-
1
Visnje ocistiti od lisca, peteljki i trulih plodova pa ih dobro oprati i ocediti od viska vode.
-
2
Prebaciti ih u sud u kome mogu stajati 24
sata /moze i malo manje/ i dobro ih izgnjeciti, tako da se meso visnje
skroz odvoji od kostica. Ubaciti 3 kesice limuntusa, promesati, pokriti i
ostaviti na nekom hladnom mestu da odstoje. Ja licno ih dok stoje, par
puta dodatno dognjecim.
-
3
Kad su dovoljno odstajale, visnje
procediti kroz djevdjir, pritiskajte ih sa necim da sto vise mesa i soka
izadje kroz djevdjir. Zatim sledi jos jedno cedjenje,ovog grubog soka,
kroz gustu gazu ili pelenu, tako sto cete kasikom prevrtati nakupljeni
talog na gazi da bi sok mogao da prolazi. Povremeno oprati gazu da bi
sok lakse prolazio. Ono meso visnje koje ostane u gazi, meni sluzi, uz
dodatak par saka celih polutki od visnji za pravljenje dzema.
-
4
Sada izmerite tacnu kolicinu soka u
litrima i spram te mere dodajte secer i limuntus. Vodite racuna da ste
vec jednu kolicinu limuntusa dodali, pa sad dodajte samo razliku.
Dobro promesajte i svakih 15 minuta mesajte dok se secer ne rastopi i
sjedini sa sokom. U jednom momentu pocece da se po povrsini skuplja
blaga pena i nju morate svu pokupiti. Kad pene vise ne bude, pobedili
ste.
-
5
Sada mozete puniti flase i dobro ih pritegnite zatvaracima.
Jako je vazno da flase i zatvaraci budu cisti, sterilisani i hladni.
Ja dobro oprane flase /koje mi sluze samo za ovaj sok/ stavim u hladnu
rernu ukljucim je na 110 c i kad se termostat iskljuci posle par minuta
iskljucim rernu i ostavim flase u njoj dok se malo ne prohlade. Posle
toga se hlade okrenute naopako na sobnoj temperaturi. Zatvarace za flase
jednostavno prokuvam i dobro osusim. Flase uvek pripremim dan ranije i
tako sterilisane ih punim.
-
6
Napunjene flase drzati na tamnom i po mogucstvu hladnom mestu, podrum ili spajiz.
-
7
Kad pozelite sok, otvorite flasu , napravite sok po vasoj meri a flasu stavite u frizider.
-
8
NAPOMENA
Od 10 litara ocedjenog soka od visnje i dodatak secera, dobicete 15 litara sirupa, tako da znate koliko ce vam trebati flasa.
-
Tagovi
Нема коментара:
Постави коментар