Majmunski hleb (Monkey Bread)
Pre nego što počnem da pišem o ovom neobičnom hlebu, a čiji recept je već bio objavljivan u novembarskom broju online časopisa Mezze, moram da iznesem par opažanja koje se odnose na vesti o Americi u domaćim, srpskim, medijima.
Uvek se iznerviram zbog proizvoljnosti, vađenja iz kontesta, na kraju i neistina koje se iznose u člancima o Americi. Plus komentari. Sad razumem zašto ima smisla slati dopisnike u druge zemlje koji svoje izveštaje prilagođavaju našoj sredini.
Ima u Americi i sjajnih i bezveznih stvari, ali ima pre svega puno stereotipa od strane drugih koji jednostavno ne stoje. Puno ljudi gradi svoju predstavu o ovoj zemlji na osnovu filmova i serija u kojima su uvek opisane ekstremne situacije ili ljudi, život nas običnih nikome nije interesantan, a njih ima najviše.
Takođe, ovo je zemlja velikih kontrasta, imate toliko različitih rasa i nacija, užasno bogatih i siromašnih. Imate ljudi koji zaista izgledaju kao u tim najgorim stereotipima (nenormalno debeli, ispred televizora ceo dan, zure u najgore rijaliti emisije, ovde ih zovu groznim imenom "white trash"). Ali to je samo jedan deo te nacije. Sa druge strane imate potpuno različite ljude koji su fizički izuzetno aktivni (ovde se otvaraju sportski centri u 5 ujutru, a neki rade i celu noć), jako paze šta jedu i piju, vredni i ambiciozni na poslu, i da, vrlo obrazovani.
Često se ljudi sprdaju na ručun poznavanja geografije od strane Amerikanaca, ali ja sam sigurna da jako veliki broj ljudi iz naših krajeva ne bi umelo da nabroji većinu američkih zemalja a o njihovim glavnim gradovima i gde se nalaze da ne pominjem. Fora je tome što je ta zemlja svetski lider i sve su oči uprte u nju tj. puno vesti dolazi odatle. I zato naši ljudi znaju šta se tamo dešava, a Ameri nemaju pojma o nama. Razmislite, da li neko iz recimo Despotovca više zna o dešavanjima u Beogradu, ili neko ko živi u Beogradu o događajima u Despotovcu. Ako ikada recimo Kina preuzme primat u ekonomiji i u industriji zabave možemo očekivati da će i naše poznavnje geografije i ostalog vezanog za Kinu naglo porasti.
Ono što je istina prosečan Amerikanc ima jako malo vremena da se bavi onime što njega lično ne dotiče. Ovde se jako puno radi, još ako imate mlađu decu, koju treba voditi u školu i brojne vannastavne aktivnosti, vi nemate vremena ni za šta. Drugo, ovde u lokalnim vestima jedva ćete saznati nešto što ima veze sa drugom američkom državom, a kamoli o dešavanju na drugom kontinentu (za to čak postoji poseban dnevnik ali na tek par kanala u celoj zemlji), samo u izuzetnim slučajevima.
Neko će se pitati a zašto je to tako, ja nemam odgovora na to, ali mogu da primetim, da za razliku od nas koji volimo više teoriju, volimo da promišljamo o stvarima i pojavama, oni su praktičniji i ljudi od akcije. I oni sami često kažu za sebe da su suviše "ignorant" kad su u pitanju druge nacije, nije da nisu toga svesni, ali to je tako.
Takođe, za razliku od prilično učestale percepcije naših ljudi da se ovde Ameri ne druže, i to je samo stereotip. Čini mi se da su ovde ljudi veoma aktivni, dosta vremena provode van kuće sa prijateljima i porodicom, a i stalno imaju neke hobije. Dakle, i na to troše puno vremena. Onda puno njih volontira za neku društvenu korisnu stvar, to su uglavnom stariji ljudi, a i puno vremena troše na šoping, i na odlazak u restorane. Ili su u procesu selidbe... otići u drugi kraj zemlje je Amerikancima kao "dobar dan", oni se non stop sele.
Dakle, od sada kad vidite neku cifru koja se odnosi na zarade u Americi, onda je to uvek bruto plata i na godišnjem nivou, a kod nas se daje mesečna neto plata. Od te plate se odbija 15-30% na takse i zdravstveno osiguranje, plus na to ide porez na kuću ili stan, koji veoma varira, i ti porezi su dosta veći nego kod nas.
Hrana nije jeftinija nego kod nas. Moguće banane, ili nešto što je na popustu, ostalo je sve znatno skuplje. Lica moji roditelja kad uđu u ovdašnje prodavnice bi vam rekla sve.
