Torta sa kuglicama od kokosa
Nataša Pralica, 12/04/2014- BISKVIT:
- 15 bjelanjaka
- 200 gr šećera
- 150 gr brašna
- 100 gr kokosa
- 3 žličice praška za pecivo
- KREMA:
- 15 žumanjaka
- 1 l mlijeka
- 150 gr šećera
- 2 vanilin šećera
- 70 gr oštrog brašna
- 35 gr gustina
- 100 gr šećera u prahu
- 300 gr margarina
- 200 gr čokolade
- 100 gr kokosa
- OSTALO:
- malo mlijeka (za navlažiti biskvit)
- kokos (za posip)
PRIPREMA BISKVITA OD KOKOSA
1. Bjelanjke izradite dok ne očvrsnu, a onda postepeno dodajte šećer, nastavite miksati dok smjesa ne postane čvrsta tako kada okrenete posudu naopako da ostane u posudi bez razlijevanja.2. Lagano umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo, tako da postepeno dodajete i miješate kuhačom.
3. Na kraju dodajte kokos i lagano kuhačom sve sjedinite.
4. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
5. U okrugli kalup promjera 26 cm nakon što obložite masni papir ulijte smjesu i poravnajte.
6. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
7. Čim izvadite iz rerne, dok je još vruć, biskvit premažite toplim mlijekom.
8. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
9. Ponovite postupak sa još dva biskvita, tako da na kraju dobijete tri komada.
TRI FINE KREME
1. Žumanjke izradite pjenasto sa šećerom i vanilin šećerom.2. Dodajte 200 ml mlijeka, brašno i gustin, pa sve dobro sjedinite.
3. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
4. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljenu smjesu i nastavite kuhati na laganijoj vatri dok se ne zgusne, stalno miješajte.
5. Ostavite da se ohladi.
6. Margarin izradite sa šećerom u prahu.
7. Pomiješajte sa ohlađenom smjesom.
8. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
9. U jedan dio dodajte istopljenu čokoladu.
10. U drugi dio dodajte kokos.
11. U treći dio se ništa ne dodaje.
KORA PO KORA, TORTA SA KUGLICAMA
1. Biskvit – čokoladna krema2. Biskvit – krema sa kokosom
3. Biskvit – žuta krema sa kojom premažete i stranice torte
4. Na stranice torte zalijepite kokos, a na površini torte po rubovima možete složiti Rafaelo kuglice koje sam posipala čokoladom.
Bounty torta sa kokosom
- KORE:
- 18 bjelanjaka
- 300 gr šećera
- 210 gr kokosa
- malo soli
- FIL:
- 22 žumanjka
- 240 gr šećera
- 600 gr čokolade za kuhanje
- 500 gr margarina
- 120 ml mlijeka
KORE OD BJELANJAKA
1. U 6 bjelanjaka dodajte prstohvat soli i izradite u čvrsti snijeg.2. Dok miksate postepeno dodavajte 100 gr šećera, tada ćete dobiti lijepu pjenastu smjesu.
3. Dodajte 70 gr kokosa i nastavite lagano miješati kuhačom, dok sve ne sjedinite.
4. Smjesu rasporedite po tepsiji na masni papir (moja tepsije je promjera 24 X 37 cm).
5. Rernu prethodno zagrijte na 180 stupnjeva i u trenutku kada stavite u rernu okrenite na 150 stupnjeva i pecite 30 minuta.
6. Koru ostavite da se ohladi.
7. Postupak ponovite još dva puta, tako da dobijete tri jednake kore.
PRIPREMA ČOKOLADNOG FILA
1. Žumanjke sa šećerom kuhajte na pari dok smjesa ne postane čvrsta. Čini mi se da sam kuhala oko pola sata i ruka me zaboljela od miješanja, inače vam vrijeme ovisi o količini i posudi koju imate tako da nije potrebno pratiti vrijeme već samo gledati gustinu smjese.2. Prije nego što skinete sa vatre dodajte izlomljenu čokoladu i mlijeko, nastavite miješati sve dok se čokolada na istopi.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Margarin pjenasto izradite i dodajte u ohlađenu kremu, sve sjedinite.
