Lovačke šnicle
Recept za ove šnicle sam još prije jedno deset godina prepisala sa nekog
sajta i od tad sam ih pravila ko zna koliko puta. Recept je jednosatvan
a ukusan i što je najvažnije može da se napravi dan ranije pa se sjutra
samo doda prilog tako da je pogodan za ruček preko nedelje. Ako se
napravi malo više mogu biti i za dva dana pa se prvog dana posluže sa
jednim prilogom a sledećeg sa nekim drugim. Šnisle se mogu praviti od
svinjetine na pr svinjskog vrata bez kostiju, teletine ili junetine.
Meni su najukusnije one od svinjetine ali kako smo sad svinjetinu skoro
izbacili iz ishrane ove na slici sam pravila od teletine.
Potrebno je
500 gr mesa(svinjsko, juneće ili teleće)
malo brašna
2-3 kašike ulja
mljevena slatka paprika
biber
peršun
vegeta
2 čena bijelog luka
malo sitno nasjeckanog peršuna
Šnicle narezati deblje i izlupati pa poprziti na ulju.Kada se malo zarumene šnicle izvaditi a na istom ulju poprziti bijeli luk, dodati brašno, alevu papriku, vegetu i biber pa naliti vodom da se dobije sos.
Šnicle vratiti u sos i kuvati uz dolivanje vode dok snicle ne omeksaju. Ja ih obicno izdinstam u ekspres loncu jer onda budu baš mekane. Kada su šnicle skuvane dotjerati ukus i posuti sitno sjeckanim peršunom.
Poslužiti uz pire krompir, kuvani pirinač, bareni brokoli i karfiol...
Faširane šnicle
Recept sam našla jos davno u nekim novinama i od tada ga pravim veoma
cesto na zaovoljstvo mojih ukućana. Ovo su sigurno najukusnije ćufte
koje smo mi probali a veoma se jednostavno naprave i uvijek uspiju. Ja
nekad napravim duplo pa pola zamrznem i onda po potrebi imam gotov ručak
za 10 min jer se mogu praviti direktno iz zamrzivača bez odmrzavanja
Sastojci
500 gr mljevenog mesa (najbolje miješanog)
veće parče hleba(natopljeno u vodi ili mlijeku) ili 3 kašike prezle
1 glavica crnog luka
sitno sjeckani peršun
1 čen bijelog luka
1 kašika začina
1 jaje
biber
1 kašičica sode bikarbone(ravna)
Luk sitno nasjeckati ili narendati na krupno kao jabuke, dodati malko
ocijeđen hleb ili prezle, jaje, začin, peršun, sodu bikarbonu i meso i
sve dobro umijesiti rukom pa podijeliti na 8 loptica.
Svaku lopticu istanjiti uz pomoć kese za zamrzivac.
Tako istanjene ćufte se mogu i zamrznuti i onda po potrebi vaditi i onako direktno iz zamrzivača pržiti.
Pržiti na tefonskom tiganju na veoma malo ulja.
Može se sitno nasjeckati jos jedna glavica crnog luka pa kad se na tanjir
stavi jedna šnicla pospe se lukom, preko nje se stavi druga šnicla i tako redom.
Na ovaj nacin će luk malo da omeksa a šnicle ce da prime njegov miris.
Нема коментара:
Постави коментар