NAJBOLJE TIJESTO ZA PIZZU
Postupak je zapravo vrlo jednostavan
Sastav:
1/2 kašičice suhog kvasca,
1 prstohvat šećera,
4 šolje bijelog brašna,
1 kašičica soli,
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte 1,5 šolju tople vode, kvasac i šećer te ostavite da odstoji 10-15 minuta.
U drugu zdjelu pomiješajte brašno i so, te napravite udubljenje u koje stavite otopljeni kvasac i maslinovo ulje.
Zamijesite tijesto i ostavite na toplom oko 1,5 h da naraste.
Krema:
1 litra mlijeka
5 pudinga od vanilije
250 g margarina
250 g šećera u prahu
5 vrećica šlaga
2 bijele milka čokolade
2 crne milka čokolade
Priprema:
Od jaja, brašna, mljevenih oraha, praška za pecivo, vanilin šećera, malo ulja i malo vode napraviti koru i peći je na 200°C 40 minuta. U mlijeku skuhati puding. Kada se ohladi, dodati pjenasto umućen margarin sa šećerom u prahu. Masu podijeliti na dva dijela: u jednu dodati bijelu čokoladu, a u drugu crnu čokoladu, i njome filati koru naizmenično. Kada se završi filanje torte, izmiksa se šlag i torta se ukrasi.
1/2 kašičice suhog kvasca,
1 prstohvat šećera,
4 šolje bijelog brašna,
1 kašičica soli,
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte 1,5 šolju tople vode, kvasac i šećer te ostavite da odstoji 10-15 minuta.
U drugu zdjelu pomiješajte brašno i so, te napravite udubljenje u koje stavite otopljeni kvasac i maslinovo ulje.
Zamijesite tijesto i ostavite na toplom oko 1,5 h da naraste.
Ako žurite: Tijesto za pizzu s jogurtom
Kad nemate vremena čekati da tijesto naraste, rješenje je recept u kojem se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo.
Sastav:
Pomiješajte brašno, pola vrećice praška za pecivo, so, jogurt ili kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto, a ruke možete prethodno nauljiti kako biste lakše rukovali tijestom.
Razvaljajte tijesto, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 15 minuta na 220 °C.
Zbog praška za pecivo i jogurta tijesto ne treba stajati, pa pizzu možete pripremiti odmah!
Kad nemate vremena čekati da tijesto naraste, rješenje je recept u kojem se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo.
Sastav:
- 25 dkg brašna,
- 1/2 kesice praška za pecivo,
- 1 kašičica soli,
- čaša jogurta ili kiselog vrhnja,
- ulje
Pomiješajte brašno, pola vrećice praška za pecivo, so, jogurt ili kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto, a ruke možete prethodno nauljiti kako biste lakše rukovali tijestom.
Razvaljajte tijesto, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 15 minuta na 220 °C.
Zbog praška za pecivo i jogurta tijesto ne treba stajati, pa pizzu možete pripremiti odmah!
SPECIJALNA…Torta čokoladna
Sastojci: Kora: 9 jaja 9 žlica brašna 5 žlica mljevenih oraha 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer malo ulja malo vode |
1 litra mlijeka
5 pudinga od vanilije
250 g margarina
250 g šećera u prahu
5 vrećica šlaga
2 bijele milka čokolade
2 crne milka čokolade
Priprema:
Od jaja, brašna, mljevenih oraha, praška za pecivo, vanilin šećera, malo ulja i malo vode napraviti koru i peći je na 200°C 40 minuta. U mlijeku skuhati puding. Kada se ohladi, dodati pjenasto umućen margarin sa šećerom u prahu. Masu podijeliti na dva dijela: u jednu dodati bijelu čokoladu, a u drugu crnu čokoladu, i njome filati koru naizmenično. Kada se završi filanje torte, izmiksa se šlag i torta se ukrasi.
Napravite bounty čokoladice samo za 10 minuta…
Bounty su poznate čokoladice u čijem okusu uživaju svi
ljubitelji kombinacije kokosa i čokolade. Želite li ih napraviti sami
isprobajte ovaj super jednostavni recept za koji vam treba samo četiri
sastojka i 10 minuta vremena.
