Bajadera
Sastojci
Priprema
-
Tamna kora:
-
1
Skuvati sirup od secera i vode, pa dodati maslac i cokoladu.
-
2
Polako sipati u ljesnjake i keks. Ostaviti da se ohladi, pa podijeliti na 3 loptice. Slika
Svijetla kora: -
3
Skuvati sirup od secera i vode ,pa dodati maslac .Malo ohladiti.
-
4
Polako umijesati u kokos i keks.Ostaviti da se dobro ohladi i podijeliti na 3 loptice.
Izmedju 2 plasticne folije stavljati svaku lopticu pa razvaljati na pravougaonik. Ja uvijek tako radim i nikad mi se ne zalijepe i lako se prenose. Redati naizmjenicno i na kraju preliti cokoladom. Rezati vrucim ostrim nozem na male bajadere.
Kolač sa jabukama
Sastojci
Priprema
-
1
Jaja umutiti malo sa zicom, dodati secer, pa ulje i mlijeko i na kraju rendane neocijedjene jabuke.
-
2
Griz, orahe, kakao i prasak za pecivo izmijesati zajedno i dodati u gornju masu.
Sve lagano izmijesati. Masa izgleda zitka, nije mnogo gusta, ali tako treba. kad se ispece bice dobro. Pleh velicina odprilike 25×35 cm. Za vecu povecati duplo ili…
Peci na 180 stepeni 40 -ak min.
PRELIV: -
3
Dok se kolac pece, staviti da provrije mlijeko sa secerom, 150 grama cokolade bilo kakve, pola margarina ili maslaca( 125 gr).
-
4
Kad se cokolada i maslac otopi , ne mora idealno, mozda ostanu kao male mrvice cokolade, ali nema veze, preliti pecen kolac ,prvo pola pa malo sacekati i onda ostalo. Ostaviti tako.
-
Ja pravim uvece pa je tako sutradan idealno za jesti, sve arome se izmijesaju, kolac upije svu tekucinu a gore ostane samo cokolada kao glazura.
Šamkrem šnite
Sastojci
Priprema
-
Kore:
-
1
Ispeci 2 kore. Umutiti 2 cijela jaja sa 4 kasike secera, 75 ml ulja (manja soljica), 75 ml mlijeka i u to umijesati lagano 6 punih kasika brasna sa malom kasicicom praska za pecivo .
-
2
Peci u tepsiji velicine oko 38×30cm na 180 stepeni 20 -ak min ne vise. Peci na pergament papiru.
-
Krempita:
-
1
Prokuvati 1l mlijeka.
-
2
Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika secera i 3 vanilin secera.
-
3
Izmijesati 8 punih kasika gustina sa malo hladnog mlijeka. Spojiti sa smjesom zumanaca i lagano umijesati u mlijeko i nastaviti mijesati dok se ne zgusne. Kad se ohladi bice jos gusce. Dakle, ostaviti da se ohladi.
-
4
Umutiti tuceno vrhnje ili slag i umijesati u kremu.
-
5
Takvu kremu istresti na jednu ispecenu koricu.
-
6
Ostaviti u frizider dok pravite sampitu.
-
Šampita:
-
1
500 gr. secera natopiti sa vrlo malo vode, ne da pliva. Staviti da vrije 3-4 min.
-
2
Za to vrijeme mutiti 6 bjelanaca sa nekoliko kasika secera i sokom od pola limuna.
-
3
Vreo sirup polako umijesati u bjelanca i mutiti jos bar 20 min da kad malo izvrnete posudu da ne moze saum izkliznuti.
-
Staviti drugu koru preko krempite i istresti sampitu pa lijepo poravnati i ostaviti u frizider da malo odstoji. Ja sam odozgo naribala malo oblatne. Umjesto gustina mogu se upotrijebiti 3 pudinga od vanilije.
Ljetna Torta
Sastojci
Priprema
-
Kora:
Umutiti posebno bjelanca sa malo secera ,posebno zumanca i na kraju lagano umijesati 3 malo vise pune kasike brasna. Ispeci 20 min. na 180. Peceno malo zaliti secernim sirupom. -
Nadjev:
-
1
Staviti 3 solje soka od breskve da provri sa nekoliko kasika secera 4-5 , pa malo obariti ociscene na komade beskve i odmah vaditi.
-
2
U sok koji vrije dodati 1 solju rize i kad ponovo provrije smanjiti na najmanju temperaturu i neka vrije 20 min. sa poklopcem (ne otvarati). Zatim ostaviti da se ohladi.
-
3
Ohladjenu masu malo izmiksati pa dodati voce.
-
4
Umutiti slag pa dodati ga u miksanu rizu i voce.
-
5
Glazura: Slika
Staviti 1/2 l soka od breskve da provrije. Razmutiti zelatin sa pola solje vode i dodati u sok i smanjiti vatru, pa poslije 2-3 min skloniti i ohladiti.
Ja sam nasjeckala malo breskve na kockice i onda prelila sa sokom i zelatinom.
Na koru krema, pa jos uvijek ohladjenu glazuru sa zelatinom. Staviti da se stegne u frizider.
Posluživanje
Za vocni sok mozete razmutiti malo gostog soka sa odgovarajucom kolicinom vode. Vazna je aroma a ako nije dovoljno sladak dodati malo secera.
