Najbolji Krosani(orginalni)
Sastojci
Priprema
-
1
U vodu razmutiti germu i dodati kasikicu sećera.
U veću posudu usuti toplo mljeko,ulje,sol,pa dodati nadoslu germu.
Brasno dodavati pomalo mozda vam nece trebati svih 500gr.Zamjesiti glatko tjesto i ostaviti oko sat vremena na toplom da nadođe.
-
2
Kad je nadoslo tjesto istresti ga na pobrasnjenu podlogu i podjeliti na 8 loptica(oko prilike u mene je bilo 85-90gr u svakoj).Razvaljati krugove veličine manjeg tanjira.Na svaki krug stavljati pomalo omeksalog maslaca,osim na zadnju.
-
3
Kad smo sve krugove poslagali sad razvaljati jedan veliki krug sto moze tanji.Ako cete raditi manje kroasane isjeci na 32 jednaka dijela,ili ako cete vece na 16 djelova.
-
4
Uzeti jedan dio pa na vrhu zarezati sa nozem i prema vani uviti i tako nastaviti motati kroasane istezuci prednji dio.Zatim ih lagano saviti prema unutra.Tako uraditi i sa ostalim kroasanima i ostaviti jos da nadođu na toplom oko 30-60min.
-
5
Kad su nadosli premazati ih razmućenim jajetom i posuti po zelji susamom,sećerom.
Peci ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 250C oko 15 min dok porumene.
Najmekše kiflice
Sastojci
Priprema
-
1
U toplo mleko staviti kasicicu secera, kasicicu brasna, izdrobiti kvasac i ostaviti da zapeni.
Posebno pomesati obe vrste brasna, so, šećer, pa u polovinu od te kolicine dodati aktivirani kvasac, smlacenu vodu i ulje, dobro izjednaciti varjacom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta, da krene.
U to postepeno dodavati ostatak brasna dok se sve ne utrosi, dobro izraditi dok se ne dobije fina, glatka masa.
Testo odmah podeliti na cetiri jufke. Svaku jufku jos malo uvaljati u brasno, izmesiti i ostaviti da malo stoji, taman dok se zavrsi sa poslednjom jufkom ona prva vec moze da se sece i prave kifle.
Svaku jufku razvuci u krug da bude debljine pola centimetra, seci na 8 delova, pa na svaki trokut staviti pola kasicice mlecnog margarina ili neki drugi nadev. Motati kiflice i stavljati na pleh oblozen peki-papirom.
Ostaviti ih da kisnu u plehu oko 45 minuta. Pre pecenja premazati jajetom, obavezno jos malo posoliti i posuti susamom ili lanenim semenom.
Peci u rerni na 200 stepeni.
Kroasani
Sastojci
- 1 kg mekog brasna
- 1 paketic kvasca (50 g)
- 2 kasicice soli
- 5 kasika ulja
- 1 jaje
- 2,5 dl mleka
- 2,5 dl vode
- 250 g margarina za premazivanje
Fil
- 150 g praske sunke
- 250 g svezeg sira
- 1 belance
Za premazivanje
- 1 jaje
- 1 zumance
- susam, kim…
Priprema
-
1
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, sa kasicicom secera i brasna, ostaviti da nadodje.
-
2
Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo.
-
3
Podeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redjati po 8 kora jednu preko druge (poslednju koru ne premazivati), slika 1 .
-
4
Tako dobijamo na dva mesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.
-
5
Rastanjiti prvo jednu “hrpicu” od 8 kora u veliku okruglu koru i podeliti najpre na 4 dela, a svaku cetvrtinu jos na 5-6, da dobijemo 20-24 trouglica, slika 2 .
-
6
Na svaki trouglic staviti po parcence sunke i fil od sira i belanceta, pa zaviti kiflicu, i poredjati na podmazan pleh od pecnice.
-
7
Razviti i drugu “hrpicu” od 8 kora u veliki krug, i isto podeliti na 20 kiflica.
-
8
Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
-
9
Premazati umucenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peci u prethodno zagrejanoj pecnici 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.
Provereno ,super.Druga recepta za kroasani nee doaga predvid
ОдговориИзбриши