Ruska baklava
4 jaja
1 čaša od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
1 čaša od jogurta mleka
1 čaša od jogurta griza
1 čaša od jogurta brašna
2 1/2 čaše od jogurta mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
suvog groždja po želji (moji ne vole suvo grožđe u kolačima pa ga izbegavam)
Za preliv:
2 čaše od jogurta šećera
1/2 litra vode
2 vanilin šećera
I još je potrebno:
2 kesice šlaga
Penasto umutiti jaja i šećer. Zatim dodati ulje i mutiti mikserom dok se ne dobije smesa koja po malo podseca na majonez. Tada dodati mleko i lagano umešati. U posebnu činiju pomešati brašno, griz, mlevene orahe i prašak za pecivo. Onda spojiti sa prethodno umućenom masom. Ako želite dodajte malo suvog groždja. U tepsiju stavite papir za pečenje i sipajte masu. Peći kolač na 200 stepeni. Za to vreme skuvajte sirup od šećera i vode. Odmah kada provri voda i šećer, sklonite sa ringle. Pečen kolač isečite na parčad i zalijte ohladjenim sirupom. Ostavite baklavu da se ohladi.
Odozgo kolač premažite sa umućenim šlagom.
Minjoni sa jabukama
Potrebno:
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
400 gr mlevenog keksa
4 manje izrendane jabuke
4 krem bananice
Za dekorisanje:
100 gr bele čokolade za perlivanje
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
400 gr mlevenog keksa
4 manje izrendane jabuke
4 krem bananice
Za dekorisanje:
100 gr bele čokolade za perlivanje
crne čokoladne mrvice
Umutiti 1 margarin sa šećerom u prahu, dodati mleven keks, krupno rendane jabuke i iseckane krem bananice. Masu dobro izmešati razliti kao bajaderu i preliti čokoladom. Kao podlogu za ovaj kolač možete koristiti list oblande ili jedan red keksa koji malo natopite u čaj.
NAPOMENA: u
slučaju da su jabuke sočnije. Dodajte još malo keksa ili mlevenih oraha kako bi
dobili smesu koju možete da oblikujete.
Čokoladne kocke
3 čaše jogurta
3 čaše šećera
1 čaša zejtina
2 kašike kakaoa
1 kašičica sode bb
1 prašak za pecivo
3 čaše brašna
Preliv:
24 kašike mleka
1/2 margarina
100 gr čokolade
12 kašika šećera
ekstrat ruma
Umutiti mikserom, jogurt, šećer i zejtin. Dodati pomešano brašno, kakao,
sodu bikrbonu i parašak za pecivo. U pleh od električnog šporeta
staviti papir za pečenje i izliti masu. Peći na 250 stepeni. Kolač se
brzo peče. Vodite računa da ga ne presušite. Čačkalicom proveravajte da
li je pečen. Kada na čačkalici ne ostaje trag od testa, znači da je
pečeno.
Kada je kolač ispečen, ostavite ga da se ohladi. Za to vreme pripremite
fil. U mleko stavite šećer, čokoladu i margarin da provri. Ostavite da
vri 3-4 minuta. Kada je preliv skuvan, ako volite aromu ruma dodajte
malo ekstrata. Vreli preliv prelijte preko hladnog isečenog kolača.
Ostavite ga da se dobro ohladi i poslužite. Umućena slatka palvaka može
biti odličan dodatak uz ovaj kolač.
Rafaelo kocke
Potrebno je:
6 belanca
prstohvat soli
150 gr šećera
150 gr kokosa
2 kašike brašna
700 ml mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
1 kašika gustina
350 gr šećera
6 žumanca
5 vanilin šećera
1 margarin
100 gr proprženih lešnika (lešnike možete zameniti orasima)
kokos za posipanje
Umutiti penasto belanca, so i secer. Pomešati kokos i
brašno, pa lagano umešati u sneg od belanaca. U pleh veličine 38cm x 27cm
staviti papir za pečenje i rasporediti smesu. Peći na 200 stepeni i voditi
računa da korica ostane bela.
Od ukupne količine mleka odvojite malo mleka da bi razmutili
puding i gustin. Ostalu količinu mleka stavite da provri sa šećerom i vanilom.
Kada je mleko provrelo ukuvajte puding. Dok se puding hladi, povremeno mešajte
fil, da se ne bi uhvatila korica. U hladan fil dodajte penasto umućen
margarin.
Lešnike propržite malo na tiganju. Kada se ohlade
iseckajte ih.
Kolač nafilujte tako što ćete preko kore premazati polovinu
fila, zatim ćete posuti sekane lešnike. Dlanovima blago pritisninte
lešnike kako bi se malo utisnuli u fil. Preko njih stavite drugu polovinu fila.
Na kraju odozgo pospite kokosovim brašnom.
