Torta od čokolade i jagoda izuzetnog okusa
- BISKVIT:
- 4 jaja
- 120 gr šećera
- 90 gr brašna
- GANACHE KREMA:
- 200 šlaga (tekućeg)
- 200 gr čokolade za kuhanje
- KREMA OD JAGODA ILI MALINA:
- 500 gr jagoda
- 90 gr šećera
- 400 ml šlaga
- 1 želatina u prahu
- PRELJEV:
- ostaci jagoda u loncu gdje su se kuhale
- 200 ml vode
- 1 čep ruma
- 2 žlice šećera
- 2 lista želatine
JEDNOSTAVNI BISKVIT
1. Odvojite žumanje i bjelanjke.2. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
3. Žumanke pomiješajte sa šećerom i pjenasto izradite.
4. Dodajte bjelanjke i lagano kuhačom izmješajte.
5. Nastavite dodavati brašno u neka tri navrata i sve lagano sjedinite kuhačom.
6. U okruglu tepsiju (moja je 26 cm) na dno postavite masni papir i ulijte pola smjese.
7. Pecite na 180 stupnjeva 10 minuta.
8. Ponovite postupak pečenja sa ostalom polovicom pripremljene smjese.
GANACHE KREMA
1. Šlag u tekućem stanju stavite na srednju vatru neka se grije do vrenja (ne smeta ako pusti koji var) bitno da bude dovoljno vruć za topljenje čokolade.2. Prelijte ga preko iskidane čokolade i miješajte lagano sve dok dobro ne istopite čokoladu.
3. Možete ostaviti malo da odstoji, čisto da se malo stegne.
LAGANA KREMA OD JAGODA
1. Jagode sameljite štapnim mikserom, dodajte šećer i stavite kuhati.2. Nakon malo kuhanja, ostavite da se ohladi.
3. Pripremite želatinu u prahu po uputama sa poleđine vrećice i ostavite da stoji.
4. Šlag izradite i pomiješajte sa ohlađenim jagodama.
5. Želatinu postavite iznad vatre koju namjestite na najmanje i malo podignete iznad, dok držite u zraku miješajte toplina će ju istopiti tako da neće biti vruća.
6. Dodajte polako želatinu u jagode i sve sjedinite.
PRELJEV SA ŽELATINOM
1. U lonac gdje ste kuhali jagode dodajte vodu, rum i šećer i nastavite kuhati.2. Pripremite listiće želatine tako da odstoje 5 minuta u hladnoj vodi.
3. Izvadite želatinu iz vode i dodajte u lonac koji ste skinuli sa vatre.
4. Ostavite da se malo umlači preljev koji je onda spreman za tortu.
OVAKO SE SLAŽE TORTA OD ČOKOLADE I JAGODA
1. Za slaganje sam koristila obruč koji mogu namjestiti na dimenzije po želji i tako ga priljubiti uz biskvit, jer da sam slagala u onome što se biskvit pekao možda bi mi ganache ili krema curili sa strane po biskvitu.2. Postaviti obruč na tacnu.
3. Biskvit
4. Ganache krema
5. Biskvit (stavite u frižider dok napravite kremu)
6. Krema od jagoda (staviti u frižider da se krema stegne prije dodavanja preljeva)
7. Preljev
8. Po želji možete bočne strane premazati šlagom.
Ganache torta sa bijelom čokoladom
- BISKVIT:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- GANACHE KREMA:
- 200 gr bijele čokolade
- 500 ml slatkog vrhnja
- DEKORACIJA:
- desertni preljev sa ukusom jagode (ukus po želji)
PRIPREMA BISKVITA:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Bjelanjke dobro izradite u čvrst snijeg.
3. Žumanjke izradite sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu, ubacite brašno.
4. Dodajte bjelanjke i kuhačom sve lagano sjedinite.
5. Smjesu ulijte u okrugli kalup (moj je promjera 26 cm) u koji ste prethodno postavili masni papir.
6. Pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
GANACHE KREMA:
1. Slatko vrhnje stavite na vatru da se ugrije do vrenja, ali ne da prokuha.
2. Prelijte preko iskidane čokolade.
3. Lagano miješajte sve dok se čokolada dobro ne istopi.
4. Ostavite da se ohladi, možete čak staviti u frižider.
5. Kada je smjesa hladna, potrebno ju je izmiksati.
SLAGANJE:
1. Biskvit postavite na tacnu (da vas ne bi zbunilo, ja sam biskvit preokrenula na drugu stranu, pa ovdje na slici izgleda svijetliji).
2. Okolo postavite obruč od kalupa, a unutarnji dio obložite masnim papirom.
3. Ulijte ganache kremu.
4. Stavite u frižider da se ohladi.
5. Prije posluživanja prelijte sa preljevom.
Dekorativna torta sa jagodama
- KREMA:
- 500 ml mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 100 gr šećera
- 5 žumanjaka
- 25 gr brašna
- 30 gr gustina
- 20 gr margarina
- 230 gr margarina
- BISKVIT:
- 4 jaja
- 120 gr šećera
- 90 gr brašna
- 1 kg jagoda (dio za tortu, dio za dekoraciju)
- PRELJEV:
- 150-200 gr jagoda (oduzeti od 1 kg jagoda)
- 3 žlice vode
- 2 pune žlice šećera
- 2 listića želatine
- S obzirom da je sezona jagoda svakako preporučujem da probate napraviti ovu tortu, čiji recept sam pronašla na jednoj stranoj stranici Passion patisseire i prilagodila je sebi.
