Kiflice sa pivom
Divan sočni starinski kolač!!!
Testo:
4 šoljice (nekadasnje male za kafu) ulja
2 šoljice (nekadasnje male za kafu) piva
1 prašak za pecivo
700g brašna
kora od limuna
Preliv:
300gr - 400gr šećera
malo vode
kasicica ekstrata ruma
Još je potrebno:
Mlevenih oraha za valjanje kiflica
Priprema:
Prvo ušpinovati 300gr šećera sa malo vode, dodati rum i ostaviti da se prohladi.
Od svih sastojaka za testo, umesiti jufku. Rastanjiti testo debljine 1cm. Čašom seći polumesece i redjati na pek papir. Peći na 200C, nekih 20 minuta. Pečene umakati u ušpinovani šećer i valjati u mlevene orahe.
Napomena:
Za valjanje kiflica umesto oraha možete koristiti kokosovo brašno ili mlevene lešnike.
Oblanda sa kiselom pavlakom
Oblanda je kolačić koga svi vole!
Kod ove oblande imamo sve što je potrebno. Na
jednoj strani imamo odličan ukus, a na drugoj jednostavnu i brzu pripremu!
Potrebno je:
600 gr šećera
120 gr vode
250 gr margarina
2 kisele pavlake
300 gr mlevenog keksa
100 gr bele čokolade
1 velika oblanda
3 kesice vanilin
šećera
Ušpitnovati šećer. Dodati margarin. Čim se margarin otopi
dodati kiselu pavlaku. Pustiti samo da proključa i dodati mleveni keks i
belu čokoladu. Skloniti sa vatre i mešati dok se čokolada ne
otopi.
Dobijenom masom filovati listove oblande.
Napomena:
Ovo je osnovni recept, ali ga mozete menjati u skladu sa
Vašim omiljenim ukusima.
-
Belu čokoladu možete zameniti crnom
-
Možete dodati rendanu koricu narandže, pa dobiti
jaffa ukus
-
Ukolko volite rum, možete dodati malo ekstrata...
Čoko-Koko štanglice
½ kg mlevenog keksa
250 gr margarina
1 jaje
250 gr margarina
1 jaje
2 dl djusa
300 gr secera u prahu
300 gr secera u prahu
80 gr kokosa
Za glazuru:
150 gr čokolade
3 kašike ulja
Za dekoraciju:
Čokoladne mrvice
Zlatni prah “Stamenković” rastvoren u malo alkohola
Penasto umutiti margarin, šećer i jaje. U umućenu masu
dodajte kokos. Keks natopite sa djusom, a onda sjedinite obe mase. Tako dobijenu
masu rastanjite i isecite na štanglice. Ako je potrebno, rukama dodatno oblikujte
kako bi dobili štanglice lepogog oblika.
Čokoladu i ulje rastopite na pari. Svaku
štanglicu uvaljajte u čokoladu i pospite čokoladnim mrvicama. Kada se čokolada
stegne, zlatni prah rastvorite u malo alkohola i četkicom premažite po površini
štanglice.
Carske štangle - posne
Ovo je izuzetno osvežavajuć, sočan i ukusan kolač!!!
Potrebno Vam je:
1/2 kg šargarepe
1 pomorandža (smrznuta)
400 gr šećera
1/2 case od jogurta ulja
280 gr brasna
1 prašak za pecivo
250 gr mlevenih oraha + 50 gr za posipanje
1/2 pakle margarina
džem od kajsije
½ kg šargarepe i koru od 1 smrznute pomorandže izrendati na sitno, dodati 250 gr šećera pa sve zajedno ostaviti da odstoji 30 minuta. Zatim dodati ½ case od jogurta ulja, 280gr brašna i 1pzp. Smesu sipati u tepsiju u kojoj je prethodno stavljena pekarska hartija. Ispeći koru i odmah vruće premazati džemom od kajsije.
U medjuvremenu ušpinovati 125ml vode sa 150gr šećera. Sa tim popariti 250gr mlevenih oraha. Tome onda dodati ½ pakle margarina. Tu smesu preliti preko džema od kajsije i odozgo posuti mlevenim orasima. Kolač seci po želji na štanglice, kockice, polumesece…
Нема коментара:
Постави коментар