Ono što je stvarno jeftinje jeste garderoba (ali to uglavnom masovni brendovi koji prodaju jeftinu robu) koja je i znatno kvalitetnija nego u Srbiji moram da dodam, plus ovde imate velika sniženja zahvaljujući tome što je ovde ogromno tržište, velika kupovna moć, puno toga se proda. Zatim kola, tehnika, i nameštaj iz Ikee, koji ovde uglavnom kupuju studenti i imigranti.
O Srbiji jako malo znaju, obično poznaju neke Srbe koji žive u Americi (ima nas puno ovde), često mešaju to ime sa Siberija i Sirija. Ranije su me često pitali da li je tamo odakle dolazim mnogo hladno. Da, uglavnom je većina čula za Novaka Đokovića, muški deo zna za Anu Ivanović, još po neko se seća Divca, i ime Slobodan Milošević im je odnekud poznato, ali retko ko ima predstavu o tome šta se dešavalo kod nas za vreme onih strašnih godina, osim onih ljudi koji se bave profesionalno spoljnim poslovima.
Ovo vam sve govorim zbog toga da primate sa rezervom razne vesti i nečije slobodne procene o Americi. Na kraju i tamo i ovde su ljudi ko ljudi, ima ih i dobrih i loših. Primetila sam da kad nema vesti o nekim strašnim događajima i padne rejting čitanosti onda moraju da ga podignu nekim nebuloznim tekstovima koji će sigurno frustrirati ljude.
Moja američka drugarica me je više puta nagovarala da napišem post o mom doživljaju Amerikanaca, na blogu na engleskom, i verovatno ću to učiniti jednog dana. Nije da im nije stalo do toga šta drugi misle o njima...
Ako ste i dalje tu, da pređemo na hleb.
Ovaj hleb je idealan za subotnji ili nedeljni doručak, ili čak branč. U tom slučaju najbolje je da ga zamesite dan pre, držite ga u frižideru tokom noći, a onda ga rano ujutru izvadite iz frižidera (testu će trebati oko 2 sata da se zagreje), vratite se u krevet da još malo odspavate, i onda kad ustanete zamesite ga, stavite u pleh, sačekate da naraste, i na kraju ispečete. Ustvari, kad bolje razmislim možda je ipak bolje da ga spremate za branč. Hleb se jede odmah. Ako ga do sada niste probali nemate predstavu koliko je Majmunski hleb zarazan.
Iače ovaj hleb je veoma popularan u Americi gde je i
nastao 50-tih godina prošlog veka. Samo što se tamo često pravi od gotovog
smrznutog testa.
Sastojci
za testo:
3
½ šolje brašna
2
1/4 kašičice instant kvasca
1
kašičica soli
4
kašike šećera
1
šolja toplog mleka
80ml
tople vode
30g
otopljenog putera
Malo
ulja
Sastojci
za preliv:
115g
otopljenog putera
1
šolja žutog ili braon šećera
2
kašičice cimeta
1
kašika ekstrakta vanile
½
šolje iseckanih pikana, može i oraha
Bundt
pleh za pečenje
Priprema:
Zamesite
testo tako što ćete najpre u jednoj posudi pomešati toplo mleko i vodu, kvasac,
otpoljen puter i šećer, i tu smesu dodati prosejanom brašnu u koji ste dodali
soli. Najbolje je da testo mesite u fud procesoru ili mikseru za testo, ali
može i ručno. Testo stavite na radnu površinu koju ste posuli brašnom i od
njega napravite loptu koju malo nauljite i stavite u pokriven sud da naraste,
oko 1 sat.
Za
to vreme pripremite bundt modlu za pečenje tako što ćete dobro preći celom
površinom puterom ili uljem.
Takođe,
zagrejte puter da se potpuno otopi, malo ga prohladite i dodajte mu šećer,
cimet i vanilin ekstrakt.
Kada
je testo naraslo, udvostučilo se, rastegnite ga u obliku pravougaonika i oštrim
nožem isecite na 64 komada. Od svakog komada napravite lopticu i umačite ga u
otopljeni puter i šećer, nije bitno da svaki komad bude iste veličine. Po
pravilu najpre se loptica testa potopi u otopljeni puter, pa onda uvalja u
šećer sa cimetom, ali ja koristim ovaj brži metod. Zatim stavite lopticu u
modlu za pečenje i tako redom sve dok ne potrošite i poslednju lopticu. U
međuvremenu pospite loptice pikanima ili orasima s vremena na vreme.
Pokrijte
pleh i ostavite da loptice narastu, dok ne dosegnu 2 cm ispod linije pleha,
oko 1 sat.
Uključite
rernu da se zagreje na 175C. Stavite hleb da se peče oko 30-35 minuta. Kada je
gotov izvadite ga iz rerne, odmah stavite tanjir na kome ćete ga služiti preko
pleha i prevrnite. Posle pet minuta povucite pleh na gore i ako imate sreće
kolač će se lepo odlepiti.
Нема коментара:
Постави коментар