Sundjer pecivo
Sastojci
1 solja=2.5 dl
- 4 1/2 solje brasno
- 400 ml. mlake vode
- 2 kasicice suhi kvasac
- 3 zlice rastopjeni puter
- 3 zlice secer
- 1 zlica sol
Premaz
- 250 ml. voda
- 1 kasicica gustin (skrobno brasno)
Priprema
-
1
Kvasac promesajte sa zlicu secer i zlicu brasno u 100 ml. mlake vode i ostavite na nadodje (zapjeni)
-
2
Brasno promesajte sa solo, secerom pa dodajte nadosli kvasac, puter i vode i zamjesite glatko testo
-
3
Prekrite ga prozirnom folijom i ostavite da se uduplja
-
4
Pravite male loptice i spajajte po dve ovako ili pravite kajzerice i ostavite da nadodju u pouljen pleh
-
5
Pecite na 200 stupnjeva dok ljepo porumene
-
6
Odma ih premazite premazom i ostavite da se ohlade
Domachi kruh sa kiselog mleka
Sastojci
- 1 1/2 sholja kiselo mleko
- 1 1/2 sholja tople vode
- 2 zlice suhi kvasac
- 2 zlice secer
- 2 zlice sol
- 6-7 sholje brasno
- 1 kom. jaje (samo bjelanac za premaz)
Priprema
-
1
U duboku serpu stavi kiselog mleka ,pa odozgo tople vode, pa od obe strane po 1 zlicu kvasca, od obe strane po zlicu sekera i sol ovako Ovo ne mjesaj nek nadodje ne promjesano.
-
2
Kas kvasac nadodje(kad se formira pjenica naokolo) dodaj 2 sholje brasna pa promjesaj, opet 2 sholje brasna pa promjesaj, opet 2 sholje brasna i zamesi glatko tjesto..
-
3
Ostavi tjesto da nadodje na toplom mjestu
-
4
Kad se tjesto diglo razmesi tjesto i formiraj 2 velika ili 4 mala kruha ,zarezi malo i premazi bjelancem promjesan sa malo vode i malo soli..
-
5
Ostavi da kruh jos jednom nadodje pa peci u zagrejanom pecnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta..
Vašarske tortilje
Sastojci
- 1 kg mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašičice soli
- 1 svež kvasac (40 g)
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike masti
- 200 ml kisele pavlake
- 2 jaja
- 500 ml mleka
- 1.5 kašika belog sirćeta
Priprema
-
1
U veliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
-
2
Kvasac razmutiti sa šecerom i malo mleka. Dodati u brašno.
-
3
Dodati mast, pavlaku, jaja, mleko i sirće. Varjačom umesiti glatko testo i ostaviti da naraste. Ako se testo neće trošiti odmah – zaštititi ga od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru.
-
4
Premesiti. Testo treba da je glatko i belo, malo lepljivo, treba da se rasteže kao žvaka. Zahvatiti jednu kašiku testa veličine golf loptice, upotrebiti drugu kašiku za presecanje testa jer se samo testo dosta rasteže. Spustiti na radnu površinu dobro posutu brašnom. Lopticu testa posuti brašnom i odozgo. Rukama malo rastanjiti, a zatim oklagijom razvući što tanju tortilju, debljine 2-3 mm. Ne pipati testo rukama pre nego što je dobro pobrašnjeno sa svih strana jer je meko i lepilo bi se.
-
5
Peći po minut-dva sa svake strane na suvom ugrejanom teflonskom tiganju, na temperaturi nižoj od maksimalne. Tortilje treba da budu blago rumene, sa tamnim ali ne crnim tačkicama, vazdušaste, meke i savitljive. Ako tortilja dobije crne tačke, temperatura je previsoka. Slagati ih u sud sa poklopcem, ili u plastičnu kesu, da bi ostale tople i meke.
Više detalja.
U osnovi ovo je recept za univerzalno tj. ludo testo. Od njega se može svašta praviti, ja sam radila tortilje, pogačice, krofnice, pizzu… Više detalja.
Kiš
Sastojci
- 200 g brašna
- 100 g putera
- malo soli
- 70 ml vode
- 100 g slanine
- 100 g šunke
- 100 g kiselih krastavčića
- 4 jaja
- 1 dl kisele pavlake
Priprema
-
1
Krastavčiće i šunku iseći na kockice. Slaninu na manje listiće.
-
2
U prosejano brašno sipati so, dodati hladan puter isečen na kokcice. Rukama utrljavati brašno u puter dok se ne dobije mrvičasto testo. Dodati vodu i umesiti glatko testo.
-
3
Testo razviti u krug malo veći od prečnika pleha (Ø 26 cm), prebaciti na nepodmazan pleh i podići ivice. Testo malo izbušiti viljuškom.
-
4
Slaninu propržiti. Na testo staviti slaninu (može se odliti mast, ja nisam), krastavčiće i šunku.
-
5
Viljuškom razmutiti jaja sa pavlakom i preliti preko.
-
6
Peći na 200-220°C stepeni dok ne porumeni lepo odozgo. Kod mene se peklo 15 minuta sa ventilatorom.
- 7
domaci kruh
Sastojci
- 800 gr. brasno
- 600 ml. mlaka voda
- 1 zlica suhi kvasac
- 1 kasika secer
- 2 kasicice sol
Priprema
-
1
U malo mlake vode razmutite kvasac sa secerom i zlicu brasno i ostavite da nadodje
-
2
Brasno promesajte sa solom ,napravite udubjene pa dodajte nadosli kvasac i mlake vode (voda mora biti dobro topla, ne samo lagano mlaka) i zamjesite mekano testo (ja ovo radim sa mikserom)
-
3
Prekrite prozirnim folijom i ostavite da nadodje
-
4
Kad je testo ljepo nadoslo lagano ga razmesite i ostavite da opet nadodje
-
5
Pobrasnite radnju povrsinu i isipite nadoslo testo i onako lagano ga premesite i formirajte veknu koju postavite na parchment hartiju
- 6 Ostavite da nadodje pa zasecite nekoliko reze i pecite na 180 stupnjeva dok porumeni
Sastojci
- 1200 gr. brasno
- 600 ml. mineralne vode
- 100 ml. mlaka voda
- 200 ml. ulje
- 1 1/2 zlica kvasac
- 1 zlica secer
- 1 zlica sol
- 3 zlice ulje
- krupna sol
- 100 gr. margarin
Priprema
-
1
U 100 ml. mlake vode promesajte kvasac sa zlicu secer i zlicu brasno i ostavite da nadodje
-
2
Brasno promesajte sa solom pa dodajte nadosli kvasac ,mineralnu vodu koju ste zagrejale da bude mlaka i ulje i zamjesite glatko testo
-
3
Premazite ga malo uljem i ostavite da nadodje
- 4
-
5
Redite u pouljen pleh
-
6
Premazite ih uljem i pospite krupnom soli slika i ostavite da nadodju
-
7
Pecite u zagrejanu pec na 180 stupnjeva dok porumene
-
8
Odma ih premazite s malo uljem da imaju ljepi sjaj
Нема коментара:
Постави коментар