четвртак, 22. мај 2014.

Burek...opet.i jos po nesto....

 Burek


Sastojci

  •  1kg brasna
  •  1 mala kas. soli
  •  5 velikih kas. ulja
  • tople vode

  •  za fil
  •  500gr mlevenog mesa
  •  1 komad veceg crnog luka
  •   biber i so,ulje po potrebi

Priprema

  1. 1 Burek
    Od navedenih sastojaka umesiti testo,podeliti odmah na 9 komada,premazati obilato uljem.
    Poredjati sa razmakom u plehove te pokriti pek papirom il najlon kesom,da se nebi susilo.ostaviti  da odmara 2 h.
  2. 2 Burek
    Dok testo odmara spremite meso.
    Crni luk iseckajte sitno i uprzite na ulju da postane staklast,dolivajte po malo tople vode da se luk istopi,kako se kasnije nebi osetili komadici pod zubima.dodajte meso ,zacin i uprzite dobro.na kraju dodati malo tople vode da bude socno meso,sklonite sa strane da se ohladi.
  3. 3 Burek
    Radnu povrsinu pouljite,uzmite jedan komad,malo rastanjite oklagijom,rukom pouljite povrsinu kore,ostavite da odmori 5 min.
  4. 4 Burek
    Pouljite ruke i razvlacite koru.kad je razvucena poprskajte uljem,ja to radim rukom pa preklopiti sve 4 strane do sredine. Sklonite sa strane .
  5. 5 Burek /slika/1759781/
    Sledecu koru napravite isto samo preklopiti malo sire,pouljiti,posuti fil staviti preko preklopljenu  koru,posuti mesom pa preklopiti kaona slici,tako i sa trecom.
  6. 6 Burek
    Gotov burek poprskati uljem i staviti u zagrejanoj rernina 250C.
  7. 7 Burek
    Kad  bude rumen odozgo prekriti alu folijom.peci oko 25,30 min.pred sam kraj u jednom loncetu pomesati vode i malo ulja pa poprskati burek u rerni,ostaviti jos5 min.
  8. 8 Burek
    Ispecen burek izvaditi na cistoj krpi sa gornjom strano mprema dole i odmoriti 10 min
  9. 9 Burek
    Iseci burek pa posluziti dok je vruc!
  10. 10 Burek
    Burek iznutra mora biti rastresit ,a spolja hrskav.

   Beogradske piroske


Sastojci

Priprema

  1. 1 Beogradske piroske
    u mlako mleko otopiti kvasac,u njemu dodati,secer,so,ulje,i razmucena jaja.
    prosejati brasno,napraviti udubljenje,pa sipati jogurt,i polako dodavati mleko,i zamestiti testo. pokriti i staviti u frizider na najmanje 1h,a moze i vise. ovo testo moze stajati satima i danima..
    procedura je kao kod ''ludog testa''
  2. 2 Beogradske piroske
    testo ke lepo narasti i  u frizideru.
    kad hocete praviti,samo uzmite ,bes premesivanja i razvijte koru ,a 1 cm,isecite na kvadrate zeljene velicine,premazati malo vodom pomazuci se .
    pomesati sir i belance,pa filovati.
    sastaviti krajeve prstima.
  3. 3 Beogradske piroske
    piroske orziti u dukomom vrelom ulju oko 3-4 minuta. vaditi i staviti na kuhunjski papir da se ocede.
    ove su piroske hrskave spolja,e mekane iznutra.

  Torta ''morski valovi''


Sastojci

  •  za listove:8 jaja
  •  14kas secera
  •   prstohvat soli
  •  100ml suncokretovo ulje
  •  200ml mleka
  •  korica od jedne naranzde,ili 1 kesica
  •  18 punih kas brasna
  •   celo pecivo
  •  2kas kakao
  •  za ganache:
  •  700ml slatke pavlake
  •  300gr crne cokolade
  •  10kas secera
  •  1 bocica narandzine arome
  •  drugi fil:
  •  1.300ml mleka
  •  2 cokoladna pudinga+ 2 kas brasna
  •  200gr krupnije mlevenih oraha
  •  100gr cokolade
  •  10k secera
  •   narandzina korica ili kesica gotove
  •  200gr putera koji umutite sa 5 kas prah secera
  •  glazura:
  •  100gr cokolade
  •  5 kas vode
  •  3 kas secera
  •  3 kas ulje suncokretovo
  •  1 Milka oreo za odozgo

