Kafedžike
Sastojci
potrebno:
- 100g mlevenih badema
- 125g čokolade za kuvanje
- 125g prah šećera
- 2 kašike mleka
- 1-2 kasike ruma
- 2 kasičice mlevene kafe
- 50g suvog grozdja (samlevenog u multipraktiku)
Priprema
-
Čokoladu narendati, dodati sve ostale sastojke i sve lepo umesiti. Praviti bombice i valjati u čokoladne mrvice
Poljupci Grete Garbo
Sastojci
- 30 tresnja ili visanja ( od kompot ili slatko)
- 5 male zlicice ruma
- 200 gr. cokolade
- 150 gr ljesnika
- 100 gr. secer u prahu
- 50 gr. maslaca
- 3 zlice mleka
Priprema
-
1
Tresnje ocedite, prelijte sa rumom i nek otstoje preko noci
-
2
Ljesnike malo potpecite, sameljite i zamesite sa rastopljenom cokoladom, secerom, maslacem i mlekom
-
3
Smesu ohladite, i formirajte kuglice sa tresnjom unutra
-
4
Kuglice mozete preliti sa cokoladom i ukrasiti bjelom, ili ih uvaljajte u mljevene ljesnjake
Lješnjak bombice
Sastojci
- 200 gr petite-beure keksa
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 15 dkg popečenih i oguljenih lješnjaka
- 1 rum šećer
- 5 dkg maslaca
- 1 dcl slatkog vrhnja,u originalu ide 1 celo jaje,
- 1 žličica ruma (po želji)
- I još..
- 10-ak dkg popečenih i oguljenih lješnjaka za utisnuti u bombice
kokos, nastrugana čokolada, mljeveni lješnjaci, mljeveni keksi...za valjanje bombica
Priprema
-
1
U ovom koraku bi idealno bilo da imate par muških ruka , mene najviše umori dok naribam čokoladu. Dakle naribajte čokoladu na sitnu stranu ribeža.
U mulipraktik (ili u mašinicu za meljenje) sameljite kekse, pa onda lješnjake.
Stavite samljevene kekse, lješnjake i čokoladu u posudu, dodajte rum- šećer, omekšali maslac sa sobne temperature,malo ruma(ako volite, jer je i sami rum-šećer dosta jak) i 1 dcl slatkog vrhnja. Smjesu dobro sjedinite rukama. Napravit će se kugla.
-
2
Čistim rukama odvajajte i radite male kuglice. U svaku kuglicu utisnite po jedan popečeni i oguljeni lješnjak. Kuglice uvaljajte u posip po želji : mljeveni lješnjak, kokos, naribanu čokoladu, kakao, krupni šećer...
-
3
Stavite kuglice u posudu s poklopcem i u hladnjak da se hlade.
Čokoladne bombice
Sastojci
smesa za bombice
- 100 ml slatke pavlake
- 100 gr bele čokolade
- 50 gr maslaca
- 100 gr mlevene plazme
- 100 gr kokosa
smesa za glazuru
- 150 gr crne čokolade
- 3 supene kašike ulja
Priprema
-
1
Pavlaku zagrejte do ključanja. Ne sme zavreti.
-
2
Skinuti sa vatre i dodati belu čokoladu i margarin te mešati dok se ne otopi i postane jednolična smesa.
-
3
Dodati mleveni keks i kokos, dobro promešati i ostaviti u frižider da se stvrdne
-
4
Trebaće malo više vremena, bar dva sata, i tek onda možete praviti kuglice.
-
Priprema glazure
-
1
Crnu čokoladu i ulje stavite da se otope na pari, povremeno mešajući.
-
2
Kašičicom spuštajte kuglice u glazuru i stavljajte na tacnu da se glazura stvrdne.
Sastojci
- 150 g suvih kajsija
- 1 pomorandža
- 1 mandarina
- 4 kašičice šećera
- 90 g kokosa
- 50 g mlevenih oljuštenih badema
- 50 g kokosa za uvaljati kuglice
Priprema
-
1
Marelice iseckati na sitne kockice.
-
2
U šerpicu staviti šećer, nastruganu koricu pomorandže i mandarine i sok od obe i sve zagrejati dok se šećer ne otopi. Po želji možete staviti i med. Toplu tečnost preliti preko iseckanih kajsija.Ostaviti na stranu oko pola sata da vam kajsije omekšaju.
