Parfe Markiza
Sastojci
- 6 jaja
- 20 dkg šećera
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 25 dkg maragrina za kreme ili maslaca
- 1 vanil šećer
- nekoliko kapi vanilin arome
- 1 kesica želatine
- 1 pakovanje piškota
- mlijeko, rum
- 2 kesice Dolcela šlag kreme čokolada
Priprema
-
1
Čokoladu otopite na pari.
-
2Želatinu namočite u vodi..
-
3
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i miksajte ih da dobijete čvrsti snijeg, dodajte vanilin šećer i malo po malo dodavajte cijeli šećer miksajući i dalje.
-
4
Miksajte dok se šećer skroz ne otopi, a snijeg postane sjajan.
-
5
Margarin sobne temperature izmiksajte da postane pjenast. Dodajte mu jedan po jedan žumanjak miksajući.
-
6
Dodajte otopljenu čokoladu i par kapi vanil arome.
-
7
Želatinu zagrijte na najmanjoj vatri dok se ne otopi, pa je dodajte u čokoladnu smjesu. Dobro izmiksajte.
-
8
Žicom lagano spojite snijeg od bjelanjaka i čokoladnu smjesu. To radite polako da se mase sjedine, ali da se ne izgubi prozračnost snijega.
-
9
Piškote narežite da budu malo visočiji od kalupa (moj je bio promjera 26 cm). Namočite ih u mlijeko i rum.
-
10
Poredajte ih uokolo kalupa, manje ostatke stavite na dno kalupa. Nemojte ih natapati dugo, tek toliko da ih okrenete kroz mlijeko i rum.
-
11
Na piškote izlijte parfe kremu i ostavite u kalupu preko noći ili najmanje dva sata da se hladi u hladnjaku.
-
12
Izmiksajte šlag kremu po upustvu na vrećici i ukrasite tortu po želji.
Bomba
Sastojci
Sastojci
- 6 komada svježih jaja (po mogućnosti domaćih)
- 15 dag šećera u prahu
- 20 dag maslaca
- 2o dag čokolade za kuhanje
- 2 jušne žlice gorkog kakaoa
- cca 30 dag piškota
- cca 3 dl hladnog mlijeka
- 2 jušne žlice ruma
- 2 dl vrhnja za šlag
Priprema
-
1
Žutanjke i šećer dobro izmiksati.
-
2
Dodati maslac izrezan na komade (treba biti sobne temperature) i miksati dalje tj dok smjesa ne postane fina kremasta.
-
3
Čokoladu otopiti na pari i ručno umiješati u smjesu žutanjaka, zatim umiješati 2žlice kakaoa (prethodno prosijati).
-
4
Bjelanjke istući u čvrst snijeg i također ručno umiješati u prethodnu smjesu.
-
5
U okrugli kalup slagati piškote koje smo prethodno umakali u mlijeko i rum. Najprije slagati uz obruč kalupa i to da prvo uzmemo jednu piškotu i stavimo je uz obruč kalupa, izmjerimo visinu obruča, piškotu prerežemo do visine obruča i slažemo. Na dno kalupa slažemo ostatke od prerezanih piškota i dodajemo po potrebi još, dok ne popunimo cijelu površinu.Ulijemo kremu u kalup, poravnamo, prekrijemo folijom i spremimo u hladnjak da se krema stvrdne.Najbolje je ostavit preko noći.
-
6
Sutradan stučemo šlag i prekrijemo bombu.
Cokoladna Markiza - Sarlota
Sastojci
- 200gr piskota
- 250gr putera (maslaca)
- 300gr cokolade za kuvanje
- 250gr secera
- 6 kom jaja
- 2,5 dl slatke pavlake
- 1 kesica zelatina
- 1 kasika ruma
- 2 dl slatke pavlake za ukrasavanje
Priprema
-
1
Razdvojte zumanca i belanca.
Umutite belanca u cvrst sne.
Zumanca sipajte u serpu sa duplim dnom pa im dodajte secer i umutite u penasti krem.
Doadjte 2.5dl slatke pavlake i jos malo umutite.
Stavite serpu na ringlu i ukljucite recimo na 1 (ako vam ringla ima ukupno 3 podeoka) pa lagano zagrevajte mesajuci metalnom metlicom.
-
2
Kada fil pocne da se zagreva dodajte jednu po jednu kasiku umucenih belanaca ne prestajuci da mesate. Kada se krema malo zgusne sklonite je sa ringle.
Zelatin rastopite po uputstvu sa kesice i umesajte u vrucu kremu.
Dobro promesajte da se zelatin lepo sjedini sa filom.
Ostavite fil da se ohladi povremeno ga mesajuci.
-
3
Penasto umutite puter i dodajte mu otopljenu cokoladu (ja koristim mali teflonski tiganj, ukljucim na manju temperaturu i mesam dok se cokolada skroz ne otopi).
Kada se zuti fil ohladio dodajte ga kasiku po kasiku umucenom puteru sa cokoladom i jednu kasiku ruma.
-
4
Uzmite neku ciniju sa uzim dnom (moze plasticna ili metalna) pa je oblozite strec folijom a po njoj naredjajte piskote (koje ste samo na trenutak potopili u hladno mleko) na dno i sa strane.
Ja nisam pretrpavala piskotama jer lepse izgleda kada se krem vidi izmedju njih.
U sredinu sipajte krem pa opet poredjajte piskote po sredini. Prekrijte ciniju alu folijom i stavite od gore neku tezu ciniju da malo pritisne, pa ostavite u frizider da prenoci.
Sutradan polako tortu istresite na tacnu i ukrasite slatkom pavlakom.
Нема коментара:
Постави коментар