Piroš pita
Sastojci
- 3 struka praziluka
- 600 g. brasno( belo meko)
- 300 g. tvrdi sir(kravlji,ovci)
- 3 jaja
- 70 g. maslac
- 1 svezi kvasac
- 400 g. kuvani krompir
- 200 ml. mleka
- 50 g. susam
(ulje,so i biber)
Priprema
-
1
Praziluk iseckamo na krugove i malo ga zaprzimo sa pola od maslaca i malo dodajmo ulja.Stavimo malo so i biber izmesamo i przimo dok praziluk ne omeksa.Sklonimo tavu sa strane i stavimo unutra komad sira i izmrvimo ga na sitne delove.Promesamo i stavimo u fil 1 jaje.Sve zajedno mesamo kasikom dok se fil ne sjedini.
-
2
U jedan mali lonac stavimo mleko da se smlaci.Maknimo sa strane i dodajmo kvasac i mutimo sve zicom da se kvasac rastopi u mleko.
-
3
U duboki sud stavimo brasno ,dodajmo preostali razmeksali maslac malo posolimo i dodajmo ispasirani krompir, 2 belanca i mleko sa kvascem.Sve zajedno dobro izmesamo i testo stavimo na pobrasnjen radni sto i dobro ga izmesimo da stane fino i glatko.Formiramo loptu i testo pokrijeno ostavimo da se udupla 30 min.
-
4
Od testo formiramo dve lopte i prvi deo razvlacimo u koru na pobrasnjen sto velicine tepsije br:32 u kojoj smo stavili pek papir.Malo krajeve testa savijemo kon unutrasnje strane i rasporedimo fil.
-
5
Od druge kore sa oklagijom na pobrasnjen sto razvlacimo koru i tockastim nozem secemo tanke trake.
-
6
Trake rasporedimo dijagonalno vrz fil i premazemo sa izmucena dva zumanca.Zatim u sprotivan pravac opet dijagonalno stavimo preostale trake.i ove trake mazemo zumancem.Posipamo pitu bogato susamom i stavimo da se pece u zagrejanoj pecnici na 200 C oko 60 min.posle pola sata pokrijmo je odozgo sa folijom da nam ne izgori.
Slana torta sa sunkom i kackavaljem
Sastojci
Kora
- 100 g margarina
- 100 g brasna
- 0,5 dl mleka
- 6 jaja
- ravna kasicica soli
Nadev
- 300 g praske sunke
- 300 g kackavalja (trapista, gaude i sl.)
- 2 dl kiselog vrhnja
- 200 g majoneza
- malo seckanih krastvacica
- persunovo lisce
Priprema
-
1
Na otopljenom margarinu proprziti brasno, pa sipati po malo mleka i, stalno mesajuci, kuvati dok se ne zgusne.
-
2
U ohladjenu smesu dodati jedno po jedno zumance i na kraju cvrst sam od belanaca.
-
3
Sipati u veliki pleh od pecnice prekriven masnim papirom i peci na 200 C oko 30 minuta.
-
4
Za nadev sitno iseckati sunku i krastvacice, kackavalj naribati i sve izmesati sa vrhnjem i majonezom.
-
5
Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom, odgore staviti drugu koru i malo pritisnuti.
-
6
Odgore premazati jos sa 200 g krem sira (ili kiselog vrhnja, naribati kackavalj i ukrasti po zelji.
-
7
Cuvati na hladnom pre sluzenja.
-
Nadev za slanu tortu na slici je napravljen od 1, 5 mere, da bi bilo vise fila, a ako se pravi kao slani rolat, navedeni sastojci su sasvim dovoljni. Ovim filom se mogu puniti i slane korpice .
Нема коментара:
Постави коментар