уторак, 27. мај 2014.

  Bombice sa lesnicima


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Skuvati sirup od secera sa 1 malom kafenom soljicom vode ( 0, 75 dl). Kuvati 3 minuta.
  2. 2
    Pomeriti sa ringle i dodati redom ostale sastojke. Izjednaciti smesu i ostaviti da se ohladi.
  3. 3
    Oblikovati bombice, svaku uvaljati u sitno seckane propecene lesnike ili kokos, i stavljati u papirnate korpice.
  4. 4 Bela toblerona
    Na isti nacin mozete pripremiti i belu tobleronu, samo onda sirup treba kuvati nesto duze, oko 5 minuta. Zatim, jos toplu smesu sipati u duguljast trouglasti kalup, koji je oblozen folijom. Kad se toblerona ohladi i stegne, seci na tanke snite.

 Kocke sa malinama




Volim da spremam kolače sa malinama, jer ih obožavam. Ovo je jedan jednostavan kolač a brzo se sprema.

Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
1 čaša ( čaša od 2 dcl) šećera
1/2 čaše ulja
1 čaša mleka
2 čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
2-3 kašike kakaoa

Za fil od malina:

500 gr malina ( koristim zamrznute)
200 gr šećera
2 dcl vode
2 pudinga od maline

Fil:

200 gr šlag krema u prahu
2 dcl mleka
200 gr kisele pavlake

Priprema:

Prvo napraviti fil od malina.
U 500 gr odmrznutih malina staviti 200 gr šećera, prokuvati da se šećer istopi. Umutiti 2 pudinga sa 2 dcl vode dodati prokuvanim malinama i kuvati dok se ne zgusne. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.

Umutiti 3 jaja sa šećerom da bude penasto. dodati ulje, mleko brašno i prašak za pecivo.
Masu izliti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno podmazan uljem i posut brašnom.





Kakao staviti u malu cediljku i posuti po izlivenoj masi.





Uzimati po 1 kašiku hladnog fila od malina i stavljati gomilice po izlivenoj masi za koru i kakaom.





Peći na 180 stepeni 20- 25 minuta.
Dobro ohladiti i ne vaditi iz pleha.
Umutiti 200 gr šlag kreme sa 2 dcl mleka, dodati 200 gr kisele pavlake. Ovom masom premazati hladan kolač.



Torta španski vetar




Ovo nije klasičan recept španskog vetra, Kremasta torta sa sušenim koricama od belanaca.

Potrebno je:

Za kore:

12 belanaca
600 gr šećera
3 kašike soka od limuna

Za fil:

12 žumanaca
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
5 kašika gustina
1 litar mleka
250 gr margarina
125 gr maslaca
200 gr pečenih mlevenih lešnika
100 gr crne čokolade

Za fil drugi:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode


Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Dobro umutiti.
Masu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom. Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti pleh sa umućenim belancima i tada smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti 1 sat.Tako napraviti još 2 kore.

Napraviti fil:

Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga, 5 kašika gustina i malo mleka od 1 litra. Preostalo mleko od 1 litra staviti na vatru da se zagreje, dodati smesu od umućenih žumanaca i kuvati. Kad se skuva i ohladi dodati  prethodno umućen margarin i maslac.
Fil podeliti na 2 dela, u jedan deo dodati 200 gr mlevenih lešnika a u drugi deo 100 gr istopljene čokolade.

Napraviti fil 2:

Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka.

Filovati tortu:
Kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil  drugi, kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil  drugi, kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil.

Umutiti 200 gr šlag krema sa 3 dcl gazirane vode, i ukrasiti tortu.





Нема коментара:

Постави коментар