Flekica
Sastojci
Biskvit:
- 400 grama bjelanjaka (meni je to bilo 10 manjih jaja)
- prstohvat soli
- 250 grama šećera
- 120 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- 100 ml mlijeka
- 350 grama glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 1 vrećica vanili šećera
Krema od vanilije:
- 3 žumanjka
- 100 grama šećera
- 3 žlice brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica želatine u prahu
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema
-
1
Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte ostale sastojke po malo mješajući žlicom.
U veliki protvan od pećnice stavite pek papir.
Od smjese ostavite 4 žlice sa strane za flekice.
Stavite bijelu smjesu na pek papir i poravnajte.
-
2
U četiri žlice bijele smjese dodajte žlicu kakaa i promješajte da se izjednači.
-
3
Žlicom pobacajte flekice po bijelom tijestu.
Pecite na 170 stupnjeva oko 30-40 min. Probajte iglom da li je pečeno.
-
4
Za kremu jedan dio mlijeka stavite u
posudu i dodajte šećer pa zagrijte dok ne zakuha a šećer se ne otopi.
Žumanjke pomješajte sa brašnom i drugom polovicom mlijeka pa zakuhajte u
mlijeku. U ohlađeno dodajte istučeni šlag. Želatinu namočite u 4 žlice
vode pa kad nabubri zagrijte ali pazite da vam ne zakuha, dodajte ju u
kremu mješajući.Tijesto podjelite na dva dijela.
-
5
Stavite prvi dio, pa razmažite kremu te ju poklopite drugim dijelom. Dobro ohladite.
Sunce na prozorčiću
Sastojci
- 4 jaja
- 150 grama šećera
- 1 vanili šećer
- limunova korica
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 600 grama svježeg sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 130 grama krupice ili griza
- 3 žlice marmelade od marelica
- breskve (ja sam stavila iz kompota)
Priprema
-
1
Izlijte vrhnje za šlag u posudu i u njega usipajte krupicu te ostavite 20 min. da nabubri.
-
2
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom pa dodajte svježi sir, naribanu limunovu koricu, prašak za pecivo, griz te sve izmješajte.
-
3
Protva ili kalup za tortu namastite, pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
-
4
Nakon 20 min. protvan izvadite van i stavite polovice ili četvrtine breskvi, malo utisnite i vratite natrag u pećnicu i pecite još oko pola sata.
-
5
Nakon što je pečeno, marmeladu malo zagrijte pa stavite po čajnu žličicu na svaku breskvu.
Flekavi kolač
Sastojci
Biskvit:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 250 grama margarina
- 200 grama šećera
- 6 jaja
- 5 žlica mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 200 grama brašna
Kokos flekice:
- 1 bjelanjak
- 50 grama šećera
- 100 grama kokosa
Priprema
-
1
Rastopite margarin sa čokoladom i šećerom.
Kad se ohladi dodajte jedno po jedno jaje, mlijeko i prašak za pecivo sa brašnom, te ulijte u namazan i brašnom posut protvan veličine 20x30 cm.
-
2
Bjelanjak istucite, dodajte šećer i kokos.
-
3
Pravite kuglice od kokosa i stavljajte ih na biskvitnu smjesu, lagano utisnite pa stavite peći na 170 stupnjeva oko pola sata.
Krater
Sastojci
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
- 250 grama brašna
- 1 dcl ulja
- 1 vrećica vanili šećera
- 1 dcl mlijeka
- 5 jaja
- 250 grama šećera
Krema:
- 8 dcl mlijeka
- 4 vrećice vanili šećera (ako želite možete dodati šećer po uputama na puding vrećici)
- 2 pudinga od vanilije
Preljev:
- 4 dcl kiselog vrhnja
- 6 žlica šećera u prahu
Priprema
-
1
Skuhajte puding sa vanili šećerom i mlijekom i ostavite da se dobro ohladi.
-
2
Za biskvit izmješajte žumanjke sa šećerom i ostalim sastojcima, te dodajte na kraju snijeg od bjelanjka pa istresite u tepsiju veličine 30x20 cm.
-
3
Sa žlicom stavljajte komade ohlađenog pudinga, te stavite peći na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 min.
