Kako da napravite Rikota sir, i bonus recept Pasta sa rikotom i rukolom
Kanim se odvajkada da napravim sir, ali nikako, sve dok nisam naišla na recept za pravljenje Rikota sira koji mi je delovao dosta jednostavno. I zaista veoma ga je lako napraviti, a ukus ne može da se meri sa onim kupovnim.
Sastojci:
1 litar punomasnog mleka
2 šolje slatke pavlake
3 kašike sirćeta od belog vina
1 kašičica Košer soli (krupnija so)
- Skuvajte mleko i slatku pavlaku u koje ste dodali soli. Kad počne da vri, pomerite sa vatre i dodajte 3 kašike sirćeta. U roku od jednog minuta nastupiće reakcija, odvojiće se grudvasti deo i surutka.
- Kutlačom sipajte ceo sadržaj iz lonca kroz cediljku sa gazom. Ostavite da se sir cedi oko pola sata. Što duže to čvršći sir.
- Dobićete oko 2 šolje sira. U frižideru može da vam traje oko 4-5 dana, ali verovatno ćete sir pojesti mnogo ranije.
Ovaj uspešni pokušaj pravljenja sira skoro me je ohrabrio da se upustim u ambicioznije projekte. Već sam počela da razmišljam o nabavci Maje za sirenje kad budem uskoro išla za Srbiju. Ako neko ima ideju gde se ona kupuje neka mi javi.
Ispod je recept za koji vam treba domaća rikota kao i surutka preostala od njenog pravljenja. Jelo je ukusno, zdravo i brzo se pravi. Rikota i rukola idu sjajno jedna sa drugom. Limun, beli luk i sveže samleven biber čine tu kombinaciju još savršenijom.
Pasta sa Rikota sirom i rukolom
Pakovanje paste campanella, ili koja god
4 kašike maslinovog ulja3 čena belog luka, isečenog na tanke listiće
1 limun, izrendana cela kora, plus sok od polovine istog
So i sveže samleven biber na krupno
1 šolja rikote
1/2 šolje surutke od rikote
1/2 pakovanja baby rukole
Priprema:
- Iseckajte beli luk na listiće. Izrendajte koru limuna i iscedite sok.
- Stavite pastu da se kuva. U kipuću vodu u koju ste predhodno sipali kašiku maslinovog ulja i soli, stavite pastu i kuvajte je onoliko dugo koliko je to naznačeno na pakovanju.
- Dok se pasta kuva napravite sos. U dublju šerpu zagrejte preostalo maslinovo ulje na tihoj vatri i dodajte isečen beli luk. Pazite da se luk ne preprži. Dodajte koru od limuna, rikotu, so i sveže izmleven biber. Posle par minuta prženja sklonite šerpu sa vatre.
- Kada se pasta skuvala i ocedila, sipajte je u šerpu sa lukom, rikotom i začinima. Dodajte pola šolje surutke, ali i više ukoliko je neophodno, i limunov sok. Sve dobro izmešajte i na kraju dodajte rukolu. Dodajte so i biber ukoliko je neophodno.
Нема коментара:
Постави коментар