Slonovo oko
Sastojci
Za zuti rolat:
- 5 celih jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna
- dzem od kajsije
Za tamni rolat:
- 7 belanaca
- 7 kasika secera
- 3 zumanca
- 10 kasika mlevenih oraha
- 3 kasike brasna
- pola kesice praska za pecivo
- fil:
- 4 zumanca
- dve kesice vanilin secera
- 100 grama cokolade
- 50 grama margarina
- 1 dl mleka
- malo ruma i kasika mlev. oraha
- za cokoladnu glazuru:
- 100 gr. cokolade, dve kasike ulja i kockica margarina
Priprema
-
1
Pripremiti zuti rolat: Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
-
2
Pripremiti tamni rolat: Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
-
3
Dok se patispanji peku, pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
-
4
Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).
Paunovo oko
Sastojci
Priprema
-
1
Umiješati brašno, šećer, kakao sedam žumanjaka i sodu bikarbonu.
-
2
Dodati snijeg od sedam bjelanjaka i sve zajedno lagano umiješati.
-
3
Izliti u veliku tepsiju i peči na temperaturi 180°C oko 25 minuta. Još topli biskvit zarolati sa vlažnom krpom.
-
4
U mlijeko zakuhati brašno šećer i jaja. Ohladiti i dodati razrađeni margarin. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio umiješati rastopljenu čokoladu.
-
5
Odrolati pripremljeni biskvit i premazati ga svjetlom kremom .......
-
6
........a nakon toga premazati tamnom kremom.
-
7
Sada biskvit ponovno čvrsto zarolati. Kolač se narezan može tako poslužiti........
-
8
........a po želji se na roladu može staviti glazura od čokolade i ukrasiti listićima badema ili išarati rastopljenom čokoladom
Banana split rolat
Sastojci
biskvit
- 6 jaja
- 2 kas. vrele vode
- 150 g secera u prahu
- 60 g brasna
- 50 g mljevenih oraha
- 1 vanilija secer
fil
- 400 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 200 g maslaca
- 150 g secera u prahu
- 2-3 banane
- 3-4 kas. cokoladnih mrvica
ukras
- 2 slag kreme
- 2 kas. eurokrema
- 3 kas. mljevenih oraha
Priprema
-
1
Pjenasto umutite zumanca sa 75 g secera u prahu.
Dodajte 2 kas. vrele vode i mutite dok se masa zgusne i postane blijedja.
Bjelanca umutite u cvrst snijeg, dodajte preostali secer i vanilija secer. -
2
U umucena zumanca dodajte lagano brasno sa mljevenim orasima.
Postepeno dodavajte snijeg od bjelanaca i pazljivo promijesajte tijesto.
Pecite na pleh sa pekpapirom na 180 °C, 20 min. -
3
Ispecenu koru odmah izrucite na krpu , posutu secerom i zarolajte u rolat.
-
4
Za fil skuhajte puding u 400 ml mlijeka i pustite da se ohladi na sobnu temp.
Da vam se nebi stvorila kora na pudingu prespite ga malo sa secerom. -
5
Omeksali maslac umutite sa secerom u prahu , postepeno sjedinite sa pudingom.
U fil dodajte cokoladne mrvce i dobro promijesajte, ostavite ga 30 min u frizideru.
Razavijte krpu sa biskvitom i nanesite fil preko citavog biskvita.
Banane ogulite , odstranite im krajeve i poslozite jednu do druge na vrhu biskvita.
Biskvit lagano urolajte i ukrasite slag kremom, mljevenim orasima i rastopljenim eurokremom.
Sovine oci
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti 4 belanca, dodati 4 kasike secera, 4 zumanca, 3 kasike brasna, jednu kasiku kakao, i prasak za pecivo i ispeci koru na papiru na plehu velicine rerne, u prethodno zagrejanoj rerni.
-
2
Za fil pomesati 8 kasika secera, sa 5 kasika brasna sa malo mleka, pa sve dodati u ostalo mleko, i skuvati fil na pari. Kada se ohladi, dodati margarin i vanilin secer.
-
3
Koru nafilovati i sloziti sa obe strane po dve banane ovako zatim obe strane zarolati ka sredini i polako pritisnuti. Premazati ceo rolat filom.
-
4
Po vrhu staviti slag i ukrasiti po zelji.
Torta “Katarina”
Sastojci
Crne kore
- 7 jaja
- 7 zlica secera
- 7 zlica mljevenih oraha
- 2 zlice brasna
- 2 zlice kakao praha
Bijela kora
- 5 bjelanjaka
- 5 zlica secera
- 150 g sjeckanih oraha
- 100 g grozdjica nakvasenih rumom
- 3 zlice brasna
Krema
- 4 zutanjka
- 2 cijela jaja
- 250 g secera
- 250 g maslaca
- 3 zlicice vanilin secera
Ukrasavanje
- mljeveni orasi
Priprema
-
1
Važno: krema je kuhana samo na pari, preporučujem pasterizirana jaja za ovu kremu!
-
2
Kalup za tortu promjera 26 cm namazi maslacem ili uljem i oblozi pek papirom. Zagrij pećnicu na 180 C.
-
3
Crne kore: ulupaj mikserom čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodaj šećer neprekidno miješajući mikserom, a onda jedan po jedan žutanjak. Na kraju žlicom umiješaj pažljivo prosijano brašno, prosijani kakao i orahe. Peci tijesto 45-50 minuta, ohladi ga i prepolovi.
-
4
Tip: ako imaš dva kalupa iste veličine, sirovu smjesu razdijeli prije pečenja i istovremeno peci dvije kore 35-40 minuta. Ispeku se brže nego jedan debeli biskvit pa uštediš malo vremena i nešto struje, a i kore su ljepše.
-
5
Bijela kora: napravi čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera. Pomiješaj orahe, groždjice i brašno pa ih dodaj zajedno u tijesto. Tako orasi i groždjice neće pasti na dno biskvita prilikom pečenja, nego će ostati ravnomjerno rasporedjeni. Peci tijesto 20-25 minuta i ohladi.
-
6
Krema: pjenasto umuti maslac sa vanilijom i ostavi po strani. Na pari umuti žutanjke, cijela jaja i šećer žicom za snijeg ili mikserom. Kad se volumen udvostručio i smjesa dobila blijedo žutu boju, skini je sa pare i nastavi miksati dok se rashladi. Ohladjenu pjenu od jaja postepeno sipaj u izradjeni maslac i dobro umuti. Razdijeli nadjev na tri dijela i slaži redom: crna kora – krema – bijela kora – krema – crna kora. Izvana premaži tortu kremom i ukrasi je orasima.
Нема коментара:
Постави коментар