Tiger-Cake:)
Sastojci
- Za BIskvit:
- 10 svijezih domacih jaja(po mogucnosti)
- 20 vel. zlica secera
- 18 vel. zlica brasna
- 1/2 vrecice pudinga od vanilje
- 1 vrecica praska za pecivo
- mlijeka malo po potrebi
- Za Kremu:
- 1l. mlijeka
- 3,5 vrecice pudinga d cokolade
- 10 vel.zlica secera
- 3 vel. zlice kakaa kvalitetnog za kolace
- 100g. mlijecne cokolade
- 100g. milka cokolade nougat
- 125g. maslaca
- 125g. margarina za kreme
- 10 vel. zlica secera u prahu
- Za Glazuru:
- cokoladna glazura ili tuceno slatko vrhnje po zelji
Priprema
-
1
Za Biskvit:Pijenasto mutite jaja sa secerom i vanilin secerom,pa dodajte brasno pomijesano sa praskom za pecivo i pudingom,po potrebi i malo mlijeka.Smijesu ,pecite na 220C 15-20 minuta.Kada se biskvit ohladi izrezite ga na kockice.
-
2
Za Kremu:U mlijeku kuhajte puding,sa secerom i kakaom.U toplu kremu od pudinga dodajte cokolade ,pa sve dobro izmiksajte.Obadvije vrste maslaca izmiksajte sa secerom u prahu pa dodajte u toplu kremu.
-
3
Formiranje torte:Biskvitne kockice i kremu skupa izmijesajte . kalup gdje ce te tortu oblikovati,stavite prozirnu foliju,pa smijesu,poravnaj te je,i ostavite u frizider preko noci da se dobro stegne .
-
4
Naredni dan tortu prevrnite,skinite prozirnu foliju,i ukrasite po zelji cokoladnom glazurom ili slatkim tucenim vrhnjem.
Cokoladna torta
Sastojci
Priprema
-
1
Pecnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
-
2
Kalup promjera 28 cm oblozite papirom za pecenje i lagano namazite margarinom.
-
3
Raditi cemo tri biskvita svaki od gore navedenih sastojaka.
-
4
Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijemo.
-
5
Mikserom umutimo 3 jaja sa secerom dok ne postane pjenasto i blijedo zuto. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence ( smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umijesajte mjesavinu brasna i mlijeka ) dodamo mjesavinu brasna, kakaa i praska za pecivo i mlijeko.
-
6
Izlijemo u pripremljen kalup i pecemo 20 – 25 minuta.
-
7
Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijete 3 kore.
-
8
Dok se biskviti peku pripremite fil.
-
9
Natrgajte bijelu i crnu cokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri mijesajte dok se sva cokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promijesajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna.
-
10
Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako ce vam biti lakse raspodijeliti fil po torti.
-
11
Sirup:
-
12
Kuhajte secer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njmu rastopite 1 zlicu kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u secer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2 – 3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveze.
-
13
Slaganje:
Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil!
Vazno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje ce upijati. Nemojte sve odjednom. Ja sam sirup podijelila na tri priblizno jednaka dijela da mi bude lakse.
-
14
Ja sam slagala kore u kalup sa mehanizmom, a tek sam sutra dan premazala cijelu tortu.
- Napomena!
Ganache krema na samom pocetku bude rijetka ( topite cokoladu u vrhnju na laganoj vatri, nemojte da zakuha ), ali se u hladnjaku stisne! Neka vas to ne zabrinjava.
Koristite tamnu cokoladu sa barem 52% kakaa, a bijela cokolada moze biti i Milka!
Najbolje je da torta ostane preko noci u hladnjaku.
Нема коментара:
Постави коментар