-
Oho kocke
Sastojci
Kora
- 10 bjelanaca
- 100 gr mljevenih oraha
- 100 gr sitno sjeckanih oraha
- 200 gr secera
- 4 pune kasike brasna
Prvi fil:
- 10 zumanaca
- 200 gr secera
- 100 gr cokolade
- 250 gr maslaca ili margarina
Drugi fil
- 150 gr secera
- 300 ml tucenog vrhnja(slatke pavlake)
Priprema
-
U velikom plehu ispeci 2 kore od ove mase:
-
1
Izmutiti bjelanca i secer i malo limuna u cvrst snijeg.
-
2
Sjeckane orahe, mljevene orahe i brasno pomijesati zajedno pa sve lagano umijesati u umucena bjelanca.
-
3
Peci na pergament papiru 30 min na 180 stepeni C.
-
4
Pecene kore izrezati na po 2 dijela. Dobili smo 4 kore.
Prvi fil
Zumanca i secer mutiti na pari, dodati cokoladu u skuvan krem. Kad se ohladi umutiti maslac i spojiti sve zajedno.
Drugi fil
150 gr. secera uspinovati kao za karamel da pozuti, pa dodati 150 ml tucenog vrhnja i mjesati da se dobije fini karamel. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti jos 150 ml tucenog vrhnja i polako ga dodavati u ohladjen karamel krem.
Mazati prvu koru sa pola prvog fila, pa drugu koru sa pola drugog karamel fila, zatim treca sa ostatkom prvog fila i na kraju odozgo namazati karamel filom. Ostaviti u frizider bar nekoliko sati da se sve arome lijepo spoje u jednu
Nus-pita
Sastojci
Kore za pleh 38×26
- 300 gr maslaca
- 600 gr brasna
- 3 zumanca
- 6 kasika secera
- 10-ak kasika hladne vode
- plasticna folija
Fil
- 10 jaja
- 300 gr secera
- 250 gr mljevenih oraha
- 150 gr strugane(ribane) cokolade
- malo soka od limuna za bjelanca
Priprema
-
Kore za npr. velicinu pleha 38×26 cm:
-
1
Zamijesiti sve sastojke za tijesto, ako maslac nije dovoljno mekan da se izmijesa sa tijestom, mozete ga naribati na rende umacuci ga u brasno i onda sve lijepo izmijesiti dodavajuci malcice ledene vode(ne mnogo jer ce poslije pecenja tijesto izgledati kao da nije peceno).
-
2
Ostaviti u frizider da se odmara bar 1h.
-
3
Razvaljati 2 kore velicine pleha obavezno izmedju 2 plasticne folije da bise lakse prenijele u pleh. Ja jos podbacim ispod malo deblji plasticni list pa je jos jednostavnije.
Slika
Fil: -
4
Umutiti 10 bjelanaca sa pola kolicine secera i malcice soka od limuna u gust saum(meringue).
-
5
Umutiti 10 zumanaca sa ostatkom secera dok ne podje da bijeli tj.bude gust krem.
-
6
Izmijesati mljevene orahe sa ribanom cokoladom( ako nemate dovoljno cokolade moze i jedna kasika kakaoa).
-
7
Zumanca polako umijesati u bjelanca kasikom i lagano umijesati orahe i cokoladu.Nikako ne mijesati brzo.
-
8
Istresti na prvu koru pa pazljivo prekriti drugom korom.
Peci na 180 stepeni 35-40 min. Zavisi od velicine pleha. Ako je pleh i kolicina manja dosta je 30 min.
Fil ce vam se uciniti nedovoljno gust ,ali to tako treba kad se ispece bice super.
Isjeci dok je jos topla i posuti secerom u prahu.
Torta Labudovo jezero
Sastojci
Kore
- 9 bjelanaca
- 600 gr secera
- malo soka od limuna
Tamni fil
- 9 zumanaca
- 1 kasika brasna
- 3oo ml mlijeka
- 6 kasika secera
- 300 gr oraha
- 250 gr maslaca
Svijetli fil
- 3 slaga(ili 500 ml tucenog vrhnja)
Priprema
-
Kore
-
1
Na pergament papiru nacrtati 4 kruga velicine torte. Na veliki pleh obicno mogu da stanu 2 kruga.
-
2
Umutiti bjelanca pjenasto, dodati limunovog soka i polako dodavati secer. Mutiti da se dobije cvrst snijeg.
-
3
Bjelanca istresti u plasticnu kesu, odrezati vrh i popuniti nacrtane krugove.
-
4
Rasporediti u rerni sve 4 korice i susiti najmanje 4 sata na 80 stepeni a jos bolje i vise(5-6h) ako se sve stave odjednom.
Redati i mazati
Fil -
5
Umutiti 9 zumanaca sa 6 kasika secera i dodati u to mucenu jednu kasiku brasna sa malo mlijeka hladnog.
-
6
Preostalo mlijeko skuvati pa sipati u umucena zumanca (tako uraditi da se ne bi napravile grudvice) pa ponovo sve vratiti na vatru da se skuva kao fina krema. Odmah u to dodati orahe i ostaviti da se ohladi.
-
7
Izmutiti maslac i pomijesati sa ostalom kremom. Ne treba dodavati vise secera jer su kore dovoljno slatke.
slika za postupak
Kore mazati: kora, fil sa orasima, slag; zatim opet kora, fil, slag i tako do kraja. Ukrasiti po zelji. Balerinu mozete nacrtati pomocu nekog sablona ili slicno a labudove pomocu sprica za ukrasavanje kolaca, prvo izvesti liniju kao zavrnuta dvojka i dodati krila.
Нема коментара:
Постави коментар