субота, 28. јун 2014.

            Naranča kocke

Osvježavajući kolač od želea od naranče i kreme od sira..

Sastojci

  •  biskvit: 4 jaja
  •   100 g šećera
  •   1 limun šećer
  •   150 ml ulja
  •   100 ml soka od naranče
  •   100 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
  •   250 g oštrog brašna
  •   pola paketića praška za pecivo
  •   2 žlice soka od limuna
  •  Žele: 900 ml soka od naranče
  •   100 g gustina
  •   3 žlice šećera
  •  krema: 500 g svježeg sira sa vrhnjem -Vindija
  •   200 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
  •   200 ml vrhnja za šlag meggle
  •   1 žlica likera od naranče
  •  Žele za preljev: 250 ml soka od naranče
  •   3 žlice gustina
  •   1 žličica likera od naranče
  •   1 žlica šećera

Priprema

  1. 1
    Pripremite biskvit.
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    U žumanjke dodajte šećer 50g+ limun šećer i tucite na najjačoj brzini dok ne dobijete svijetlu kremastu smjesu oko 3-4 min.
    Dodajte u tankom mlazu ulje,sok od naranče,sok od limuna,a zatim uspite jogurt.
    Sjedinite pa dodajte brašno+ prašak za pecivo.
    Bjelanjke istucite sa preostalih 50g šećera i mrvicom soli koju dodate kad se zapjene u čvrst snijeg.
    Pola snijega dodajte miksajući na najmnjoj brzini,a ostatak umiješajte ručno.
    Ispecite od ove smjese 3 kore.
    Stranice kalupa ne mastite,koristite pek papir za dno i kalup odvojivih stranica.
    Pecite svaku koru na 170C-25 min. ili na 180C-15 min. zavisi ovašoj pećnici.
    Kalup je okrugli 26 cm.

  2. 2
    Pripremite žele.
    Na srednju vatru stavite kuhati sok od naranče i šećer.
    Oduzmite 150 ml soka od ukupne količine i razmutite gustin.
    Ulijte u sok i kuhajte dok se ne zgusne.
    Vrući žele odmah prelijte po svakoj kori.
    Zadnju koru koju ste ispekli ostavite u kalupu i na nju prelijte žele.
    Stavite kore prelivene sa želeom hladiti u hladnjku da se žele stisne.
    Ja sa kora nisam skidala pek papir,tek na kraju kad sam slagala tortu.
  3. 3
    Pripremite kremu.
    Istucite vrhnje za šlag.
    U drugoj posudi pomiješajte jogurt i sir,liker.
    Koristite jedan cijeli jogurt i 50g koji su vam ostali od jogurta koji smo koristili u pripremi biskvita.
    Lagano umiksajte tučeni šlag.
    Pazite da prethodno šlag ne pretučete,jer ćete dobiti grudastu smjesu kad dodate u sir.
  4. 4
    Izvadite kalup iz hladnjaka i premažite kremu od sira na žele.
    Poklopite drugom korom(odstranite prije papir za pečenje sa kore) s tim da biskvitna strana ide dolje,žele gore..
    Na nju isto nanesite kremu od sira,ponovite postupak i sa trećom korom.
    Premažite i teću koru sa kremom od sira.
    Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
    Najbolje ostaviti da prenoći,a ujutro staviti žele ili bijelu glazuru,kako želite po vašem izboru.
  5. 5
    Na vrh torte možete staviti glazuru od bijele čokolade ili žele od naranče.
    Ja sam stavila žele.
    U soku od naranče ukuhate razmućeni gustin.
    Kad se zgusne smjesa maknuti sa vatre umiješati liker od naranče i prelijte po dobro ohlađenoj torti.
  6. 6
    Možete je rezati kao tortu,ja sam je za promjenu rezala na kocke.
    Kolač je dosta visok negdje oko 7,5-8 cm.

Нема коментара:

Постави коментар