Fini kolac od maka
Sastojci
- 7 zumanaca
- 100 gr secera mutiti sa zumancima
- 7 belanaca
- 150 gr secera mutiti sa belancima
- 250 gr mlevenog maka
- 150 gr otopljenog margarina
- 1 kasika prezle
- 3 kesice vanile secera
- 1 prasak za pecivo
- pekmez od kajsija
- cokolada za preliv
Priprema
-
1
Odvojiti belanca i zumanca i odvojeno izmiksirati belanca sa secerom da se dobije cvrsti sam,a posebno izmiksirati zumanca sa secerom dok ne postanu svetlo zuta i kremasta.U umucena zumanca dodati dve do tri kasike mase od belanaca,lako izmesati i to sve vratiti u belanca i polako mesati masu polako dodajuci mak koji je predhodno izmesan sa vanila secerom,praskom za pecivom i prezlom i polako dodavati otopljeni margarin.Sve blago mesati varjacom dok se ne dobije glatka masa.Sipati u lako podmazanu tepsiju koja je oblozena papirom za pecenje.Velicina tepsije je 31x20 cm,a peci na 200C oko 20 min.Jos dok je kolac vruc premazati ga sa par kasika pekmeza od kajsija,ostaviti ga da se ohladi a onda ga preliti otopljenom cokoladom.Seci na kocke.
Mak polumjeseci
Sastojci
- 400g brašna
- 400ml mlijeka
- 360g kristal šećera
- 4 jaja
- 150g mljevenog maka
- 150ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilija šećer
- 1 korica limuna
preljev
- 3 velike žlice limunovog soka
- 3 žlice vruće vode
- 400g šećera u prahu
Priprema
-
1
Izmiksajte pjenasto jaja i šećer.Brašno ,mak i parašak povežite zajedno,i sve skupa izmiksajte.
Pecite u najvećoj tepsiji od pećnice
na 180 stupnjeva 25 minuta
-
2
za preljev :
U šećer u prahu pomalo doljevajte vodu i sok od limuna,ja sam to odokativno,uglavnom vam mora biti gusta smjesa podatna za razmazivanje
-
3
kada se kolač skroz ohladio razmažite ga preljevom od šećera i limuna
-
4
Čim se počne stiskati preljev odmah izrezujte polumjesece oštrom čašom,povremeno je umočite u hladnu vodu
Нема коментара:
Постави коментар