Recept za domaći Kit Kat
- jedna kutija krekera (važno je da budu u obliku kvadrata)
- jedna šolja putera
- 2 šolje krekera ili keksa u mrvicama (koji je zaslađen medom ili melasom)
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1/2 šolja bijelog šećera
- 1/2 šolja punomasnog mlijeka
- 2,25 šolje čokoladnog mlijeka
- 1 šolja kikirikija
- 1.5 šolja neke druge sjemke poput indijskog orašćiča i slično
- 200g čokolade mliječne, najbolje je koristiti nesstle čokoladu jer ima sličan okus
Uputstvo za izradu Kit Kat-a
1. Manju tepsiju premažite uljem i poredajte krekere.2. U tavi ili šerpi istopite puter i postepeno dodajite mlijeko i šećer te pustite da proključa. Kada proključa dodajte mrvice keksa ili krekera i kuhajte 5min miješajući neprestano.
4. Istopite čokoladu u mikrovalnoj ili pomoću pare sa dvije posude. Kikiriki i druge sjemenke po želji isjeckajte na male komadiće i dodajte ih u rastopljenu čokoladu. (Originalni Kit kat se pravi od kikiriki putera u čvstom stanju kao i butterscotch chips-a koje je malo teže pronaći kod nas. Ako uspijete samo njih rastopite i premažite gorni sloj. Pred ovoga možete koristiti ekstrakt kikiriki putera ili butterscotch-a – koji je zapravo alterantiva čoladi, a pravi se od smeđeg šećera, vanilije kreme, putera, kukuruznog sirupa i sl).
5. Premažite čokoladom gornji sloj krekera.
6. Isjecite sve na željenu veličinu nakon što se ohladi do sobne temerature.
Нема коментара:
Постави коментар