- 4 štangle čokolade
- 250 grama margarina
Priprema
-
1
umutiti sve sastojke pripremljene za biskvit i peći, pečen i ohlađen biskvit premazati pekmezom od kajsije…
-
2
prvi fil~otopiti šećer u mleku i sa tim popariti orahe i dodati rum, ovu smesu naneti preko pekmeza…
-
3
drugi fil~ jaja i šećer umutiti, kuvati na pari pa dodati čokoladu, kada se ohladi umešati u to margarin pa premazati preko prvog fila…
-
4
odozgo posuti mlevenim orasima
Rum kasato
Sastojci
- 1dl vode
- 300gr šećera
- 120gr putera
- 300gr mlevenog keksa
- rum po želji
Za glazuru
- 100gr čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
-
1
Skuvati šećer i vodu.
-
2
Maknuti s vatre, pa dodati margarin i mešati da se istopi.
-
3
Dodati keks i rum po želji.
-
4
Sipati u nauljen pleh, pa sipati masu.
-
5
Kad se stegne, preliti čokoladom.
ČOKOLADNE RUM ŠTANGLE
Sastojci
Priprema
-
1
Penasto umutiti margarin i šećer, dodati 150gr topljene čokolade, 120gr brašna, prašak za pecivo i sneg od 9 belanaca.Sneg od belanaca dodavati kašiku po kašiku muteći. Smesu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni vremenski zavisi od šporeta.
-
2
FIL: 9 žumanaca, 2 jaja i 150gr šećera umutiti i kuvati napari, dodati na kraju 100gr čokolade da se istopi i 2 kašike ruma. Kad se ohladi dodati 130gr umućena margarina. Pečenu i ohladjenu koru poprskamo ovlaš sa rumom pa stavimo fil. Po filu pospemo seckane orahe i rendanu čokoladu.
Bunar torta
Sastojci
BISKVIT
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- malo praška za pecivo
KREMA
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 5 žumanjaka
- 250 g čokolade
- mrvice biskvita
- ruma po želji
- malo (šačicu) lješnjaka, oraha, badema i grožđica
Priprema
-
Za biskvit
-
1
Odvojite žumanjke i bjelanjke
-
2
Izmiksajte žumanjke i šećer, te lagano dodavate brašno i prašak za pecivo
-
3
Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg te ga lagano pjenjačom umiješajte u smjesu od žumanjaka
-
4
Smjesu izlijte u kaup za tortu i pecite na srednjoj vatri (180) oko pola sata
-
5
Kad je biskvit pečen, dobro ga ohladite i izgubite sredinu
-
6
Komade izgubljenog biskvita još usitnite i sačuvajte za kremu
-
Za kremu
-
1
Razmekšali margarin izmiksajte s malo šećera, a zatim dodavajte po jedan žumanjak naizmjenično s ostatkom šećera
-
2
Kad je smjesa postala homogena, dodajte i rastopljenu čokoladu i dobro izmiksajte
-
3
Dodajte nasjeckane bademe, lješnajke, orahe, grožđice, i na kraju umutite i mrvice biskvita i rum
-
4
Dobivenom smjesom napunite biskvit i ostavite na hladnom mjestu da se sve malo stisne
-
5
Na kraju tortu obložite šlagom il slatkim vrhnjem
- 6
Rum torta
-
1
U originalnom receptu moje bake pise umutiti sva jaja i ostalo pa peci korice, ali ja sam mutila za svaku koru posebno po 5 jaja, 5 kasika secera i 5 kasika brasna. Tako napravite dve korice (moze u okruglom ili cetvrtastom plehu), a za trecu isto umutite pa smesu podelite na tri dela, jedan ostaje zut, u drugi deo kapnite malo crvene boje i dobro promesajte i u treci deo stavite kasicicu kakao. U pleh sipajte sva tri dela jedan pored drugog pa ispecite tako sarenu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok porumene.
Kada se ohladi, sarenu koru sitno iskidajte i pospite kasicicom ruma. U dublju serpu stavite 2 kasike secera i 2 kasike vode, zagrejte da se secer otopi, nastruzite limun i nacedite sok. Zatim dodajte 5 kasika dzema koji volite, dobro izmesajte. Ja sam koristila od pomorandze koji sam pre neki dan pravila U taj fil dodajte mrvice od sarene kore, i sve dobro izmesajte.
Na tacnu stavite prvu zutu koricu, premazite je dzemom, pa sipajte fil, i ravnomerno ga rasporedite po kori. Preko stavite drugu zutu koricu i dobro pritisnite. Mozete necim teskim pritisnuti na nekoliko sati da se kore bolje spoje sa filom.
Napravite led od 100 gr prah secera, malo vode, nekoliko kapi limuna (da ne bi pucao, moze i kap sirceta), i nekoliko kapi crvene boje. Nemojte dodati puno vode, vec pomalo, da dobijete gustu smesu, a zatim premazite tortu odozgo.
Punc bomba
Sastojci
biskvit
- 4 jaja
- 65 gr secera
- 35gr skrobnog brasna
- 30 gr brasna
- vanilin secer
- malo soli
- 1 kasika kakaoa
fil
- 50 gr grozdjica
- 1/4 svjezeg ananasa
- 1 kivi
- 50 gr mljevenih ljesnjaka
- 70 gr grubo nasjeckane cokolade
- 2 kasike marmelade od narandje
- 1/8 l soka od narandje
- 2 kasike brusnica
- marmelada od marelica za premazivanje
- glazura od cokolade
Priprema
-
1
Navedene sastojke za biskvit umutiti pa u jednu polovinu smjese staviti kakao da dobijemo svjetli i tamni biskvit. Peci u Plehu 40×60 svijetli ,a tako i tamni na temp. od 180°C 8 do 10 min.
-
2
Na ohladjeni svjetli biskvit prevrnuti zdjelu promjera 24cm (oblika polulopte) i iskruziti biskvit koji ce sluziti kao dno punc kolaca.
-
3
Ostatak svjetlog biskvita kao i citav tamni istrgati na komadice staviti u neku posudu. Ananas i kivi oguliti, isjeci na kockice i dodati isto u posudu kao i sve ostale sastojke fila. Dobro izmjesati da se sve sjedini.
-
4
Zdjelu sa kojom smo iskruzili biskvit obloziti prozirnom folijom ,izruciti smjesu u nju i dobro pritisnuti. Poklopiti iskruzenim biskvitom i ostaviti u frizider par sati.
-
5
Kada izvadimo iz frizidera premazati zagrijanom marmeladom od marelica pa kada se stegne preliti cokoladnom glazurom.
Нема коментара:
Постави коментар