Burek
Sastojci
- 1kg brasna
- 1 mala kas. soli
- 5 velikih kas. ulja
tople vode
- za fil
- 500gr mlevenog mesa
- 1 komad veceg crnog luka
- biber i so,ulje po potrebi
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka umesiti testo,podeliti odmah na 9 komada,premazati obilato uljem.
Poredjati sa razmakom u plehove te pokriti pek papirom il najlon kesom,da se nebi susilo.ostaviti da odmara 2 h.
-
2
Dok testo odmara spremite meso.
Crni luk iseckajte sitno i uprzite na ulju da postane staklast,dolivajte po malo tople vode da se luk istopi,kako se kasnije nebi osetili komadici pod zubima.dodajte meso ,zacin i uprzite dobro.na kraju dodati malo tople vode da bude socno meso,sklonite sa strane da se ohladi.
-
3
Radnu povrsinu pouljite,uzmite jedan komad,malo rastanjite oklagijom,rukom pouljite povrsinu kore,ostavite da odmori 5 min.
-
4
Pouljite ruke i razvlacite koru.kad je razvucena poprskajte uljem,ja to radim rukom pa preklopiti sve 4 strane do sredine. Sklonite sa strane .
-
5
/slika/1759781/
Sledecu koru napravite isto samo preklopiti malo sire,pouljiti,posuti fil staviti preko preklopljenu koru,posuti mesom pa preklopiti kaona slici,tako i sa trecom.
-
6
Gotov burek poprskati uljem i staviti u zagrejanoj rernina 250C.
-
7
Kad bude rumen odozgo prekriti alu folijom.peci oko 25,30 min.pred sam kraj u jednom loncetu pomesati vode i malo ulja pa poprskati burek u rerni,ostaviti jos5 min.
-
8
Ispecen burek izvaditi na cistoj krpi sa gornjom strano mprema dole i odmoriti 10 min
-
9
Iseci burek pa posluziti dok je vruc!
-
10
Burek iznutra mora biti rastresit ,a spolja hrskav.
Beogradske piroske
Sastojci
- 1KG belog mekanog brasna
- 300ml gustog jogurta
- 50ml ulja od suncokreta ili kukuruza
- 350ml mlakog mleka
- 2 cela jaja +1 zumance
- 40gr sirovog kvasca
- 2velike kas secera
- 1 vel kas soli
- za nadev
- 300gr sira
- 1 belance
Priprema
-
1
u mlako mleko otopiti kvasac,u njemu dodati,secer,so,ulje,i razmucena jaja.
prosejati brasno,napraviti udubljenje,pa sipati jogurt,i polako dodavati mleko,i zamestiti testo. pokriti i staviti u frizider na najmanje 1h,a moze i vise. ovo testo moze stajati satima i danima..
procedura je kao kod ''ludog testa''
-
2
testo ke lepo narasti i u frizideru.
kad hocete praviti,samo uzmite ,bes premesivanja i razvijte koru ,a 1 cm,isecite na kvadrate zeljene velicine,premazati malo vodom pomazuci se .
pomesati sir i belance,pa filovati.
sastaviti krajeve prstima.
-
3
piroske orziti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta. vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede.
ove su piroske hrskave spolja,e mekane iznutra.
Torta ''morski valovi''
Sastojci
- za listove:8 jaja
- 14kas secera
- prstohvat soli
- 100ml suncokretovo ulje
- 200ml mleka
- korica od jedne naranzde,ili 1 kesica
- 18 punih kas brasna
- celo pecivo
- 2kas kakao
- za ganache:
- 700ml slatke pavlake
- 300gr crne cokolade
- 10kas secera
- 1 bocica narandzine arome
- drugi fil:
- 1.300ml mleka
- 2 cokoladna pudinga+ 2 kas brasna
- 200gr krupnije mlevenih oraha
- 100gr cokolade
- 10k secera
- narandzina korica ili kesica gotove
- 200gr putera koji umutite sa 5 kas prah secera
- glazura:
- 100gr cokolade
- 5 kas vode
- 3 kas secera
- 3 kas ulje suncokretovo
- 1 Milka oreo za odozgo
Priprema
-
1
umutiti zumanca sa 7 kas.secera panasto
-
2
dodati brasno,ulje,mleko,pecivo,i narandzinu koricu u umucena zumanca.
-
3
umutiti cvrst sneg od belanaca i 7 kas secera i prstihvat soli.
-
4
sastaviti zumanca i belanca ,pa podeliti na 4 jednaka dela ,ispeci 4 kore,u dve staviti 2 kas kakaoa-
ja sam preko svake kore posula malo kokosa,
to je alternativno
-
5
zagrejati pola pavlake i dodati secer i slomljenu cokoladu,kad bude sve otopljeno dodajte ostatak pavlake,izmesajte,i stavite u frizider da se dobro ohladi.
(citam stalno da palvaku mora zagrejati do vrenja,,nerazumem zasto?? nema apsolutno potrebe i brze se ohladi ...zato u pola topim cokoladu,tek onda dodajem ostatak .)
-
6
skuvati kremu od pudinga i brasna,(tako da mleko sa secerom stavite da provri a u malo mleka rastvoriti puding i brasno,pa umesajte lagano,mesajuci),pa u vrelo dodati orahe .. kad se ohladi,dodajte umuceni puter sa secerom i vanilom,i narandzinom vodicom.
-
7
sa umucenom pavlakom premazati list i uviti jedan beli,i jedan cokoladni rolat..staviti u zamrzivac na sat vremena najmanje da se malo stvrdnu.ganache kreme ima dovoljno ,da se premazu dva rolata a i za strane torte isto.
-
8
nakon odredjenog vremena izvaditi i preseci na pola rolate,kao na slici.
-
9
uzeti jedan list , staviti na tacnu,natopiti narandzinom vodicom, pa premazati kremom od oraha
-
10
preko sloziti rolate,zuti,crni....,poprskati rolate narandzinom vodicom..
sad bi trebalo jedan pravo, jedan obrnuto,ja to nisam tako radila,jer mi se ovako cini lepsom,.sa preostalom kremom ganache
-
11
sa kremom od oraha premazati celu povrsinu,pa staviti odozgo list. celu tortu okolo premazati ganache kremom,otopiti cokoladu i glazirati.
preko svega krupnim narednati milku oreo,i staviti u frizider da se hladi
Rrebra na tirolski
Sastojci
- 1,500kg rebara,ja sam koristila svinjetinu,kad bi bila govedina i vreme pecenja ce biti produzeno.
- marinada
- 100ml kukuruznog ulja
- 2 male kas aleve paprike
- 4 velike kas gustog pirea od paradajza
- so,biber,beli luk u prahu
- 100ml belog vina
Priprema
-
1
Pomesajte sastojke za marinadu,pa premazati rebra i uviti u prozirnoj foliji,pa staviti u frizider na 3-4 dana.
-
2
odviti foliju pa rebra umotati sama bez kakvog dodatka u alu foliji. u pleh sipati dve solje tople vode,postaviti preko rebra,i gurnuti u pecnicu i zaboraviti narednih 1,20h....na 22C
-
3
nakon odredjenog vremena,otvoriti rebra,preliti vinom pa staviti u pecnicu na najvisoj temperaturi da uhvati lepu koricu.
-
4
ovako spremljena rebra su izuzetnog ukusa i mirisa!
-
5
posluziti uz pire i salatu,odlicno je!!!a sos od pecenje samo pokapajte po pireu,
Нема коментара:
Постави коментар