-
1
Nadjev za ovu tortu je nekuhana krema sa jajima pa zato koristim pasterizirana. Dodatno objasnjenje molim pogledati ovdje:
pasterizirana jaja.
-
2
Uvijek procitaj cijeli recept prije nego
pocnes praviti tortu i pripremi sve namirnice na stolu gdje ces raditi.
Velika pomoc ce ti biti kuhinjska vaga i dobar mikser.
Vazno: jaja i putar moraju biti sobne temperature, niposto iz
hladnjaka, zato ih izvadi na stol bar pola sata prije pripremanja torte.
-
3
Kalup za tortu premazi margarinom i oblozi papirom za pecenje da se tijesto ne zalijepi za kalup pri pecenju.
Umjesto toga mozes koristiti takozvani
"non-stick spray" kojim jednostavno pospricas kalup iznutra
-
Biskvit
-
1
Napravi cvrsti snijeg od bjelanjaka. U
drugoj zdjeli pjenasto umuti zutanjke sa secerom. Dodaj vaniliju,
prosijano brasno i kakao zajedno sa 1-2 zlice snijega, promijesaj lagano
pjenjacom; kad se izjednacilo dodaj pomalo naizmjenicno orahe i snijeg, polako mijesaj pjenjacom da tijesto ne gubi volumen.
-
2
Tijesto izlij u kalup promjera 23-26 cm i
stavi peci. Ovom prilikom pravila sam dvije torte odjednom, zato 2
kalupa na slici, ali i inace kad pravim samo jednu tortu razlijem
tijesto na dva kalupa pa mi je poslije lakse razdijeliti biskvit na 4
kore.
-
3
Moja pecnica je na vruci zrak pa pecem
40-50 minuta na 160 C. Prvih pola sata se pecnica ne smije otvarati da
tijesto ne bi palo, ali nakon 40 minuta mozes zabosti cackalicu u
sredinu i ako izadje suha, tijesto je gotovo - ako ostaje trag na
cackalici, produzi pecenje jos 10 minuta.
Peceni biskvit ostavi da se hladi u kalupu 10 minuta.
-
4
Nakon 10 minuta izvadi biskvit iz kalupa i ostavi na zici da se skroz rashladi; nemoj ga rezati toplog.
-
Sirup
-
1
Kuhaj vodu i secer 5 minuta, pazi da se ne zgusne, treba samo secer da se skroz rastopi. Ohladi.
U ohladjeni sirup dodaj iscijedjeni sok iz narandzi i limuna, promijesaj i ostavi po strani dok se biskvit ne ohladi
-
Nadjev
-
1
Cokoladu izlomi na male komadice i stavi
na paru da se smeksa. Skini sa pare i ostavi hladiti do sobne
temperature (ne u hladnjaku!)
-
2
Pjenasto umuti maslac uz postepeno
dodavanje secera u prahu. Sto duze miksas, krema ce biti bolja. Na kraju
dodaj kakao i istopljenu cokoladu i muti mikserom jos par minuta da se
sve dobro sastavi.
-
3
Krema treba biti ujednacena i glatka.
-
4
U drugoj zdjeli izmiksaj jaja sa secerom tako da smjesa bude pjenasta, ali cvrsta.
-
5
Pjenu od jaja dodaj postepeno u umuceni
putar neprekidno miksajuci dok ne dobijes glatku i pjenastu, ali
istovremeno stabilnu i cvrstu kremu koja ne curi.
-
Sastavljanje torte
-
1
Ohladjeni biskvit razrezi na kore i svaku poprskaj sirupom.
-
2
Kore premazuj nadjevom i slazi jednu na drugu
-
3
Pusti da nadjev predje preko ruba torte
-
4
Slozenu tortu premazi okolo tankim slojem nadjeva i ostavi je u hladnjak da se stegne dok napravis bijelu kremu
-
Krema za premazivanje i ukrasavanje
-
1
Bjelanjke sa secerom stavi iznad pare i neprekidno mijesaj pjenjacom da se sav secer potpuno rastopi i ne osjeti pod prstima
-
2
Masa bi trebala postici temperaturu 70-75
C, za ovo ce ti pomoci kuhinjski termometar. Kad postigne zeljenu
temperaturu, skini secernu masu sa pare.
-
3
Miksaj secernu masu velikom brzinom dok
se ne rashladi. Pretvorice se u crvstu pjenu koju kulinari zovu "swiss
meringue", a nasi poslasticari od nje prave sampite :)
-
4
Smanji brzinu miksera i postepeno dodaj putar, komad po komad, neprekidno miksajuci.
Paznja!
Dok dodajes putar, krema ce promijeniti
gustinu, izgledace kao da se "pokvarila" i razdvojila; jos ako je u
kuhinji toplo ili je kisni dan pa je vlaznost zraka velika, krema ce
postati jako rijetka. Neka te ovo ne brine, to je najnormalniji
"preobrazaj" pri dodavanju masnoce u bjelanjak - nastavi miksati velikom
brzinom i krema ce se odjednom uvezati i postati kako treba.
-
5
Bijelom kremom premazi tortu izvana.
Najlakse je nanijeti kremu poslasticarskom vrecicom (Wilton nastavak 789 ili 2B) ili kako vec obicno radis.
-
6
Kremu izgladi i ostavi tortu u hladnjak dok napravis glazuru.
-
Ganache cokoladna glazura
-
1
Cokoladu izlomi na komadice u vatrostalnoj zdjeli.
Vrhnje stavi na stednjak da se zagrijava do vrenja, ali ga smakni sa vatre neposredno prije nego zakipi (kad krenu mjehurici).
Kipuce vrhnje prelij po cokoladi - odmah ce se istopiti.
Promijesaj
pjenjacom da se ujednaci i ostavi na stolu da se rashladi do sobne
temperature (ne u hladnjaku!). Tokom hladjenja ganache ce se malo
zgusnuti.
-
2
Rashladjenu glazuru prelij po torti, pusti neka se glazura cijedi niz rub. Tortu ponovo stavi u hladnjak da se glazura stegne.
-
3
Ostalo ti je jos samo da ukrasis tortu.
Na ovoj sam ja naspricala cvjetice od bijele kreme (Wilton nastavak 193)
i u svaki stavila secernu perlicu.
-
4
Iznutra moja omiljena cokoladna torta, izvana fondant "glazura" i fondant kale
Нема коментара:
Постави коментар