-
4
Kiselo vrhnje izmješajte sa šećerom te premažite pečeni kolač pa vratite još desetak min. u pećnicu.
Tiramisu šnjite
Sastojci
Biskvit:
- 4 jaja
- 80 grama šećera
- 1 vrećica vanili šećera
- prstohvat soli
- 120 grama glatkog brašna
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
Preljev od čokolade:
- 3 žlice kakaa
- 5 žlica šećera u prahu
- 125 grama rastopljenog margarina
- 1 vrećica želatine
- 5 žlica kiselog vrhnja
Krema:
- 500 grama svježeg sira
- 120 grama šećera u prahu
- 1 vrećica vanili šećera
- 1 vrećica želatine u prahu
- 2-3 žlice kiselog vrhnja
- 250 ml vrhnja za šlag
Preljev za biskvit:
- 2 dcl kuhane crne kave
Priprema
-
1
Pjenasto izmješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte izmiksani snijeg pa lagano brašno i prašak za pecivo.
-
2
Stavite u tepsiju veličine 30x40 pek papir pa smjesu ravnomjerno rasporedite.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15 min.
Pečeni biskvit natopite ohlađenom skuhanom kavom.
-
3
Za glazuru u rastopljeni i malo ohlađeni margarin, dodajte šećer, kakao, kiselo vrhnje i želatinu koju ste pripremili po uputama na vrećici.
Na ohlađeni biskvit razmažite glazuru pa kad se ohladi i dobro stisne prerežite na tri jednaka dijela.
-
4
Sir protisnite kroz cjedilo da nema grudica pa dodajte šećer, izmiksani šlag i želatinu.
Podjelite kremu na tri jednaka dijela pa svaku traku namažite kremom i poklopite. Na vrh također stavite kremu.
Pita sa sirom
Sastojci
Prhko tijesto:
- 300 grama glatkog brašna
- 150 grama maslaca ili margarina
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 3 žlice šećera u prahu
- 2-3 žlice kiselog vrhnja
Nadjev:
- 300 grama svježeg sira
- 250 grama šećera u prahu
- 50 grama maslaca
- 4 žumanjka
- 200 grama pire krumpira
- 1 vrećica vanili šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 5 bjelanjaka
Priprema
-
1
Brašno pomješajte sa suhim sastojcima, dodajte margarina pa izmješajte u mrvice, žumanjak i kiselo vrhnje.
Tijesto podjelite na dva jednaka dijela pa stavite u frižider da se malo odmori.
-
2
Topli pire krumpir promješajte sa maslacem pa kad se ohladi dodajte ostale sastojke, te tučeni bjelanjak na kraju. (jaja su bila domaća pa je smjesa tako žuta).
-
3
Jedan dio tijesta razvaljajte (ja sam stavila u kalup veličine 24x37), pa po njemu rasporedite nadjev.
-
4
Poklopite drugim dijelom tijesta te pecite na 180 stupnjeva oko 40 min. dok ne dobije laganu boju.
Ledeni vjetar
Sastojci
Beze kore:
- 9 bjelanjaka
- 300 grama šećera
- 1 žlica jabučnog octa
Krema:
- 350 ml mlijeka
- 25 grama gustina
- 150 grama šećera
- 1 vrećica vanili šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
- vrećica i pol želatine u prahu
- 4 žumanjka
- voće po želji (ja sam stavila breskve i kivi)
Priprema
-
1
Pjenasto izmiksajte bjelanjke postepeno dodavajući šećer i ocat.
Stavite papir u tepsiju veličine pećnice, rasporedite bjelanjke i pecite sat vremena na 150 stupnjeva.
-
2
Pečenu koru izrežite na tri dijela.
-
3
Za kremu uzmite mali dio mlijeka koji pomješajte sa žumanjcima i gustinom, pa kao puding zakuhajte u ostatku mlijeka i šećera.
Vrhnje za šlag izmiksajte a želatinu napravite po uputama na vrećici.
Kuhanu kremu postepeno dodajte u tučeni šlag te na kraju umješajte rastopljenu želatinu.
-
4
Isjeckano voće dodajte u kremu ili možete zasebno posložiti po kremi.
Nadjenite prvi list kremom i voćem, pa drugi list te poklopite trećim listom.
Dobro ohladite.
Нема коментара:
Постави коментар