Priprema

  1. 1 Torta ''morski valovi''
    umutiti zumanca sa 7 kas.secera panasto
  2. 2 Torta ''morski valovi''
    dodati brasno,ulje,mleko,pecivo,i narandzinu koricu u umucena zumanca.
  3. 3 Torta ''morski valovi''
    umutiti cvrst sneg od belanaca i 7 kas secera i prstihvat soli.
  4. 4 Torta ''morski valovi''
    sastaviti zumanca i belanca ,pa podeliti na 4 jednaka dela ,ispeci 4 kore,u dve staviti 2 kas kakaoa-
    ja sam preko svake kore posula malo kokosa,
    to je alternativno
  5. 5 Torta ''morski valovi''
    zagrejati pola pavlake i dodati secer i slomljenu cokoladu,kad bude sve otopljeno dodajte ostatak pavlake,izmesajte,i stavite u frizider da se dobro ohladi.
    (citam stalno da palvaku mora zagrejati do vrenja,,nerazumem zasto?? nema apsolutno potrebe i brze se ohladi ...zato u pola topim cokoladu,tek onda dodajem ostatak .)
  6. 6 Torta ''morski valovi''
    skuvati kremu od pudinga i brasna,(tako da mleko sa secerom stavite da provri a u  malo  mleka rastvoriti puding i brasno,pa umesajte lagano,mesajuci),pa u vrelo dodati orahe .. kad se ohladi,dodajte umuceni puter sa secerom i vanilom,i narandzinom vodicom.
  7. 7 Torta ''morski valovi''
    sa umucenom pavlakom premazati  list i uviti jedan beli,i jedan cokoladni rolat..staviti u zamrzivac na sat vremena najmanje da se malo stvrdnu.ganache kreme ima dovoljno ,da se premazu dva rolata a i za strane torte isto.
  8. 8 Torta ''morski valovi''
    nakon odredjenog vremena izvaditi i preseci na pola rolate,kao na slici.
  9. 9 Torta ''morski valovi''
    uzeti jedan list , staviti na tacnu,natopiti  narandzinom vodicom, pa premazati kremom od oraha
  10. 10 Torta ''morski valovi''
    preko sloziti rolate,zuti,crni....,poprskati rolate narandzinom vodicom..
    sad bi trebalo jedan pravo, jedan obrnuto,ja to nisam tako radila,jer mi se ovako cini lepsom,.sa preostalom kremom ganache
  11. 11 Torta ''morski valovi''
    sa kremom od oraha premazati celu povrsinu,pa staviti odozgo list. celu tortu okolo premazati ganache kremom,otopiti cokoladu i glazirati.
    preko svega krupnim narednati milku oreo,i staviti u frizider da se hladi

   Rrebra na tirolski


Rebra na tirolski /slika/1343931/

Sastojci

  •  1,500kg rebara,ja sam koristila svinjetinu,kad bi bila govedina i vreme pecenja ce biti produzeno.
  •  marinada
  •  100ml kukuruznog ulja
  •  2 male kas aleve paprike
  •  4 velike kas gustog pirea od paradajza
  •   so,biber,beli luk u prahu
  •  100ml belog vina

Priprema

  1. 1
    Pomesajte sastojke za marinadu,pa premazati rebra i uviti u prozirnoj foliji,pa staviti u frizider na 3-4 dana.
  2. 2 Rebra na tirolski
    odviti foliju pa rebra umotati sama bez kakvog dodatka u alu foliji. u pleh sipati dve solje tople vode,postaviti preko rebra,i gurnuti u pecnicu i zaboraviti narednih 1,20h....na 22C
  3. 3 Rebra na tirolski
    nakon odredjenog vremena,otvoriti rebra,preliti vinom pa staviti u pecnicu na  najvisoj temperaturi da uhvati lepu koricu.
  4. 4 Rebra na tirolski
    ovako spremljena rebra su izuzetnog ukusa i mirisa!
  5. 5 Rebra na tirolski
    posluziti uz pire i salatu,odlicno je!!!a sos od pecenje samo pokapajte po pireu,

     

Нема коментара:

Постави коментар