Sastav:
● 200 ml kondenziranog mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
● 150 g mrvica kokosa
● 400 g šećera u prahu
● 400 g čokolade (mliječne ili s većim postotkom kakaa)
Priprema:
1. U zdjeli ulijte mlijeko i dodajte mrvice kokosa.
2. Dodajte i šećer te sve zajedno dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, kremastu masu.
3. Ulijte smjesu u kalupe ili u četvrtastu posudu i stavite je u hladnjak da se potpuno ohladi.
4. Nakon što se smjesa ohladila i stvrdnula izvadite je iz kalupa ili je narežite na prutiće.
5. Jedan po jedan prutić umačite u otopljenu čokoladu te vratite u hladnjak dok se čokolada potpuno ne stvrdne.
Sastav:
● 200 ml kondenziranog mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
● 150 g mrvica kokosa
● 400 g šećera u prahu
● 400 g čokolade (mliječne ili s većim postotkom kakaa)
Priprema:
1. U zdjeli ulijte mlijeko i dodajte mrvice kokosa.
2. Dodajte i šećer te sve zajedno dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, kremastu masu.
3. Ulijte smjesu u kalupe ili u četvrtastu posudu i stavite je u hladnjak da se potpuno ohladi.
4. Nakon što se smjesa ohladila i stvrdnula izvadite je iz kalupa ili je narežite na prutiće.
5. Jedan po jedan prutić umačite u otopljenu čokoladu te vratite u hladnjak dok se čokolada potpuno ne stvrdne.
Torta čarobnica
Sastojci:
Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)
5 belanaca
8 kašika šećera
5 kašika mlevenih lešnika
2 kašike brašna
Fil1:
1 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr prah šećera
250 gr putera
200 gr crne čokolade
Fil2:
2 dl mleka
150 gr mlevenih lešnika/oraha
1/3 fila1
Još:
4 dl slatke pavlake
2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
Za glazuru (ukoliko želite)
150 gr čokolade 5 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa
nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju
brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku. Kore peći u plehu
(npr. 38×22) koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Peći u
zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba
pleha. Pečete tri ovakve kore.
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to
razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice.
Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno
stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i
brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte
penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u
ujednačenu masu. Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za
fil 2. Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) .
Tako je gotov fil 1.
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko
lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3
fila 1. Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude
prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 – fil 2 – kora 3 – druga polovina fila 1.
Glazura po želji Po originalnom receptu
ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja, ali je mi nismo
stavljali… Ali ako želite ultra čokoladnu tortu, onda umutite 2 dl
slatke pavlake i sa strane ukrasite tortu. Gore treba da ostane
čokoladna.
Čokoladne kocke
Sastojci (Broj osoba: 8)
BISKVIT :
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
KREMA :
500 ml vrhnje za šlag
300 g čokolade za kuhanje
PRELJEV :
100 ml mlijeka
4 žlice šećera
3 žlice ruma
Postupak pripreme
1.) Za biskvit, pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Kada se prethodni sastojci dobro izmiksaju dodati mlijeko i ulje.
Napravit čvrsti snijeg od bjelanjaka i umiješat u prethodno pripremljenu smjesu.
2.) Izliti u tepsiju i staviti peći na 175 °C oko 20-30 min. Biskvit se ne smije odvojiti od tepsije.
3.)Za preljev, ugrijati mlijeko i šećer, kada provri skloniti s vatre i dodati rum. Vruće preliti preko vručeg pečenog biskvita.
4.) Za kremu, vrhnje staviti kuhati na slaboj vatri, u toplo dodati sitno sjeckanu čokoladu i mješamo dok se čokolada ne otopi, te sklonimo s vatre.
5.) Nakon što smo prelili biskvit preljevom pričekamo da se preljev upije i prelijemo kremu(na vrući biskvit).
6.) Kolač pustimo da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon toga stavimo ga u hladnjak na par sati, najbolje preko noći.
BISKVIT :
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
KREMA :
500 ml vrhnje za šlag
300 g čokolade za kuhanje
PRELJEV :
100 ml mlijeka
4 žlice šećera
3 žlice ruma
Postupak pripreme
1.) Za biskvit, pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Kada se prethodni sastojci dobro izmiksaju dodati mlijeko i ulje.
Napravit čvrsti snijeg od bjelanjaka i umiješat u prethodno pripremljenu smjesu.