BOUNTY TORTA SLAGANJE
1. Kora – krema2. Kora – krema
3. Kora – krema (možete kremom premazati i bočne stranice)
Rafaelo kuglice bez mlijeka u prahu
- 250 gr šećera u prahu
- 1 l mlijeka
- 250 gr margarina
- 300 gr kokosa + 150 gr za valjanje kuglica
- 8 žlica gustina
- 8 žlica šećera
- oko 100 gr badema (lješnjaka, oraha)
KAKO PRIPREMITI RAFAELO KUGLICE
1. Šećer i gustin pomiješajte sa malo mlijeka (kao za puding), a ostatak stavite kuhati.2. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke, te miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
3. Ostavite da se ohladi.
4. Margarin sobne temperature i šećer u prahu pjenasto izradite.
5. Dodajte kokos i ohlađenu kremu, sve sjedinite.
6. Dobivenu smjesu stavite u frižider koji sat da se stegne, da možete lakše raditi sa njima.
7. Bademe ubacite u proključalu vodu i kratko obarite dok se ne počne odvajati ljuska (provjerite dok se kuha), ocjedite i odvojite bademe od ljuske dok su topli.
8. Smjesu izvadite iz frižidera, te napravite valjak.
9. Nožem izrežite valjak na jednake dijelove da bi ste dobili kuglice podjednake veličine.
10. U svaku kuglicu utisnite badem, te među dlanovima napravite oblik kuglice.
11. Uvaljajte u kokos.
12. Možete ih stavljati u papiriće predviđene za kuglice, može i bez papirića, a opet možete ih koristiti i kao dekoraciju na nekoj torti.
Ovako sam kuglicama dekorirala tortu:
Kokos torta sa eurokremom
- KORE:
- 8 bjelanjaka
- 250 g šećera u prahu
- 250 g kokosa
- 20 g brašna
- FIL:
- 50 g pudinga od vanilije
- 600 ml mlijeka
- 50 g kokosa
- 250 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- OSTALO:
- 6 žlica tamnog eurokrema
- malo kokosa za ukrašavanje
- 200 ml slatkog vrhnja
- mlijeko za prskanje kora
KORE OD KOKOSA
1. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg.2. Postepeno dodajte šećer u prahu.
3. Na kraju dodajte kokos i brašno, te kuhačom sve sjedinite.
4. Dno kalupa obložite masnim papirom (moj je promjera 26 cm) i salijte smjesu.
5. Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjerite čačkalicom da li je pečeno.
6. Ohladite koru i podijelite na dva dijela.
7. Svaku koru malo poprskajte sa mlijekom.
FIL OD VANILIJE I KOKOSA
1. Puding pomiješajte sa malo mlijeka (ako volite slađu tortu možete dodati 3 žlice šećera, mada nije potrebno) ostatak mlijeka stavite kuhati.2. Kada mlijeko zakuha ubacite puding i kuhajte dok ne postane gusto.
3. Ohladite puding.
4. Pjenasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te sjedinite sa pudingom.
5. Dodajte kokos.
KOKOS TORTA SLOJ PO SLOJ
1. kora – omekšali eurokrem – fil2. kora – omekšali eurokrem – fil
3. Površinu torte pospite kokosom, a okolo premažite sa izrađenim slatkim vrhnjem.
Rafaelo oblatne
- 4 lista oblatni
- 2,5 dcl vode
- 40 dkg šećera
- 45 dkg mlijeka u prahu
- 1 vanilin šećer
- 15 dkg kokosova brašna
- 10 dkg prženih mljevenih lješnjaka
- 35 dkg margarina
1. Skuhajte gust sirup od šećera i vode.
2. Dodajte vanilin šećer i margarin.
3. Kada se margarin rastopi, dodajte mlijeko u prahu i dobro promiješajte.
4. U 1/3 smjese umiješajte lješnjake, a u ostalo kokos.
SLAGANJE:
1. Oblatna – kokos smjesa
2. Oblatna – smjesa sa lješnjacima
3. Oblatna – kokos smjesa
4. Oblatna za kraj
Нема коментара:
Постави коментар