Jaffa štanglice u oblatni
Sastojci
- 2 kore oblatne
- 7 kasika mlijeka
- 200 g secera (moze i u prahu)
- 250g margarina/maslaca
- 150 g oraha
- 200 g mljevenog petit keksa
- 3 kom jaja
- 100g cokolade za kuvanje
- 2 kutije jaffa keksa
Priprema
-
1
Rastopiti margarin na laganoj vatri, doadati mlijeko i secer i mijesati da se istopi secer. Dodati cokoladu za kuvanje, keks i orahe i na kraju dodati i izmiksana jaja. Kratko kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostaviti da se malo prohladi.
-
2
Oblatne skratiti sa krace strane za neka 4 cm.
Prvu koru filovati sa pola fila, zatim poredati jaffa keks (natopiti keks u mlijeko). Keks redati sa razmakom za sirinu prsta. Posebno premazati drugi list oblatne i staviti preko keksa. Dobro pritiskati oblatnu kako bi se fil rasporedio i izmedju keksa.
Ostaviti da se stegne, najbolje preko noci.
Umjesto mljevenih oraha mozete staviti i 100 g kokosa, kako ko voli :)
ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA
Sastojci
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- čaša = 2 dl
Priprema
-
1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
-
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
-
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče. -
4
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
KINDER ŠTANGLE
Sastojci
Potrebno je:
- 3 lista većih oblandi
- 800gr šećera
- 2dcl vode
- 250gr margarina
- 600gr mleka u prahu
- 100gr crne čokolade
Priprema
-
1
Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu. Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.
-
Bounty Kocke
Sastojci
BISKVIT:
- 5 jaja
- 160g. šećera
- 5 žlica mlijeka
- 5 žlica ulja
- 100g. brašna
- 1 vrećica praška za puding-čokolada
- 2 pune žlice kakaa
- 100g.tamne čokolade+ 5 žlica vode
- 1 prašak za pecivo
KOKOS NADJEV:
- 1l. mlijeka
- 120g. gustina
- 150g. šećera
- 3 vanilin šećera
- 200g. kokosovog brašna
Priprema
-
1
BISKVIT:
Čokoladu otopite na laganoj vatri s 5 žlica vode,i ostavite da se hladi.U jednu posudu stavite žumanjke i šećer,a bjelanjke u drugoj posudi spremite u hladnjak. žumanjke i šećer istucite u svijetlu kremastu smjesu,pa dodajte ulje,mlijeko i čokoladu. još jednom kratko promiješajte mikserom.
Pomiješajte brašno,prašak za puding,kakao i prašak za pecivo,pa skupa prosijte u prvu smjesu. dobro promiješajte pjenjačom.
bjelanjke istucite u snijeg kojeg pjenjačom umiješajte u smjesu.
-
2
Pola smjese izlijte u kalup 20x30cm. kojeg ste lagano nauljili i posuli brašnom. poravnajte površinu i pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva,dok biskvit ne dobije čvrstu koricu.
dok se biskvit peče,skuhajte kokos nadjev.
-
3
KOKOS NADJEV:
U 1.5dl. mlijeka dodajte gustin,šećer i vanilin šećer. dobro promiješajte,a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja,maknite s vatre,dodajte smjesu sa gustinom,i skuhajte kao puding. kad izgasite vatru dodajte 200g. kokosovog brašna,i promiješajte.
-
4
izvadite biskvit iz pećnice,rasporedite po njemu vrući nadjev,a na nadjev izlijte drugu polovicu smjese za biskvit.
vratite u pećnicu pojačanu na 200 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta. gotov kolač ostavite da se ohladi u kalupu do sobne temperature.nakon toga možete poslužiti,ili ostaviti u hladnjaku da se još ohladi.
Posluživanje
Ja sam kocke posula šećerom u prahu,vi po želji stavite čokoladnu glazuru,za koju mislim da bi se super uklopila -
Rolat sa keksom
Sastojci
- 400 gr. keksa
- 100 gr. cokolade
- 250 gr. margarina
- 130 gr. secera
- 3 kasike mlevenih oraha
- 3 kasike mlevenog keksa
- 100 gr. suvog grozdja ( moze i zele bombone ), seckanih oraha
- 50 ml. mleka
- malo arome ruma
Priprema
-
1
U vecoj ciniji izdrobiti sitno keks, dodati seckane orahe i suvo grozdje, mlevene orahe i mleveni keks.
-
2
Otopiti margarin sa secerom pa kuvati 3-4 min. na tihoj vatri dodati cokoladu kuvati jos 1 min.
-
3
Ovom masom preliti izdrobljen keks i dobro izmesati, dodati mleko ukoliko je suvo slobodno dodati jos malo mleka.
-
4
Na najlonu oblikovati rolat i ohladiti!!
Нема коментара:
Постави коментар