“mako-kocke”
Sastojci
Kocke
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g maka
- 300 ml mlijeka + 4 žlice toplog mlijeka
- naribana narančina korica
- 150 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 200 ml ulja
- 3 žlice omiljenog džema
Glazura
- 100 g tamne čokolade (koristila sam čokoladu s kandiranom narančinom koricom)
- 1 žlica ulja
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
Priprema
-
1
Ovako sam recept prepisala iz Silvijine slavne bilježnice :) :
-
2
Pećnica na 180.
-
3
Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke mix sa šećerom i vanilin šećerom. Dodaj ulje, malo naribane narančine korice i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
-
4
Zakuhaj mlijeko u koje umiješaš mak. Dodaj smjesi. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksaj u čvrsti snijeg i ručno umiješaj u smjesu. Izlij u namašćen i lagano pobrašnjen četvrtasti pleh i peci 35 min. Gotov kolač prelij s 4 žlice toplog mlijeka pa premaži s 3 žlice omiljenog džema (prednost daj kiselkastijem džemu :)
-
5
Za glazuru otopi sve navedene sastojke na najslabijoj vatri pa prelij po kolaču i ostavi da se stegne u frižideru.
Sastojci
Podloga
- 100 g čajnih keksa
- 70 g maslaca
- 2 žlice (smeđeg) šećera
Krema
- 500 g svježeg sira (ili krem sira)
- 250 ml vrhnja za šlag
- 50 g bijele čokolade
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica arome vanilije
- 1 vrećica (10 g) želatine u prahu
Preljev od višanja
- 200 ml soka iz kompota od višanja
- 100 g ocijeđenih višanja iz kompota
- 2 ravne žlice praha pudinga od vanilije
- 3 žlice šećera
Priprema
-
1
Navedene mjere su za kalup promjera 20 cm.
Obruč okruglog kalupa omotajte plastičnom folijom.
-
2
Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem pa utisnite u dno kalupa. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
-
3
Izmiksajte svježi sir sa šećerom, vanilin šećerom i aromom vanilije. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag pa umiksajte u sir.
-
4
Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite bijelu čokoladu i dodajte ju kremi. Želatinu pripremite s hladnom vodom prema uputama na vrećici pa umiješajte u kremu. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi. Stavite u hladnjak dok pripremate preljev.
-
5
Sok pomiješajte sa višnjama i šećerom pa kratko prokuhajte. Umiješajte prosijani prah vanilin pudinga (ako ga ne prosijete, stvorit će se grudice) pa sve zajedno kuhajte miješajući dok ne provrije. Uklonite s vatre i pustite 15-ak min. da se malo prohladi (povremeno promiješajte).
-
6
Kad se preljev malo ohladio, rasporedite ga preko kreme. Ostavite cheesecake u hladnjaku preko noći pa sutradan pažljivo uklonite obruč i foliju te poslužite.
-
7
Ako koristite biljno vrhnje za šlag, možete izostaviti želatinu, jer se ono da dosta čvrsto umutiti pa će krema biti dovoljno čvrsta.
Pure Pleasure
Sastojci
Podloga
- 300 g integralnih keksa
- 2 žlice meda (ili smeđeg muscovado šećera)
- 120 g maslaca
- pola žličice cimeta
- 4 pune žlice karamela (dulche de leche)
- 5-6 žlica ugrubo sjeckanih lješnjaka
Jabučno punjenje
- 5 jabuka
- 5 žlica maslaca
- 50 g smeđeg muscovado šećera
- 1 žličica cimeta
Sirna krema
- 250 g krem sira
- 2 vanilin bourbon šećera
- 1 jaje
- 1 žlica limunova soka
Završnica
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice karamela (dulche de leche)
- sjeckani lješnjaci, bademi, orasi…
Priprema
-
1
Okrugli kalup za torte (24 ili 26 cm) namastite. Dno i unutarnje rubove mu obložite papirom za pečenje. Smrvljene kekse dobro pomiješajte s otopljenim maslacem, cimetom i medom pa utisnite u kalup. Dio keksa utisnite uz rubove kalupa, što će stvoriti dekorativnu „ogradu“ od keksa. Po ovoj podlozi razmažite dulche de leche pa posipajte sjeckanim lješnjacima.
-
2
Za jabučno punjenje najprije operite i ogulite jabuke pa ih narežite na tanke ploškice (a možete ih i naribati).