2.) Izliti u tepsiju i staviti peći na 175 °C oko 20-30 min. Biskvit se ne smije odvojiti od tepsije.
3.)Za preljev, ugrijati mlijeko i šećer, kada provri skloniti s vatre i dodati rum. Vruće preliti preko vručeg pečenog biskvita.
4.) Za kremu, vrhnje staviti kuhati na slaboj vatri, u toplo dodati sitno sjeckanu čokoladu i mješamo dok se čokolada ne otopi, te sklonimo s vatre.
5.) Nakon što smo prelili biskvit preljevom pričekamo da se preljev upije i prelijemo kremu(na vrući biskvit).
6.) Kolač pustimo da se ohladi na sobnoj temperaturi i nakon toga stavimo ga u hladnjak na par sati, najbolje preko noći.
Crni kolač sa pomorandžom
sastojci
6 jaja
♦ 6 kašika šećera
♦ 6 kašika brašna
♦ 1/2 praška za pecivo
♦ 1 dl ulja
♦ 1/2 dl mleka
♦ 1/2 dl ceđenog soka od pomorandže
♦ 3 kašike kakaoa
Krem
♦ 1/2 l slatke pavlake
♦ 250 g čokolade za kuvanje
♦ 1 pomorandža
Priprema
Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca mikserom dobro umutite sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, sok od narandže, malo narendane pomorandžine korice (prethodno je dobro operite!) i kakao pa u to lagano umešajte čvrst sneg od belanaca. Masu sipajte u pleh koji je podmazan ili obložen papirom za pečenje pa pecite oko 25-30 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu napravite krem na sledeći način: u šerpicu na laganoj vatri stavite da se kuva slatka pavlaka, malo narendane korice pomorandže, kašika soka od pomorandže i čokolada. Topli krem prelijte preko toplog biskvita koji ste prethodno ovlaš poprskali sokom od pomorandže.
Savet
Nemojte mazati celu posudu za pečenje, nego samo dno – neka se stranice zalepe za nju da se biskvit ne bi odvojio, a krem iscurio sa strane.
Krem kuvajte na laganoj vatri do vrenja, ali ne sme da provri.
Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda stavite u frižider. Najbolji je kad se napravi dan ranije i dobro ohladi.
♦ 6 kašika šećera
♦ 6 kašika brašna
♦ 1/2 praška za pecivo
♦ 1 dl ulja
♦ 1/2 dl mleka
♦ 1/2 dl ceđenog soka od pomorandže
♦ 3 kašike kakaoa
Krem
♦ 1/2 l slatke pavlake
♦ 250 g čokolade za kuvanje
♦ 1 pomorandža
Priprema
Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca mikserom dobro umutite sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, ulje, mleko, sok od narandže, malo narendane pomorandžine korice (prethodno je dobro operite!) i kakao pa u to lagano umešajte čvrst sneg od belanaca. Masu sipajte u pleh koji je podmazan ili obložen papirom za pečenje pa pecite oko 25-30 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu napravite krem na sledeći način: u šerpicu na laganoj vatri stavite da se kuva slatka pavlaka, malo narendane korice pomorandže, kašika soka od pomorandže i čokolada. Topli krem prelijte preko toplog biskvita koji ste prethodno ovlaš poprskali sokom od pomorandže.
Savet
Nemojte mazati celu posudu za pečenje, nego samo dno – neka se stranice zalepe za nju da se biskvit ne bi odvojio, a krem iscurio sa strane.
Krem kuvajte na laganoj vatri do vrenja, ali ne sme da provri.
Kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda stavite u frižider. Najbolji je kad se napravi dan ranije i dobro ohladi.
Kocke s orasima
KOCKE S ORASIMA
Tijesto:
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura:
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema:
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.
Tijesto:
- 15 dag margarina
- 15 dag secera
- 15 dag oraha
- 7 dag brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 4 bjelanjka
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura:
- 4 zumanjka
- 15 dag secera u prahu
- 1 zlica vanilin secera u prahu
- 1 dl mlijeka
- 10 dag oraha
- 10 dag margarina
- 10 dag secera
- 10 dag cokolade
- malo mljevenih oraha za ukrasavanje
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema:
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.
Нема коментара:
Постави коментар