понедељак, 19. мај 2014.

neka se nadje....

“mako-kocke”


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Ovako sam recept prepisala iz Silvijine slavne bilježnice :) :
  2. 2
    Pećnica na 180.
  3. 3
    Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke mix sa šećerom i vanilin šećerom. Dodaj ulje, malo naribane narančine korice i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  4. 4
    Zakuhaj mlijeko u koje umiješaš mak. Dodaj smjesi. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksaj u čvrsti snijeg i ručno umiješaj u smjesu. Izlij u namašćen i lagano pobrašnjen četvrtasti pleh i peci 35 min. Gotov kolač prelij s 4 žlice toplog mlijeka pa premaži s 3 žlice omiljenog džema (prednost daj kiselkastijem džemu :)
  5. 5
    Za glazuru otopi sve navedene sastojke na najslabijoj vatri pa prelij po kolaču i ostavi da se stegne u frižideru. 
  6. Cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama                            

    Cheesecake s bijelom čokoladom i višnjama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Navedene mjere su za kalup promjera 20 cm.
      Obruč okruglog kalupa omotajte plastičnom folijom.
    2. 2
      Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem pa utisnite u dno kalupa. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
    3. 3
      Izmiksajte svježi sir sa šećerom, vanilin šećerom i aromom vanilije. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag pa umiksajte u sir.
    4. 4
      Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite bijelu čokoladu i dodajte ju kremi. Želatinu pripremite s hladnom vodom prema uputama na vrećici pa umiješajte u kremu. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi. Stavite u hladnjak dok pripremate preljev.
    5. 5
      Sok pomiješajte sa višnjama i šećerom pa kratko prokuhajte. Umiješajte prosijani prah vanilin pudinga (ako ga ne prosijete, stvorit će se grudice) pa sve zajedno kuhajte miješajući dok ne provrije. Uklonite s vatre i pustite 15-ak min. da se malo prohladi (povremeno promiješajte).
    6. 6 cheesecake s višnjama i bijelom čokoladom
      Kad se preljev malo ohladio, rasporedite ga preko kreme. Ostavite cheesecake u hladnjaku preko noći pa sutradan pažljivo uklonite obruč i foliju te poslužite.
    7. 7
      Ako koristite biljno vrhnje za šlag, možete izostaviti želatinu, jer se ono da dosta čvrsto umutiti pa će krema biti dovoljno čvrsta.
  7.                     

          Pure Pleasure


    za mamu :)

    Sastojci

    • Podloga

    •  300 g integralnih keksa
    •  2 žlice meda (ili smeđeg muscovado šećera)
    •  120 g maslaca
    •  pola žličice cimeta
    •  4 pune žlice karamela (dulche de leche)
    •  5-6 žlica ugrubo sjeckanih lješnjaka
    • Jabučno punjenje

    •  5 jabuka
    •  5 žlica maslaca
    •  50 g smeđeg muscovado šećera
    •  1 žličica cimeta
    • Sirna krema

    •  250 g krem sira
    •  2 vanilin bourbon šećera
    •  1 jaje
    •  1 žlica limunova soka
    • Završnica

    •  200 ml slatkog vrhnja
    •  2 žlice karamela (dulche de leche)
    •   sjeckani lješnjaci, bademi, orasi…

