Punjene paprike
Sastojci
- 10 paprika
- 70 dag mljevenog mesa
- 2 srednje glavice luka
- 2 - 3 pice češnjaka
- 1 dcl bijelog vina
- struk peršina
- velika žlica crvene paprike u prahu
- 4 - 5 žlica pasirane rajčice
- sol, papar, po želji vegeta
- 50 g pancete ili pršuta
- 150 g riže
zaprška:
- 2 žlice oštrog brašna
- žličica crvene paprike u prahu
- 1 dcl pasirane rajčice
- sol, papar
ostalo:
- 3 - 4 krumpira
Priprema
-
1
Najbitnija stvar kod punjenih paprika je meso. Dakle, meso mora biti svježe, nikako iz zamrzivača. Nemojte nikako kupovati meso koje je već samljeveno, izvagano i pakirano u plastične kutijice. Sami izaberite komad mesa, zatražite mesara da vam ga samelje 2 puta, cijelo vrijeme mesara držite na oku, jer nikad ne znate što on još može ubaciti u mašinu dok vi ne gledate ;)))
-
2
Na malo ulja izdinstajte sitno nasjeckani luk, kada luk svene, dodajte mu češnjak i mljeveno meso. Dinstajte sve dok meso ne izgubi crvenu boju. Zatim uzmite gnječilo za krumpir, meso dobro usitnite, da bude rastresito. Dodajte mu vino, pa ostavite da vino ispari.
-
3
Dodajte redom sve začine i pasiranu rajčicu, sve dobro pomiješajte i ostavite na laganoj vatri još 5 minuta. Maknite meso s vatre, pa mu dodajte sitno nasjeckanu pancetu i rižu, dobro promiješajte, i ostavite da se malo prohladi.
-
4
Dok se meso hladi, pripremite paprike za punjenje. Operite ih, pažljivo im izvadite poklopac i očistite ih od sjemenki. Poklopac sačuvajte.
- 5
-
6
Stavite ih kuhati, kad prokuhaju, smanjite vatru i ostavite da se krčkaju na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena. Probajte vilicom da li su paprike kuhane. Na pola kuhanja dodajte zapršku.
-
7
Zapršku napravite tako da na malo ulja popržite brašno i crvenu papriku, dodajte sol i papar, rajčicu, podlijte vodom do željene gustoće.
-
8
Ponekad ih radim po maminom, kuham ih u pećnici :) Nadjevene paprike složim u veliku posudu s poklopcem, podlijem vodom i stavim ih u pećnicu na 200 stupnjeva, na pola kuhanja ih prelijem salsom od pomadora .
Svaku papriku nadjenite mesom, pa je
zatvorite s poklopcem. Redajte ih u veći lonac s debljim dnom, ja za
svaki slučaj i dno lonca lagano premažem masnoćom. Između paprika
stavite ploške krumpira, one će držati paprike da se ne okreću tijekom
kuhanja, a i ne morate gubiti vrijeme i praviti posebno pire krumpir za
prilog. Prelijte ih vodom.
Krmenadle iz rerne
Sastojci
- 5 vecih krmenadli (oko 1 kg.)
- 1 glavica crnog luka
- 5 cenova belog luka
- 1 govedja kocka za supu
- pola litre vrele vode
- 1 dl belog vina
- od zacina so, biber, lovorov list
- ulje, brasno za paniranje
Priprema
-
1
Krmenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posusiti ubrusom, istanjiti cekicem, posoliti i pobiberiti. Zatim ih uvaljati u brasno (ja to volim da radim sa graham ili integralnim, da budu malo tamnije) i prziti na ulju u tiganju da dobiju lepu, rumenu boju. Kada se isprze slagati ih u vatrostalnu posudu poprskanu uljem.Preko krmenadli staviti nekoliko lovorovih listica.
-
2
Na istom ulju na kome su se przile krmenadle, proprziti crni luk iseckan na rebarca, zatim dodati sitno iseckan beli luk i 3, 4 kasike brasna. U pola litre vrele vode razmutiti sitno izmrvljenu kocku za supu i time preliti luk i brasno u tiganju, jos malo mesati da se zgusne i malo posoliti.
-
3
Preliti krmenadle sosom iz tiganja, da ih potpuno prekrije sos jer ce one tecnost upiti.Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom i peci u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peci jos deset minuta otkriveno.
Zorina pita
Sastojci
- 500g kore za savijače
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 500g mlj. mesa po izboru
- 3 srednja krumpira
- začini po ukusu sol, vegeta, biber
Preljev
- 3 jaja
- 1 dc ulja
- 1 čvrsti jogurt
- 2 dc mineralne vode
- 1 žličica soli
Priprema
-
1
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
-
2
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
-
3
Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
-
4
Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
-
5
Protvan vel. 35x25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola. Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.
-
6
Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
-
7
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom.