Po želji možete dodati i malo likera od narandže.
-
3
Omekšale kajsije izblendirajte ili izmrviti štapnim mikserom, dodati samleveni badem i kokos i sve dobro varjačom izmešati.
-
4
Od te smese praviti kuglice veličine po vašoj želji, uvaljati ih u kokos i ostaviti da se osuše preko noći.
Osušene bombice staviti u papirnate korpice, zatvoriti u kutiju i čuvati na hladnom i suvom mestu.
-
5
Od ove smese trebate dobiti od 30 do 40 kuglica
Jaffa kuglice
Sastojci
sastojci
- 300 g keksa s okusom kakaa
- 150 ml soka od narance
- 1 vanil secer
- 2 velike zlice pekmeza od narance ili marelice
- 1 rebro cokolade za kuhanje
- naribana korica narance
- 1 zlica meda
Priprema
-
1
Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmijesati, dodati med, pekmez, van. secer i otopljenu cokoladu, na kraju umijesati koricu narance, sve dobro izmijesati da se sastojci povezu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frizider 30 minuta i zatim oblikovati kuglice ili oblike po zelji. Dodati jos malo keksa ako se smjesa cini mekana. Uvaljati u mljeveni keks ili po zelji. Moze se staviti na foliju u neki kalup pa kasnije rezati, ja sam stavila u trokutasti kalup.
-
2
Moze i druga vrsta keksa i dodati 1-2 zlice kakaaa, ali keksi s okusom kakaa su predivni za ovaj kolacic, budu tamne i finog okusa. Ako netko voli sladje moze u smjesu dodati i malo secera.
-
Cokolade se moze staviti i više
Rocher praline
Sastojci
Rocher I (za oko 22 kuglice od 15 g)
- 85 g mliječne čokolade
- 85 g tamne čokolade (55% kakaa)
- 50 g lješnjaka
- 30 g slatkog vrhnja
- 1 žlica ruma
- (oko) 22 cijela (manja) lješnjaka
- + za glazuru:
- oko 125 g tamne čokolade (55% kakaa)
- 25 g sitno nasjeckanih lješnjaka
Rocher II (za oko 18 kuglica od 15 g
- 100 g lješnjaka
- 85 g šećera
- na vrh žličice burbon vanilije u prahu (ili nastrugane sjemenke jedne mahune)
- 50 g mliječne čokolade
- 30 g tamne čokolade (55% kakaa)
- 15 g slatkog vrhnja
- (oko) 18 cijelih, manjih lješnjaka
- + za glazuru:
- (oko) 125 g tamne čokolade (55% kakaa)
- 25 g sitno nasjeckanih lješnjaka
Priprema
-
Rocher I
-
1
Zagrijte pećnicu na 150°C i popržite u njoj lješnjake 7-10 minuta. Skinite im opnu i sameljite ih. Stavite ih zatim u čašu od štapnog miksera i mutite štapnim mikserom dok ne dobijete kremu (u početku će se činiti teško, ali kad se oštrice miksera zagriju, lješnjaci će početi otpuštati ulje i polako će se pretvoriti u kremu).
-
2
Slatko vrhnje stavite da prokuha, a zatim ga ostavite da se ohladi do 40°C.
-
3
Obje vrste čokolade, svaku zasebno, sitno nasjeckajte i (zasebno) otopite na pari (vodenoj kupelji) ili u mikrovalnoj (ako koristite mikrovalnu izvadite i dobro promiješajte svakih 10-15 sekundi).
-
4
Pomiješajte obje čokolade, vrhnje i kremu od lješnjaka. Neka se smjesa još malo prohladi (na 35°C), a zatim dodajte rum.
-
5
Ostavite pripremljenu smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi (ako vam se žuri onda je stavite oko 1/2 sata u hladnjak.
-
6
Uzimajte žličicom smjesu, stavite u sredinu lješnjak pa zatvorite i oblikujte dlanovima kuglicu. Uvaljajte kuglice u sitno nasjeckane lješnjake.
-
7
Kad ste oblikovali sve kuglice, pripremite glazuru. Sitno nasjeckajte čokoladu pa otopite 2/3 na pari ili u mikrovalnoj (miješajući) i zagrijte na temperaturu od 50°C. Dodajte preostalu nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i temperature glazure dostigne 31-32°C.
