четвртак, 22. мај 2014.

zanimljivo....a ukusno...

    keksići dugmići


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom .
    Dodajte maslac , promiješajte temeljito .
    Dodajte brašno u dijelovima, svaki put pomiješajte sa žlicom . Tijesto prepoloviti na dva dijela.
    Pola tijesta staviti u jednu posudu , umijesiti u loptu.
    U drugoj polovici dodajte kakao , promiješati malo sa žlicom i umjesiti drugu loptu.
    Obje vrste tijesta staviti u hladnjak na 30 minuta.

  2. 2
    Razvaljajte tijesto svjetlo u sloj debljine od oko 5-7 mm. Rezati ih možete s čašom s promjerom od 5 cm. Zatim napraviti manji krugić na njima (ne rezati do kraja,samo malo udubljenje) s obicinim cepom od flase..na sredini mozete pomoću slamke napraviti dva ili četiri manja krugica kao sto to inace bude na dugmićima.. Isto to ponoviti i sa tamnim tjestom ...

  3. 3
    Spremne dugmiće stavljati na pleh oblozen papirom za pečenje.Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva . Peći oko 20 minuta .

       Šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa


    šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa
      Svinjske odreske malo potući s batom,začiniti s soli,paprom i vegetom pa ih popržiti na 2 žlice ulja.Izvaditi ih i pokrivene držati na toplom.
    2. 2 šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa
      Masnoću od prženja mesa tada zalti s juhom ili vodom.
       Dodati vrhnje pa promiješati.Kisele krastavce narezati na sitne kockice pa ih umiješati u vrhnje,promiješati.
    3. 3 šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa
      Tada dodati senf,sjeckani peršin pa prokuhati,začiniti po želji.
    4. 4 šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa
      U umak vrati izpečene šnicle,promiješati i odmah poslužiti.

      PILETINA U PAVLACI


    PILETINA U PAVLACI

    Sastojci

    •   piletina , so , biber , limun , malo brasna , malo ulja , voda , casa kisele pavlake , zacini koje volite

    Priprema

    1. 1 PILETINA U PAVLACI
      1.  Pripremljenu piletinu posoliti i pobiberiti a zatim je posuti iscedjenim limunom i ostaviti u frizideru oko 1 sat.
       2. Meso uvaljati u brasno i kratko ispeci , sa obe strane , u tiganju na malo ulja.

    2. 2 PILETINA U PAVLACI 
      3.  Umutiti 250 ml obicne vode sa jednom casom kisele pavlake ( moze i 100 ml jogurta ili milerama ) i zacinima po ukusu ( persun, origano... )
      4.  Piletinu poredjati , u posudu u kojoj ce se peci , i preliti prelivom .
      5.  Peci u rerni tj. lagano krckati na 180 stepeni oko pola sata - ako su snicle od belog mesa a ako je meso sa kostima 1h i 30 minuta.
        Po zelji dodati iseckane sampinjone " na pola krckanja "! (na kraju lagano izmesati )
    3. 3
       Sluziti uz pirinac , zelenu salatu...
      ( meni je ova kolicina preliva bila dovoljna za 1 + 1/2 belog mesa )

     MILANSKE SNICLE


    MILANSKE SNICLE

    Sastojci

    •   1/2 kg svinjskih snicli, so,biber,brasno,beli luk ,persun
    •   50ml ulja, 100ml soka od paradajza, 100ml belog vina ili piva, 200ml mleka, 1 kasika vegete, 1 kasika secera.

    Priprema

    1. 1
        Potrebni sastojci : 1/2 kg svinjskih snicli ,so,biber,brasno,beli luk i persun.  Snicle izlupati tuckom za meso,posoliti,pobiberiti i uvaljati u brasno.Snicle redjati u posudu od vatrostalnog stakla.Preko svakog reda snicli posuti sitno seckan beli luk i persun.
    2. 2
        Potrebni sastojci za saft : 50ml ulja, 100ml belog vina ili piva, 100ml soka od paradajza, 200ml mleka, 1 kasika vegete i 1 kasika secera.  Pomesati sve sastijke i preliti preko snicli.Peci poklopljeno (na 200 stepeni) oko 60 minuta.

      Šiš-ćevap


    Šiš-ćevap

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      I svinjsko meso i piletinu treba izrezati na male kocke, veličine zalogaja. Slaninu izrezati na tanke kriške, a luk na šestine pa razdvajati opne. Na čačkalice redom redati svinjsku kockicu-slaninu-luk-pileću kockicu-luk-slaninu-svinjsku kockicu.Kad je svo meso raspoređeno u malene ražnjice, sve ih ovlaš posoliti, ali ne treba pretjerati jer će i slanina već dati dio slanosti.
    2. 2
      Na vrelom ulju kratko propržiti ove majušne ražnjiće sa svih strana i prebacivati ih u vatrostalnu posudu, malo dublju. A kad je završeno njihovo prženje u isto ulje staviti ostatak luka, i svo povrće oprano i izrezano na manje komade pa dinstati sve zajedno oko pola sata, podlivajući po potrebi vodom
    3. 3
      Kad povrće omekša sve zajedno ga izblendati kako bi dobili lijepi sos. Po potrebi doliti vode kako bi se dobila gustina standardnog gulaša, i po ukusu dosoliti, a ja ovdje obavezno dodam i malčice ljute paprike-tek da se osjeti. Sosom preliti meso, ubaciti koji list lovora i prodrmati posudu. Potrebno je da svo meso bude u sosu. Onda sve zapeći na nekih 250C, oko 30min tj. dok lijepo porumeni i počne da se pravi korica s krajeva…

    Posluživanje

    Šiš-ćevap se servira uz domaću pogaču ili neko prugo pecivo i jede se prstima, grickajući polako meso sa čačkalica i umačući pogaču u ovaj famozni sos…Jednostavno stavite u tanjir 5-6 ražnjića, 

1 коментар:

  1. Uzimanje tudjih postova bez odobrenja i linka ka orginalu se zove krađom. Nek vam je u zdravlje i na obraz...

    ОдговориИзбриши