keksići dugmići
Sastojci
Priprema
-
1
Umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom .
Dodajte maslac , promiješajte temeljito .
Dodajte brašno u dijelovima, svaki put pomiješajte sa žlicom . Tijesto prepoloviti na dva dijela.
Pola tijesta staviti u jednu posudu , umijesiti u loptu.
U drugoj polovici dodajte kakao , promiješati malo sa žlicom i umjesiti drugu loptu.
Obje vrste tijesta staviti u hladnjak na 30 minuta.
-
2
Razvaljajte tijesto svjetlo u sloj debljine od oko 5-7 mm. Rezati ih možete s čašom s promjerom od 5 cm. Zatim napraviti manji krugić na njima (ne rezati do kraja,samo malo udubljenje) s obicinim cepom od flase..na sredini mozete pomoću slamke napraviti dva ili četiri manja krugica kao sto to inace bude na dugmićima.. Isto to ponoviti i sa tamnim tjestom ...
-
3
Spremne dugmiće stavljati na pleh oblozen papirom za pečenje.Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva . Peći oko 20 minuta .
Šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa
Sastojci
- 4-6 većih svinj.odrezaka
- 4 v.ž juhe ili vode
- 4 v.ž slatkoga vrhnja za kuhanje
- 2 kisela krastavca
- 2 v.ž senfa
- malo soli,papra i vegete
- 2 v.ž ulja
- sjeckani peršin
Priprema
-
1
Svinjske odreske malo potući s batom,začiniti s soli,paprom i vegetom pa ih popržiti na 2 žlice ulja.Izvaditi ih i pokrivene držati na toplom.
-
2
Masnoću od prženja mesa tada zalti s juhom ili vodom.
Dodati vrhnje pa promiješati.Kisele krastavce narezati na sitne kockice pa ih umiješati u vrhnje,promiješati.
-
3
Tada dodati senf,sjeckani peršin pa prokuhati,začiniti po želji.
-
4
U umak vrati izpečene šnicle,promiješati i odmah poslužiti.
PILETINA U PAVLACI
Sastojci
- piletina , so , biber , limun , malo brasna , malo ulja , voda , casa kisele pavlake , zacini koje volite
Priprema
-
1
1. Pripremljenu piletinu posoliti i pobiberiti a zatim je posuti iscedjenim limunom i ostaviti u frizideru oko 1 sat.
2. Meso uvaljati u brasno i kratko ispeci , sa obe strane , u tiganju na malo ulja.
-
2
3. Umutiti 250 ml obicne vode sa jednom casom kisele pavlake ( moze i 100 ml jogurta ili milerama ) i zacinima po ukusu ( persun, origano... )
4. Piletinu poredjati , u posudu u kojoj ce se peci , i preliti prelivom .
5. Peci u rerni tj. lagano krckati na 180 stepeni oko pola sata - ako su snicle od belog mesa a ako je meso sa kostima 1h i 30 minuta.
Po zelji dodati iseckane sampinjone " na pola krckanja "! (na kraju lagano izmesati )
-
3
Sluziti uz pirinac , zelenu salatu...
( meni je ova kolicina preliva bila dovoljna za 1 + 1/2 belog mesa )
MILANSKE SNICLE
Sastojci
- 1/2 kg svinjskih snicli, so,biber,brasno,beli luk ,persun
- 50ml ulja, 100ml soka od paradajza, 100ml belog vina ili piva, 200ml mleka, 1 kasika vegete, 1 kasika secera.
Priprema
-
1
Potrebni sastojci : 1/2 kg svinjskih snicli ,so,biber,brasno,beli luk i persun. Snicle izlupati tuckom za meso,posoliti,pobiberiti i uvaljati u brasno.Snicle redjati u posudu od vatrostalnog stakla.Preko svakog reda snicli posuti sitno seckan beli luk i persun.
-
2
Potrebni sastojci za saft : 50ml ulja, 100ml belog vina ili piva, 100ml soka od paradajza, 200ml mleka, 1 kasika vegete i 1 kasika secera. Pomesati sve sastijke i preliti preko snicli.Peci poklopljeno (na 200 stepeni) oko 60 minuta.
Šiš-ćevap
Sastojci
- 500 g svinjskog buta
- 250 g pilećih prsa
- 300 g dimljene suve slanine
- 3 glavice crnog luka
- 2 češnja bijelog luka
- 1 tikvica
- 2 šargarepe
- 1 manji pašternjak
- 2 crvene paprike
- peršunov list
- 150 ml ulja
- 2 lovorova lista
- so
Priprema
-
1
I svinjsko meso i piletinu treba izrezati na male kocke, veličine zalogaja. Slaninu izrezati na tanke kriške, a luk na šestine pa razdvajati opne. Na čačkalice redom redati svinjsku kockicu-slaninu-luk-pileću kockicu-luk-slaninu-svinjsku kockicu.Kad je svo meso raspoređeno u malene ražnjice, sve ih ovlaš posoliti, ali ne treba pretjerati jer će i slanina već dati dio slanosti.
-
2
Na vrelom ulju kratko propržiti ove majušne ražnjiće sa svih strana i prebacivati ih u vatrostalnu posudu, malo dublju. A kad je završeno njihovo prženje u isto ulje staviti ostatak luka, i svo povrće oprano i izrezano na manje komade pa dinstati sve zajedno oko pola sata, podlivajući po potrebi vodom
-
3
Kad povrće omekša sve zajedno ga izblendati kako bi dobili lijepi sos. Po potrebi doliti vode kako bi se dobila gustina standardnog gulaša, i po ukusu dosoliti, a ja ovdje obavezno dodam i malčice ljute paprike-tek da se osjeti. Sosom preliti meso, ubaciti koji list lovora i prodrmati posudu. Potrebno je da svo meso bude u sosu. Onda sve zapeći na nekih 250C, oko 30min tj. dok lijepo porumeni i počne da se pravi korica s krajeva…
Posluživanje
Šiš-ćevap se servira uz domaću pogaču ili neko prugo pecivo i jede se prstima, grickajući polako meso sa čačkalica i umačući pogaču u ovaj famozni sos…Jednostavno stavite u tanjir 5-6 ražnjića,
Uzimanje tudjih postova bez odobrenja i linka ka orginalu se zove krađom. Nek vam je u zdravlje i na obraz...
ОдговориИзбриши