Visnjasta carolija
Sastojci
Potrebno je za biskvit:
- 4 jaja
- 100g secera
- 100g butera
- 100g cokolade
- 110g brasna
- 20g gustina
- 1 kesica vanil secera
Za kremu:
- 6 dl slatke pavlake
- 200g krem sira
- 100g secera u prahu
- 1,5 kesica instant zelatina
- 1 kesica slag fixa
- 150g crne mlecne cokolade
- 20ml soka od kompota (od visanja)
Za puding od visanja:
- 1 tegala kompota od visanja
- 2 kasike secera
- 2 kasike gustina
Za ganache:
- 220ml slatke pavlake
- 200g crne mlecne cokolade
- I jos: 30 ml soka od visanja( iz kompota) za prelivanje biskvita
Priprema
-
1
Ukljucite pecnicu na 180°C.
Otopite cokoladu sa buterom pa malo prohladite.
Umutite jaja sa secerom i vanil secerom pa postepeno dodajte brasno sa gustinom i na kraju pazljivo umesajte otopljenu i prohladjenu cokoladu sa buterom. Sve dobro sjedinite pa masu izlijte u vec pripremljen kalup(26cm)sa pek papirom.
Pecite oko 15-20 min.
Gotov biskvit ohladite i presecite na pola tako da dobijete dva biskvita. *Ja sam mere podelila na pola i ispekla dve kore,tako mi je bilo sigurnije posto nisam vesta u secenju a htela sam da budu potpuno iste.
-
2
Za puding od visanja: Kompot od visanja sipajte u serpu,odvojite 50ml soka na stranu. U ostatak stavite dve kasike secera pa kratko prokuvajte(meni su visnje bile krupne pa sam ih malo nozem usitnila). Gustin razmutite u malo vode pa dodajte u provrele visnje,brzo mesajte dok se ne zgusne a onda sklonite sa vatre.
Jedan biskvit postavite u kalup,prelijte sa 5-6 kasike soka od kompota i premazite vrucim pudingom od visanja.Potom ostavite da se hladi.
-
3
Dobro umutite slatku pavlaku pa joj dodajte umucen krem sir sa secerom u prahu.Lepo sjedinite.
Instant zelatinu spremite prema uputstvu na kesici pa umesajte uz brzo mesanje u slatku pavlaku,dobro izmesajte i dodajte kesicu slag fixa.
Pripremljenu kremu podelite na pola.
U jednu polovinu dodajte 150g otopljene cokolade,dobro izmesajte i nanesite u kalup preko pudinga od visanja,fino izravnjajte.
U drugu polovinu kreme dodajte 20 ml soka od visanja(iz kompota) izmesajte i fino razmazite preko cokoladne kreme. Poklopite preostalim biskvitom i njega prelijte sa 5-6 kasika soka od kompota.*Ja sam i kremu radila iz dva puta,sastojke na pola i muti...Pisem kako stoji u originalu,mozda je vama ovako jednostavnije :-)
-
4
Ganache:
Cokoladu izlomite i prelijte slatkom pavlakom pa stavite na srednju vatru da se otopi,stalno mesajte i vodite racuna da ne provri.
Gotov ganache prelijte preko biskvita i ostavite tortu u frizider na hladjenje( najbolje je da prenoci).
Ohladjenu tortu ukrasite po zelji
Нема коментара:
Постави коментар