Stavite u frižider da se kolač ohladi. Seći na kocke.
Jafa kolač
Korica:
6 jaja
24 kašike šećera
24 kašike mleka
24 kašike ulja
24 kašike brašna
1 prašak za pecivo
rendana kora od 1 limuna
Fil:
2 zamurznute narandže
4 kašike džema od kajsije
300 gr šećera
1 čaša od jogurta vode
Za prliv:
100 gr čokolade
Penasto umutiti 6 belanca sa 24 kašike šećera. Zatim dodati jedno po
jedno još 6 žumanaca. Sve vreme mutiti mikserom i dodavati dalje redom:
ulje, zatim mleko i narendanu koricu limuna, a na kraju dodati brašno
pomešano sa praškom za pecivo.
Dobijenu smesu sipati preko papira za pečenje koji smo stavili u veliki
pleh od električnog šporeta. Peći na 200 stepeni. Kada je pečena korica,
ostavite je pokrivenu čistom krpom da se prohladi dok vi spremate fil.
Fil ćete spremiti tako što ćete staviti u šerpicu 300 gr šećera, čašu
vode i sitno narendane smrznute pomorandže. Kada to provri dodati džem
od kajsije i sklonite sa vatre. Koricu isecite na pola tako što ćete
gornju polovinu izlomiti i staviti u prethodno provrelu smesu. Štapnim
mikserom lepo sjedinite masu i prelite preko donje polovine korice.
Odozgo kolač prelite otopljenom čokoladom.
Voćni kolač sa kajsijama
5 jaja
250 gr šećera
prstohvat soli
1/2 čaše od jogurta ulja
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1 čaša jogurta
1/2 čaše kiselog mleka
10 - 15 kajsija (zavisi od veličine)
50 gr šećera u prahu
Prvo penasto umutiti belanac, so, šećer i vanilu. Zatim dodati ulje i
dobro umutiti mikserom. Dodajte jogurt, kiselo mleko i brašno pomešano
sa praškom za pecivo. Umućenu masu sipati u podmazanu i brašnom posutu
tepsiju. Preko naredjajte oprane i isečene kajsije. Peći na 200 stepeni.
Pečeno je kada probodete kolač čačkalicom, a na čačkalici ne ostaje
trag od testa. Kada je pečen kolač izvadite ga iz rerne i ostavite
pokriveno čistom krpom pet minuta. Tada u cediljku za čaj sipajte šećer u
prahu i pospite preko kolača. Oštrim nožem isečite kolač.
Violetin sladoled
Ljude delim na grupe:
- rodbina
- prijatelji
- drugari
- poznanici
Od pre par godina u moj život su se uselile žene sa foruma Minjina kuhinjica, tako da pod grupom prijatelji imam i podgrupu forumski prijatelji. Ovo je recept od moje forumske prijateljice Violete iz Smedereva. U originalu je ovo Godin sladoled, ali sam ja imala slobodu da ga prekrstim.
Probala sam ni sama ne znam koliko recepata. Za sada je ovo broj jedan kod mojih ukućana. Pre par dana su dolazile ćerkine drugarice i one su tražile da im napišem recept kako bi mogle da naprave ovaj ledeni dezert.
Dakle potrebno je:
Šlag pomešati sa šećerom i umutiti sa mlekom. Kada je dobro umućeno dodati jogurt i sve lepo sjediniti. Podeliti smesu prema želji i u svaki deo dodati po želji: čokoladu, miksano voće, razne arome, rum, a možete dodavati i step sokove. Smesu izlijte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se zamrzne, možete vatditi kugle ili seći kao parče torte!
Napomena:
Obavezno uduplite meru, jer je sladoled savršen!!!
- rodbina
- prijatelji
- drugari
- poznanici
Od pre par godina u moj život su se uselile žene sa foruma Minjina kuhinjica, tako da pod grupom prijatelji imam i podgrupu forumski prijatelji. Ovo je recept od moje forumske prijateljice Violete iz Smedereva. U originalu je ovo Godin sladoled, ali sam ja imala slobodu da ga prekrstim.
Probala sam ni sama ne znam koliko recepata. Za sada je ovo broj jedan kod mojih ukućana. Pre par dana su dolazile ćerkine drugarice i one su tražile da im napišem recept kako bi mogle da naprave ovaj ledeni dezert.
Dakle potrebno je:
250 g šlaga (ja mutim sa šlag kremom),
500 ml mleka
200 g šećera (ovako je po receptu. Ko voli baš da bude slatko, nek se pridržava recepta, a ko ne nek smanji količinu šećera).
500 ml jogurta
Šlag pomešati sa šećerom i umutiti sa mlekom. Kada je dobro umućeno dodati jogurt i sve lepo sjediniti. Podeliti smesu prema želji i u svaki deo dodati po želji: čokoladu, miksano voće, razne arome, rum, a možete dodavati i step sokove. Smesu izlijte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se zamrzne, možete vatditi kugle ili seći kao parče torte!
