Sito torta
Sastojci
Biskvit
- 3 žumanjka
- 50 gr šećera
- 2 jušne žlice vrele vode
- 1 jušna žlica ulja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 80 gr oštrog brašna
- 1 jušna žlica kakaa u prahu
- 3 bjelanjka (snijeg)
Nadjev
- 1 veća konzerva (780 gr) ananasa
- 300-400 gr svježih jagoda
- 1-2 naranče
- 100 gr šećera
- 150 gr čvrstog jogurta (1 čašica)
- 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- sok od pola limuna
- 1 i 1/2 (15 gr) vrećice želatine
Još potrebno
- 1 vrećica svijetlog preljeva za torte
- po želji šlag za ukrašavanje
- voće za ukrašavanje
Priprema
-
1
Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte vrelu vodu i ulje i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.
-
2
Od bjelanjaka izradi te čvrsti snijeg i lagano kuhačom umiješajte u smjesu od žumanjaka i brašna. Pecite u širokom kockastom plehu.
-
3
Sito (u mom slučaju ovo metalno cjedilo za tijesto) stavite u neku prikladnu posudu - da se može iscijediti suvišni sok iz voća.
-
4
Sito obložite kolutovima ananasa, u praznine ugurajte jagode, naranče ili voće po izboru.
-
5
Želatinu namočite prema uputi na vrećici.
-
6
Jogurt pomiješajte sa šećerom i sokom od limuna, zagrijte na laganoj vatri da se šećer otopi i zatim umiješajte pripremljenu želatinu (pazite da ne zakipi). Ostavite da se ohladi.
-
7
Od pečenog biskvita izrežite krug promjera vašeg sita, a ostatak biskvita narežite na kockice i poškropite sokom koji vam je ostao od kompota. Dodajte ostatak ananasa (ako vam je ostalo), jagode i naranče narezane na kockice.
-
8
Od vrhnja istucite čvrsti šlag i zatim dodajte ohlađenu smjesu jogurta i želatine. Dobro izmješajte i zatim u to dodajte pripremjljeni biskvit s voćem.
-
9
Sve zajedno dobro promiješajte da se poveže i istresite u sito na pripremljeno voće. Poklopite biskvitnim krugom.Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne.
-
10
Ohlađenu tortu istresite na tanjur.
-
11
Preljev za torte pripremite prema uputi na vrećici i prelijte preko gotove torte.
-
12
Po želji ukrasite svježim voćem, a prije samog posluživanja može i šlagom.
-
13
I ovako izgleda u presjeku...
Posluživanje
Ovo su mjere za tortu veličine mog cjedila - promjer mog cjedila je 23 cm, visina 10 cm. Biskvit sam pekla u limu veličine 28x28 cm. Ako imate veće cjedilo povećajte količinu sastojaka.
Torta se radi brzo, jako je jednostavna za napraviti ali ukusna. U orginalnom receptu ide samo 1/2 litre vrhnja za šlag (bez jogurta), 1 instant želatina fix, a od voća uz ananas i jagoda konzerva breskvi.
Нема коментара:
Постави коментар