-
1
Pripremite biskvit.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U žumanjke dodajte šećer 50g+ limun šećer i tucite na najjačoj brzini dok ne dobijete svijetlu kremastu smjesu oko 3-4 min.
Dodajte u tankom mlazu ulje,sok od naranče,sok od limuna,a zatim uspite jogurt.
Sjedinite pa dodajte brašno+ prašak za pecivo.
Bjelanjke istucite sa preostalih 50g šećera i mrvicom soli koju dodate kad se zapjene u čvrst snijeg.
Pola snijega dodajte miksajući na najmnjoj brzini,a ostatak umiješajte ručno.
Ispecite od ove smjese 3 kore.
Stranice kalupa ne mastite,koristite pek papir za dno i kalup odvojivih stranica.
Pecite svaku koru na 170C-25 min. ili na 180C-15 min. zavisi ovašoj pećnici.
Kalup je okrugli 26 cm.
-
2
Pripremite žele.
Na srednju vatru stavite kuhati sok od naranče i šećer.
Oduzmite 150 ml soka od ukupne količine i razmutite gustin.
Ulijte u sok i kuhajte dok se ne zgusne.
Vrući žele odmah prelijte po svakoj kori.
Zadnju koru koju ste ispekli ostavite u kalupu i na nju prelijte žele.
Stavite kore prelivene sa želeom hladiti u hladnjku da se žele stisne.
Ja sa kora nisam skidala pek papir,tek na kraju kad sam slagala tortu.
-
3
Pripremite kremu.
Istucite vrhnje za šlag.
U drugoj posudi pomiješajte jogurt i sir,liker.
Koristite jedan cijeli jogurt i 50g koji su vam ostali od jogurta koji smo koristili u pripremi biskvita.
Lagano umiksajte tučeni šlag.
Pazite da prethodno šlag ne pretučete,jer ćete dobiti grudastu smjesu kad dodate u sir.
-
4
Izvadite kalup iz hladnjaka i premažite kremu od sira na žele.
Poklopite drugom korom(odstranite prije papir za pečenje sa kore) s tim da biskvitna strana ide dolje,žele gore..
Na nju isto nanesite kremu od sira,ponovite postupak i sa trećom korom.
Premažite i teću koru sa kremom od sira.
Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
Najbolje ostaviti da prenoći,a ujutro staviti žele ili bijelu glazuru,kako želite po vašem izboru.
-
5
Na vrh torte možete staviti glazuru od bijele čokolade ili žele od naranče.
Ja sam stavila žele.
U soku od naranče ukuhate razmućeni gustin.
Kad se zgusne smjesa maknuti sa vatre umiješati liker od naranče i prelijte po dobro ohlađenoj torti.
-
6
Možete je rezati kao tortu,ja sam je za promjenu rezala na kocke.
Kolač je dosta visok negdje oko 7,5-8 cm.
Нема коментара:
Постави коментар