LAGANA KREMA OD JAGODA
1. Bilo bi dobro da prvo počnete sa kremom koju je potrebno hladiti dok radite ostalo.2. Stavite kuhati mlijeko u koje ste dodali vanilin šećer i 50 gr šećera.
3. Pjenasto izradite žumanjke sa 50 gr šećera.
4. Dodajte u žumanjke brašno i gustin, te sve sjedinite.
5. U žumanjke ulijte uzavrelo mlijeko i vratite na srednju vatru, stalno miješajte dok se ne zgusne.
6. Skinite s vatre i umiješajte 20 gr margarina.
7. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se rashladi.
8. Margarin sobne temperature izradite i pomiješajte sa 1/3 mlake kreme, da se ne stvore grudice.
9. Pomiješajte sa ostatkom kreme.
JEDNOSTAVNI BISKVIT
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.2. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
3. U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite.
4. Dodajte bjelanjke i sjedinite sa kuhačom.
5. Polako na tri puta dodajte brašno i sjedinite kuhačom.
6. Pola smjese ulijte u kalup (moj je 26 cm) u koji ste na dno stavili masni papir.
7. Stavite peći na 180 stupnjeva 10 minuta.
8. Kada je pečen odvojite stranice nožem, a dno odljepite od masnog papira i tako ćete dobiti uredan biskvit.
9. Ponovite pečenje sa preostalom smjesom.
PRELJEV OD JAGODA
1. Dok pravite preljev tortu stavite u frižider.2. Izrežite jagode i stavite u posudu, dodajte vodu i usitnite sa štapnim mikserom.
3. Procjedite kroz cjedilo jagode u lončić gdje ćete kuhati.
4. Dodajte šećer i ostavite da malo kuha.
5. Za to vrijeme ostavite želatinu da nabubri, dovoljno je 5 minuta.
6. Nakon što ste skinuli jagode s vatre izvadite želatinu iz vode i rastopite u jagodama.
SLAGANJE TORTE
1. Na tacnu stavite obruč.2. Postavite biskvit.
3. Jagode operite, ocjedite na ubrusu (dodatno obrišite), svaku prerežite po dužini, odrežite širi dio kako bi stajale i slažite uz stranice obruča tako da odrezani dio bude okrenut prema van.
4. Pola kreme ulijte preko biskvita.
5. Poslažite izrezane jagode.
6. Prelijte ostatak kreme.
7. Prekrijte drugim biskvitom.
8. Prelijte sa preljevom od jagoda.
9. Kada se torta stegne, postavite dekoraciju.
Brza torta
SASTOJCI KOJE SAM KORISTILA:
BISKVIT:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
KREMA OD JAGODE:
1 kutija Dr. Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, jagoda
500 ml slatkog vrhnja
KREMA OD VANILIJE:
1 kutija Dr. Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija
500 ml slatkog vrhnja
GANACHE KREMA:
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA BISKVITA:
1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Izmutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke izradite sa šećerom da bude pjenasto, dodajte postepeno brašno.
4. Ubacite bjelanjke i kuhačom polako sjedinite sa žumanjcima.
5. Možete pripremiti veliku tepsiju obloženu sa masnim papirom na koju stavite obruč od kalupa (moj je bio okrugli 26 cm) u koji izlijete smjesu.
6. Pečete na 200 stupnjeva 15 minuta.
7. Kada se ohladi možete biskvit zajedno sa obručem prebaciti na tacnu (bez da prije odvajate).
PRIPREMA KREME OD JAGODE:
1. Slatko vrhnje miješajte sa mikserom prvo na najmanjoj brzini, zatim na najvećoj brzini.
2. Pred kraj dodajte sadržaj kutije kreme za torte i miješajte sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
PRIPREMA KREME OD VANILIJE:
1. Slatko vrhnje miješajte sa mikserom prvo na najmanjoj brzini, zatim na najvećoj brzini.
2. Pred kraj dodajte sadržaj kutije kreme za torte i miješajte sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
PRIPREMA GANACHE KREME:
1. Slatko vrhnje stavite kuhati do vrenja, da postigne temperaturu koja će biti pogodna za otapanje čokolade (ne smije prokuhati).
2. Prelijte preko izlomljene čokolade.
3. Miješajte kuhačom polako sve dok se čokolada dobro ne rastopi.
4. Nakon nekih 5 minuta ganache je spreman za preljevanje.
SLAGANJE:
1. Biskvit koji je u obruču na tacni.
2. Premažite pola kreme od jagode.
3. Premažite sa kremom od vanilije.
4. Dodajte ostatak kreme od jagode
5. Prelijte sve ganache kremom.
6. Staviti u frižider da se stisne.
7. Kada je gotovo sa hlađenjem, nožem okolo odvojite tortu od obruča.
Više o kremama za torte koje sam koristila i drugim dodacima za kolače pogledajte ovdje.
Нема коментара:
Постави коментар