-
8
Uvaljajte jednu po jednu kuglicu u čokoladu, vadite ih vilicom i stavljajte na metalnu rešetku (ispod koje stavite komad papira) da se okapa višak čokolade. Prije nego se čokolada potpuno osuši, premjestite praline na komad papira za pečenje. Ostavite gotove praline nekoliko sati na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
-
Rocher II
-
1
Lješnjake popecite 7-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150°C. Skinite im opnu.
-
2
Otopite i karamelizirajte šećer, u koji ste dodali vaniliju, pa u njega dodajte lješnjake i dobro izmiješajte da budu prekriveni karamelom. Istresite sve na komad papira za pečenje i ostavite da se ohladi.
-
3
Iskidajte karamelizirane lješnjake i sameljite ih u mikseru (multipratiku). Dalje ih kao i u prethodnom receptu, izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku i sjajnu kremu.
-
4
Stavite vrhnje da prokuha i da se ohladi na 40°C.
-
5
Tamnu i mliječnu čokoladu sitno nasjeckajte pa svaku zasebno otopite.
-
6
Pomiješajte obje vrste čokolade, vrhnje i kremu od lješnjaka. Ostavite smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
7
Žličicom grabite smjesu (oko14-15 g), stavite u sredinu lješnjak, zatvorite i oblikujte kuglicu. Uvaljajte kuglicu u sitno nasjeckane lješnjake. Kad ste oblikovali sve kuglice, pripremite čokoladnu glazuru kao što je opisano u prvom receptu i presvucite praline.
Ferrero ludilo!
- 5 šalica (400gr) lješnjaka napolitanke keksa - drobljeni
- 300 g lješnjaci, ljušteno i sjeckani
- 400 g lješnjak namaz nutela
- 100 g mlječne čokolade
- 200g crne čokolade
Priprema
-
1
U zdjeli smrvite lješnjak kekse
-
2
Lješnjak stavite u zagrijanu pećnicu na 130" na 20 min, ostavite da se ohlade, zatim dobro protrljajte rukama da otpadnu ljuskice. Lješnjak potom sitno isjeckajte (ili sameljite) i dodajte smrvljenim napolitankama..
-
3
na kraju dodajte namaz od lješnjaka (nutelu ) i s obje ruke dobro promiješajte sve sastojke
-
4
poslije toga poližite ruke i onda ih dobro operite ..
-
5
smjesu stavite u hladnjak 30 min. da se malo stisne
-
6
kad se smjesa stisne rukama oblikujte loptice kuglice ..
-
7
kuglice stavite na papir za pečenje i ponovno u hladanjak na 30 min
-
8
na pari rastopite čokoladu jednu i drugu
-
9
u istopljenu čokoladu uranjajte kuglice (moraju biti cijele obložene čokoladom) i stavite ih ponovno na papir za pečenje
-
10
gotove kuglice stavite ponovno u hladnjak da se čokolada stisne..
Napoleon kuglice
Sastojci
tamna smjesa
- 20 dkg badema
- 20 dkg štaub šećera
- 15 dkg čokolade za kuhanje (otopiti)
- 1-2 žlice ruma
- 1 bjelanjak
fila
- 2 kuhana žutanjka
- 5 dkg maslaca
- 12 dkg štaub šećera
Priprema
-
1
Od sastojaka zamjesiti tamnu smjesu.
-
2
Kuhane žumanjke pasirati vilicom i mješati s maslacem i šećerom.
Najbolje malo ohladiti u hladnjaku, lakše se formiraju kuglice.
-
3
Puniti tamnu smjesu, praviti kuglice, uvaljati u krupni šećer. Ohladiti.
Ledene bombice
- 500 ml mleka
- 2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade)
- 2 kesice vanilin šećera
- 8 punih kašika šećera
- 200 gr maslaca ili margarina
- 250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha...)
- za glazuru 200 gr čokolade i 5 kašika ulja
- za dekoraciju 50 gr mlečne čokolade
Priprema
-
1
U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
-
2
Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini.
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale.
-
3
Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese).
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi.
-
4
Rashlađene bombice stavljati na viljušku, umakati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede.
Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice.
Нема коментара:
Постави коментар