Priprema tankog tijesta za savijače
Postupak ponovite s preostalim kruščićima tijesta.
Priprema prhkog tijesta
Za pripremu prhkog tijesta pripremite: 3 žumanjka, 150 g maslaca, 300 g brašna, 100 g šećera, malo naribane limunove korice i malo soli. Bitno je da su svi sastojci sobne temperature.
Maslac dobro izmrvite s brašnom, dodajte šećer, žumanjke, sol i limunovu koricu te zamijesite prhko tijesto.
Tijesto razvaljajte na veličinu malo veću od kalupa za krustade i pomoću valjka stavite ga u njega.
Prstima utisnite tijesto, a rubove odrežite valjkom.
Prije pečenja tijesto izbodite vilicom.
Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10-15 minuta, a zatim na tako polupečeno tijesto stavite nadjev.
Domaća tjestenina
Za pripremu domaće tjestenine upotrijebite Pšenično glatko brašno tip 550 Podravka i jaja.
Jaja umiješajte u brašno vilicom uz dodatak vode i po želji malo ulja.
Umijesite čvrsto tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite neka malo odstoji.
Tijesto tanko razvaljajte drvenim valjkom.
Tanko razvaljano tijesto višenamjenskim kuhinjskim nožem podijelite u više dijelova i posušite. Zatim dijelove tijesta stavite jedan na drugi, presavijte ih pa režite na tanke rezance pogodne za domaće juhe.
Napola prosušene dijelove tijesta pospite brašnom, presavijte ih i narežite na šire rezance. Kuhajte ih u posoljenoj kipućoj vodi i poslužite kao prilog uz mesna ili riblja jela u umaku.
Odležanu kuglu tijesta narežite na manje dijelove. Naribajte na ribež kako biste dobili taranu koju možete koristiti za bistre i ragu-juhe.
Punjena tjestenina
Od brašna, jaja i malo vode umijesite tijesto. Mijesite dok tijesto ne bude glatko i čvrsto.
Na stroju za valjanje tijesta provucite tijesto kroz širi, a zatim kroz sve tanje proreze nekoliko puta kako biste dobili željenu debljinu.
Razvaljano tijesto položite na modlicu za tortelline i raviole.
Stavite nadjev i preklopite drugim dijelom tijesta.
Valjkom pređite preko tijesta tako da izbočeni dijelovi kalupa izrežu tjesteninu na trokute,...
Priprema palačinki
Smjesu za palačinke pripremite od: 2 jajeta, 150 g brašna, 300 ml mlijeka i malo soli.
U zdjelu stavite brašno, jaja, sol i mlijeko te pjenjačom dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu.
Na zagrijanoj tavi za palačinke s malo masnoće ulijevajte zaimačom lijevano tijesto te ga brzim okretanjem tave rasporedite po cijeloj njezinoj površini.
Kada palačinka na površini promijeni boju, okrenite je pomoću palete i kratko pecite na drugoj strani.
Po želji palačinke punite slanim ili slatkim nadjevom.
Priprema nadjevenog tijesta
Mijesite dok vam tijesto ne bude glatko i čvrsto.
Na stroju za valjanje tijesta provucite tijesto kroz širi, a zatim kroz sve tanje proreze nekoliko puta kako biste dobili željenu debljinu.
Tijesto izrežite na kružne oblike plastičnim preklopnim kalupima. Izrezano tijesto položite unutar izrezivača, stavite nadjev, jednu stranu preklopite i vanjske rubove spojite.
Tako punjeno tijesto kuhajte u kipućoj slanoj vodi i poslužite na maslacu ili uz razne umake.
Нема коментара:
Постави коментар