    Priprema

    1. 1
      Okrugli kalup za torte (24 ili 26 cm) namastite. Dno i unutarnje rubove mu obložite papirom za pečenje. Smrvljene kekse dobro pomiješajte s otopljenim maslacem, cimetom i medom pa utisnite u kalup. Dio keksa utisnite uz rubove kalupa, što će stvoriti dekorativnu „ogradu“ od keksa. Po ovoj podlozi razmažite dulche de leche pa posipajte sjeckanim lješnjacima.
    2. 2
      Za jabučno punjenje najprije operite i ogulite jabuke pa ih narežite na tanke ploškice (a možete ih i naribati).
    3. 3
      Maslac otopite na laganoj vatri, umiješajte smeđi muscovado šećer, cimet i kuhajte oko minutu. Dodajte ploškice jabuka i kuhajte ih u ovome sosu dok se tekućina ne reducira i jabuke omeknu-15-20 min. Tako kuhane jabuke rasporedite po karameli i lješnjacima.
    4. 4
      Pećnicu ugrijte na 180 Celsiusa.
    5. 5
      Sir (sobne temperature-da vam se ne bi stvorile grudice) izmiksajte kratko sa šećerom pa umiksajte jaje i limunov sok. Rasporedite sirnu smjesu preko jabuka. Pecite 40-ak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
    6. 6
      U međuvremenu izmiksajte vrhnje u šlag pa ga premažite po potpuno ohlađenom kolaču. Prelijte karamelom i vilicom ili čačkalicom vucite kružno, kako biste dobili mramorni uzorak. Na kraju posipajte sjeckanim lješnjacima (ili bademima, orasima)... Ostavite tortu preko noći na hladnom pa ju režite sutradan.
    7. 7 :)

    Posluživanje

    Ako nemate ili niste u mogućnosti nabaviti smeđi muscovado šećer, koristite med ili neki drugi smeđi šećer…
    Možete koristiti bilo kakvu karamel kremu/preljev. Evo još jednog jako jednostavnog recepta za dulche de leche ,

      Sacher torta


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Biskvit:
  2. 2
    Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  3. 3
    Čokoladu za kuhanje sa 1 žlicom vode otopite na najslabijoj vatri (čokoladu naribajte ili natrgajte na male komade da se što lakše otopi). Zatim umiješajte margarin (ili maslac) i sve dobro sjedinite, miješajte dok se margarin potpuno ne otopi.
  4. 4
    Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto izmutite sa šećerom u prahu. Zatim im dodajte otopljenu čokoladu.
  5. 5
    Bjelanjke mikserom istucite u snijeg. Brašno prosijte i naizmjence sa snijegom od bjelanjaka dodajte smjesi od žutanjaka i čokolade (prvo umiješate malo brašna, zatim bjelanjke, opet brašno i na kraju bjelanjke-sve ručno; pazite da nema grudica-zato je i potrebno prosijati brašno).
  6. 6
    Biskvit pecite u okruglom kalupu za torte oko 25 minuta (provjera čačkalicom). Izvadite ga i ostavite 5-10 minuta da se malo ohladi. Mlijeko pomiješajte s rumom i zagrijte na laganoj vatri minutu-dvije pa prelijte preko toplog biskvita.
  7. 7
    Premaz:
  8. 8
    Marmeladu od marelica pomiješajte s rumom i ugrijte na laganoj vatri par minuta.
  9. 9
    Biskvit prerežite na dva dijela. Prvi dio premažite marmeladom i poklopite ga drugim dijelom biskvita. Ako želite (ili ako vam ostane marmelade), možete premazati i gornji biskvit.
  10. 10
    Glazura:
  11. 11
    Šećer i vodu ugrijte minutu-dvije na srednje jakoj vatri pa dodajte čokoladu natrganu na kockice i maslac, odmah smanjite vatru na najslabije i miješajte, dok se sve ne otopi. Uklonite s vatre i umiješajte 2 žlice ulja, kako glazura kasnije ne bi pucala i kako bi imala sjaj.
  12. 12
    Pripremljeni biskvit premažite čokoladnom glazurom-odozgo i sa strane. Ostavite da se glazura dobro ohladi i “stegne”.
  13. 13 Sacher torta

Posluživanje

Tortu možete ukrasiti/posipati s malo sjeckanih lješnjaka…Moja je posipana s nekoliko komadića pistacija.
Ovdje možete pročitati lijepu priču o Sacher torti.
I još nekoliko zanimljivosti oko nastanka ove torte.


Нема коментара:

Постави коментар