Libum iz Pompeja
Recipe for the ancient roman bread from Pompei.
Po jednostavnosti pripreme i malom broju sastojaka, vjerujem da je recept za ovaj kruh zaista originalni. U Pompejima se radio kao kruh, u komadu, ali mislim da je ovako zgodnije, raditi ga kao neku vrstu slanih lepinja koje su vrlo mekane iznutra zbog velikog sadržaja ricotte. Pretpostavljam da umjesto nje može ići i svježi kravlji sir, ali vrlo kremast i mastan. Jako je dobar i sam za sebe, ali se još bolje slaže s crnim ili zelenim maslinama, te tanko rezanom šunkom ili pršutom. Kako bilo, libum je gotov za tili čas i odličan je i vruć i hladan, i jače i slabije pečen. Isprobali smo sve varijante, uvijek na veliko zadovoljstvo.
Što se Pompeja tiče, posjetila sam ih vrlo davno, fascinantno je to sve vidjeti i zaista ih treba obići. No, ako ne možete skoro do njih, tada nije na odmet posjetiti izložbu koja je otvorena skoro do kraja lipnja u Klovićevim dvorima - “Pompeji – život u sjeni Vezuva”.
SASTOJCI:
100 g brašna
400 g sira ricotta
1 jaje
sol
100 g brašna
400 g sira ricotta
1 jaje
sol
PRIPREMA:
1. Sve sastojke izmješati u većoj posudi za salatu. Smjesa će biti malo ljepljiva i mekana, što je sasvim normalno.
2. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Pećnicu zagrijati na 180°C.
3. Smjesu oblikovati rukama umoćenim u brašno u okruglice veličine mandarine. Lagano ih spljoštiti i slagati, s većim razmakon, na lim za pečenje.
4. Libum peči 25 minuta ili dok ne bude sasvim pečen (slabije ili jače, prema želji).
1. Sve sastojke izmješati u većoj posudi za salatu. Smjesa će biti malo ljepljiva i mekana, što je sasvim normalno.
2. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Pećnicu zagrijati na 180°C.
3. Smjesu oblikovati rukama umoćenim u brašno u okruglice veličine mandarine. Lagano ih spljoštiti i slagati, s većim razmakon, na lim za pečenje.
4. Libum peči 25 minuta ili dok ne bude sasvim pečen (slabije ili jače, prema želji).
Нема коментара:
Постави коментар