Napomena:
Obavezno uduplite meru, jer je sladoled savršen!!!
Praline šumska tajna
200 gr prah šećera
200 gr mleka u prahu
125 gr margarina
sok i kora od pola pomorandže
400gr čokolade
100gr margarina
U posebnu činiju pomešati šećer u prahu i mleko u prahu. Zatim u to dodati umućeni margarin i sok i koru pomorandže.
Otopiti čokoladu i margarin na pari. U silikonske kalupe sipati po kašičicu otopljene čokolade i razmazati po zidovima kalupa. Fil sipati u kesicu, isecite malo vrh kese i istiskajte fil u kalupe. Ponovo nanesite čokoladu i stavite u zamrzivač na 5 minuta da se stegne.
Ako nemate silikonske kalupe mogu vam posluziti i papirnate korpice. Procedura je ista.
Brzi Gonzales
Potrebno:
2 jaja
14 kašika šećera
1 šoljica ulja (mala šoljica od crne kafe)
1/2 šolje od bele kafe mleka
1 vanila
15 kašika brašna
1 pzp
Za preliv:
1 šolja od bele kafe mleka
3 kašika šećera
2 kašike kakaoa
1/4 margarina
šlag za ukrašavanje
Umutiti prvo belanca i šećer. Nastaviti mućenje i dodati žumanca. Zatim dodati ulje, mleko, vanilu i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni.
U medjuvremenu skuvati preliv. Staviti u šerpicu mleko, šećer i margarin da provri. Kada je provrelo, dodati kakao. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre.
Kada je kolač pečen, dok je još topao, isecite ga na parčad i zalijte toplim prelivom prelivom.
Ukrasite po vašoj želji, možete šlagom ili posuti kokosom, mlevenim orasima, lešnikom...
Breskvice
250 gr masti
500 gr šećera (ili dve šolje od bele kafe)
4 jaja
150 ml mleka (ili pola šolje od bele kafe)
250 gr brašna (ili 12 kašika)
2 praška za pecivo
Možete dodati i vanillin šećer
850 gr brašna
Za fil:
¾ tegle džema od šljiva
4 kašike mleka
Mrvice od izdubljenih breskvica
Ektrat ruma
I još je potrebno:
1 l mleka
Šećer u kristalu za valjanje breskvica
Ekstrat jagode
Penasto umutiti mast i šećer. Mutiti dok mast ne postane potpuno bela. Nastaviti sa mućenjem i dodavati jedno po jedno jaje. Dobro umuti. Zatim dodati mleko i ponovo lepo sjediniti masu. Sve zajedno treba dobro umutiti kako bi masa izgledala što vazdušastija. Na kraju na suvo pomešati 250gr brašna i prašak za pecivo i tako pomešano dodati u prthodno umućenu masu. Ponovo dobro sjedinite masu mikserom.
Ovako pripremljenu masu ostavite da odmara na sobnoj temperaturi 2 sata.
Kada vam se smesa odmorila, dodajte 850 gr brašna i pravite kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice redjajte u pleh sa razmakom jer će breskvice narasti. Pecite na 230 stepeni. Ovo opet zavisi od vaše rerne, uglavnom bolje je da temperatura bude veca. Vodite računa da vam ne pregore (brzo se peku 8-10 min) i na taj način se previše ne osuše. Pečene breskvice odmah vadite iz pleha na ravnu površinu i ne jednu preko druge dok vam se ne ohlade jer dok su vruće, one su mekanije i hoće da se deformišu ako su u gomili.
Ispečenim poluoptama oštrim nožem izvrtite sredinu. Od mrvica koje ste na taj način dobili pravite fil. U njih dodajte dzem, mleko i ekstrat ruma onoliko koliko volite tu aromu u kolacima. Tako dobijenim filom punite udubljenja na poluloptama. Kolačiće spajajte po dve. Ekstratom jagode namažite gornju stranu breskve. Kada ste sve breskve „narumeneli“ breskve potapajte u mleko. Kada izvadite kolač iz mleka, sačekajte koji trenutak da kolač upije mleko i onda valjajte breskvu u kristal šećer. Najbolje je da ih posle potapanja naredjate prvo n jedan tanjirić i sačekajte koji trenutak da ne budu previše vlažne jer će priliko valjanja u kristal šećer pokupiti previše šećera.
Umućena mast i šećer
Umućena mast, šećer i jaja
Umućena mast, šećer, jaja, mleko i brašno
Pečene i izdubljene polulopte
Mrvice od izdubljenih polulopti
Usitnjene mrvice i dzem
Spreman fil za filovanje
Нема коментара:
Постави коментар