Kilimandžaro
Sastojci
Kora
- 5 kom jaja
- 180 gr šećera
- 100 gr brašna
- 30 gr gustina
- 30 gr kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 50 gr margarina/putera
Fil
- 2 konzerve oguljenih mandarina (može i breskvi)
- 6 dl slatke pavlake (može se dodati i 100gr svežeg sira ili mascarpone-a)
- 60 gr šećera u prahu
- 6 listova želatine
Priprema
-
1
Priprema kore:
-
2
Umutiti dobro mikserom posebno žumanca, posebno belanca, sa po jednakom količinom šećera (po 90 gr) pa ručno lagano mešajući sjediniti. U tu smesu postepeno dodavati, ručno mešajući, prethodno pomešano brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Zatim dodati i razmekšali margarin.
-
3
Peći oko 40 minuta na srednjoj temperaturi (kod mene 180 C) u velikom kalupu za torte (najmanje 26 cm) koji ste obložili masnim papirom.
-
4
Ohlađenu koru prerezati vodoravno pa gornji deo kore izrezati na 16 jednakih kriški.
-
5
Priprema fila:
-
6
Potopiti listove želatine u hladnu vodu.
-
7
U multipraktiku malo usitniti mandarine ili narezati na kockice.
-
8
Umutiti slatku pavlaku sa 50 gr šećera u prahu.
-
9
Želatinu dobro rukom ocediti i otopiti mešajući u 1 dl vruće vode (ne ključale) pa dodati u umućenu slatku pavlaku i dobro promešati. U to još dodati 2/3 količine usitnjenih mandarina. Celu smesu izručiti u posudu kupolastog oblika (gornjeg promera nešto manjeg od promera kalupa za tortu u kome ste pekli koru) obloženu prozirnom folijom i staviti u frižider da se ohladi i stegne.
-
10
Ohlađeno izvrnuti na celu okruglu koru, skinuti foliju i lagano utisnuti 16 kriški kore koje ste prethodno poprskali sokom mandarina iz konzervi.
-
11
U otvor na vrhu staviti preostalih 1/3 mandarina i posuti ostatkom šećera u prahu
- .
Stracciatella torta
Sastojci
Za filu ( 1 dan prije )
- 500 ml. mlijeka
- 1 pakung pudinga od vanilije
- 4 kašike šećera
- 10 listića želatina
- 600 ml. tečnog šlaga
- 3 kašike šećera
- 2 kesice vanilije šećera
- 250 g quark 20% masnoće ( ili punomasna pavlaka )
- 100 g raspel čokolade ( čokolada za posipanje )
Za tijesto
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilije šećera
- 120 g brašna
- 40 g gustina
- 20 g kakao
- 1 mala kašikica praška za pecivo
Za ukras
- 250 g tečnog šlaga
- 1 kašika šećera
- 1 pakovanje šlagfix
- malo bijele i tamne čokolade za ukras
Priprema
-
1
JEDAN DAN PRIJE:
-
2
Puding skuhati sa 4 kašike šećera. Želatine potopiti u hladnoj vodi oko 5 minuta. Izvaditi iz vode , procijediti kroz prste i odmah ga staviti u vrući puding i tako dugo miješati da se želatin sav istopi u pudingu.Prekriti sa folijom i ostaviti da se ohladi.
-
3
Šlag čvrsto umutiti sa 4 kašike šećera i vanilijom.Quark (sir) mutiti sa mixerom i dodati ohlađeni puding sa želatinom. Postepeno i polako miješati šlagpjenu i na kraju raspel čokoladu (čokolada za posipanje) dodati. Sve staviti u jednu posudu koju ste položili sa prozirnom kućnom folijom slika.
-
4
Preko noći ostaviti u frižideru da se masa stvrdne.
-
5
ZA TIJESTO
-
6
Jaja sa šećerom, vanilijom čvrsto , pjenasto umutiti.Brašno , gustin , prašak za pecivo i kakao polagano umutiti u masu. Staviti u kalup od 26 cm i peći oko 20-25 minuta na 180°C.
-
7
Ohlađeno tijesto jednom prerezati i donji dio od tijesta izrezati na 12 dijelova i ukrasiti sa bijelom rastopljenom čokoladom slika
-
8
Na drugi dio tijesta prevrnuti posudu sa filom slika
-
9
250 ml. šlaga sa šećerom i šlagfix čvrsto umutiti i dio tijesta gdje se fila ne nalazi popuniti sa šlagom i on djeluje isto kao ljepilo da izrezani dijelovi ostanu na fili slika
-
10
Izrezane i dekorisane dijelove početi stavljati na filu. Sa restom od šlaga za dekorisanje ispuniti prazne dijelove od čokolade slika
-
11
Dekorisati po želji primjer1
- 12
-
13
komadić veoma kaloričan
Stracatela
Sastojci
- Korica:
- 4 jaja
- 5 kasika šećera
- 200g margarina
- 100g čokolade
- 2 kasike (pune) brašna
- čokoladno mleko ili nes kafa za prelivanje kore;
- Fil 1.
- 1/2 l slatke pavlake
- 250g čokolade
- Fil 2.
- 1/2 l slatke pavlake
- 100g krupno narendane Cipiripi table
- 50-100g pečenih mlevenih lešnika
Priprema
Korica:
Od navedenih sastojaka ispeci koricu, pa preliti cokoladnim mlekom ili nes kafom;
-
2
Fil 1.
1/2 l slatke pavlake i 250g cokolade zagrevati do kljucanja (ali da ne prokljuca), pa dobro ohladiti i umutiti do zeljene cvrstine;
-
3
Fil 2.
1/2 l slatke pavlake cvrsto umutiti, pa podeliti na dva dela;
u prvi deo dodati krupno narendanu Cipiripi tablu i malo pecenih mlevenih lesnika, a drugi deo ostaje beo;
-
4
Filovati :
korica - cokoladni fil - Cipiripi fil (kornet fil) - slatka pavlaka;
-
Sastojci
kora
- 8 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 8 žlica brašna
- 1/2 praška za pecivo
fil
- 1/2 l mlijeka
- 8 žumanjaka
- 2 želatine
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 100 g krupno ribane čokolade za kuhanje
- 150g šećera
Priprema
-
1
Za koru izmutiti bjelanjke sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo te peći u podmazanom plehu 30 min na 200 stupnjeva.
-
2
Kad je kora pečena preliti je s 1dcl vrelog mlijeka i pustiti da se hladi
-
3
Za fil namočiti 2 želatine u malo hladne vode
-
4
1/2 l mlijeka zakuhati, a žumanjke i šećer pjenasto izmutiti te preliti s vrelim miljekom i ne dopustiti da zakuha nego malo držati na vatri da se jaja skuhaju
-
5
S tim vrelim preliti želatinu i pustiti da se ohladi (da bude mlako)
-
6
Izmutiti 1/2l vrhnja u šlag, te dodati u šlag smjesu od želatine, jaja i mlijeka, dodati krupno ribanu čokoladu
-
7
Preliti koru tom smjesom te kolač staviti u frižider na par sati da se stisne.
Нема коментара:
Постави коментар