-
3
Maslac otopite na laganoj vatri, umiješajte smeđi muscovado šećer, cimet i kuhajte oko minutu. Dodajte ploškice jabuka i kuhajte ih u ovome sosu dok se tekućina ne reducira i jabuke omeknu-15-20 min. Tako kuhane jabuke rasporedite po karameli i lješnjacima.
-
4
Pećnicu ugrijte na 180 Celsiusa.
-
5
Sir (sobne temperature-da vam se ne bi stvorile grudice) izmiksajte kratko sa šećerom pa umiksajte jaje i limunov sok. Rasporedite sirnu smjesu preko jabuka. Pecite 40-ak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
-
6
U međuvremenu izmiksajte vrhnje u šlag pa ga premažite po potpuno ohlađenom kolaču. Prelijte karamelom i vilicom ili čačkalicom vucite kružno, kako biste dobili mramorni uzorak. Na kraju posipajte sjeckanim lješnjacima (ili bademima, orasima)... Ostavite tortu preko noći na hladnom pa ju režite sutradan.
- 7
Posluživanje
Ako nemate ili niste u mogućnosti nabaviti smeđi muscovado šećer, koristite med ili neki drugi smeđi šećer…
Možete koristiti bilo kakvu karamel kremu/preljev. Evo još jednog jako jednostavnog recepta za dulche de leche ,
Sacher torta
Sastojci
Biskvit
- 15 dag šećera u prahu
- 15 dag margarina (ili maslaca)
- 6 jaja
- 15 dag tamne čokolade
- 1 žlica vode
- 15 dag brašna
- 2-3 žlice mlijeka
- 1 žlica ruma
Premaz
- 100 g marmelade od marelica
- 1 žlica ruma
Glazura
- 15 dag tamne čokolade
- 5 dag maslaca
- 3 žlice vode
- 3 žlice šećera
- 2 žlice ulja
Priprema
-
1
Biskvit:
-
2
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
-
3
Čokoladu za kuhanje sa 1 žlicom vode otopite na najslabijoj vatri (čokoladu naribajte ili natrgajte na male komade da se što lakše otopi). Zatim umiješajte margarin (ili maslac) i sve dobro sjedinite, miješajte dok se margarin potpuno ne otopi.
-
4
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto izmutite sa šećerom u prahu. Zatim im dodajte otopljenu čokoladu.
-
5
Bjelanjke mikserom istucite u snijeg. Brašno prosijte i naizmjence sa snijegom od bjelanjaka dodajte smjesi od žutanjaka i čokolade (prvo umiješate malo brašna, zatim bjelanjke, opet brašno i na kraju bjelanjke-sve ručno; pazite da nema grudica-zato je i potrebno prosijati brašno).
-
6
Biskvit pecite u okruglom kalupu za torte oko 25 minuta (provjera čačkalicom). Izvadite ga i ostavite 5-10 minuta da se malo ohladi. Mlijeko pomiješajte s rumom i zagrijte na laganoj vatri minutu-dvije pa prelijte preko toplog biskvita.
-
7
Premaz:
-
8
Marmeladu od marelica pomiješajte s rumom i ugrijte na laganoj vatri par minuta.
-
9
Biskvit prerežite na dva dijela. Prvi dio premažite marmeladom i poklopite ga drugim dijelom biskvita. Ako želite (ili ako vam ostane marmelade), možete premazati i gornji biskvit.
-
10
Glazura:
-
11
Šećer i vodu ugrijte minutu-dvije na srednje jakoj vatri pa dodajte čokoladu natrganu na kockice i maslac, odmah smanjite vatru na najslabije i miješajte, dok se sve ne otopi. Uklonite s vatre i umiješajte 2 žlice ulja, kako glazura kasnije ne bi pucala i kako bi imala sjaj.
-
12
Pripremljeni biskvit premažite čokoladnom glazurom-odozgo i sa strane. Ostavite da se glazura dobro ohladi i “stegne”.
- 13
Posluživanje
Tortu možete ukrasiti/posipati s malo sjeckanih lješnjaka…Moja je posipana s nekoliko komadića pistacija.Ovdje možete pročitati lijepu priču o Sacher torti.
I još nekoliko zanimljivosti oko nastanka ove torte.
Нема коментара:
Постави коментар