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
-
Zaljev
-
1
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
-
2
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
sabor šnite
Sastojci
Priprema
-
1
žumanjca dobro izlupati sa šećerom dok ne bude jako gusto zatim dodati mljevene orahe i grožđice , obltnu stavite u tepsiju na nju izlite pripremljenu masu od orasa i grožđica i metnite peći kada je pečeno gore stavite
-
2
bjelanjca izlupana sa šećerom tući bez pare i izliti na pečeni kolač posuti sa mljevenim orasima i vratiti nazad u pečnicu da se još malo suši
-
3
gotovi kolač rezati u štanglice
Posluživanje
moj savjet je da kolač pravite odmah u duploZapečeni kupus s pireom i kobasicama
Sastojci
- 1 glavica luka
- 1 velika mrkva
- 500 g rezanog kiselog kupusa
- 50 g pancete
- 2 lista lovorike
- 1 ravna žlica crvene paprike
- malo češnjaka u prahu, soli i papra
- 300 g kobasica
za pire
- 4 srednja krumpira ( oko 600 grama)
- 2 žlice maslaca
- oko 1dcl mlijeka
- malo papra, soli, muškatnog orašćića
Priprema
-
1
Luk i pancetu sitno nasjeckajte, mrkvu krupno naribajte, kiseli kupus stavite u veće cjedilo i isperite toplom vodom.
-
2
Luk popržite na ulju da postane staklast, dodajte mu mrkvu, pancetu i kupus, još kratko popržite, pa podlijte s malo vodom.
-
3
Redom dodajte sve začine. Nakon 10-ak minuta, dodajte i kobasice. Smanjite vatru, kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, po potrebi podlijevajte s malo vode.
-
4
Krumpir ogulite, operite, narežite na ploške, istresite u lonac, ulijte vodu, lagano posolite i kuhajte oko 20 minuta.
-
5
Ocijedite ga, zgnječite, pa umiješajte maslac i vruće mlijeko. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
-
6
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastite, pa u nju rasporedite kupus. U sredini kupusa napravite rupu pa je ispunite pireom. Kobasice narežite na ploške, posložite po jelu, te sve zajedno zapecite oko 20 minuta.
Keksići s vinom
Sastojci
- 450 g brašna
- 3 žlice šećera
- 1 vanilija šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl bijelog vina
- 2 dcl ulja
- 50 g brašna (za brašnjenje podloge)
- za posip šećer u prahu
- po želji marmelada
Priprema
-
1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
-
2
U veću posudu stavite brašno, obje vrste šećera i prašak za pecivo, sve dobro promiješajte.
-
3
Zatim suhim sastojcima dodajte vino i ulje. Umijesite tijesto, možete koristiti i mikser. Tijesto mora biti mekano, kasnije kad budete valjali dobro pobrašnite podlogu i tijesto s gornje strane, da ga lakše razvaljajte. Ako odmah u startu umijesite tvrđe tijesto teže će se valjati.
-
4
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i izrezujte oblike po želji, ja ih radim okrugle kao na slici, i vadim ih malom kupicom za rakiju.
-
5
Keksiće slažite na papir za pečenje, ne morate praviti veliki razmak, jer se neće raširiti. Pecite ih oko 15 minuta, moraju ostati bijeli.
-
6
Još tople keksiće uvaljajte u šećer u prahu, i spremite u limenu kutiju. Ja još između keksića stavim koricu naranče, tako poprime fini miris naranče.
Parfe torta od lješnjaka i bijele čokolade
Sastojci
Za biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 6 žlica šećera
- 5 žlica brašna
- 3 žlice mljevenih prženih lješnjaka
- par kapi arome vanilije
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- za preljev 1,5 - 2 dcl mlijeka
Za kremu:
- 6 dcl mlijeka
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- vrećica vanilija šećer bourbon
- 200 g bijele čokolade
- 2 vrećice želatine
- 100 g mljevenih prženih lješnjaka
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
-
Za biskvit:
-
1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, dodajte im šećer i aromu vanilije.
Izmiješajte prosijano brašno s lješnjacima i praškom za pecivo, lagano miješajući dodajte smjesi od bjelanjaka.
Okrugli kalup 26 cm namastite i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu u kalup, poravnajte lopaticom. Pecite 10 minuta.
Još vrući biskvit prelijte s vrelim mlijekom.
-
1
Žumanjke izmiješajte s obje vrste šećera i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da zakuha. Želatine prelijte s 8 žlica hladne vode i ostavite da nabubri.
Kad mlijeko zakuha smanjite vatru, te lagano miješajući pjenjačom ulijevajte smjesu od žumanjaka. Kuhajte još 2 minuta na laganoj vatri.
U vrelu smjesu dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu, miješajte dok se ne otopi, potom dodajte želatinu, te također je dobro umiješajte u kremu, možete i mikserom. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi. Vrhnje stucite u šlag, te mu dodajte kremu od žumanjaka, potom u kremu lagano lopaticom umiješajte mljevene lješnjake. Kremu istresite na biskvit i zagladite. Ukrasite je po želji. Ja sam je išarala otopljenom tamnom čokoladom i posula naribanom bijelom čokoladom.
Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stisne.
Нема коментара:
Постави коментар