Prolećni đuveč
Svaka
domaćica ima svoj način pripreme jela, pa tako i đuveča. Ja ga obično
pripremam na klasičan način, ali su me tikvice i mlado povrće
inspirisali da ga spremim malo drugačije, bogatije i ukusnije. Od povrća
se može dodati još
po
nešto po ukusu, tipa brokoli ili karfiol, mislim da bi tako bilo još
punijeg ukusa. Nažalost, onda bih morala da ga pripremim samo za sebe
jer niko drugi u mojoj porodici ne jede povrće tog tipa, pa sam to
izostavila, ali vi svakako dodajte ono što volite. List rena je za mene
novina, ali kako ga moja svekrva koristi baš isključivo za đuveč,
nabrala sam na placu domaći list, i mogu vam reći da je značajno
doprineo ukusu đuveča. Najbitnije je da vam jelo ostane sočno, nikako
suvo, i iz tog razloga sam ja počela da ga pripremam u velikom, dubokom
teflonskom tiganju, bez naknadnog pečenja u rerni i mislim da stvarno
nema potrebe isušivati ga dodatno, ionako se na kraju uhvati lepa tanka
korica, a jelo bude sočno i veoma ukusno i sutradan.Potrebno je:
1 kom. pilećeg belog mesa
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje
Priprema:
U
veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite
masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite
i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu
očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu
papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus
daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite. Na ulju
propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne
pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte
krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list
rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.
Pustite
da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač,
posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i
ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač
već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se
dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.
Trebalo
bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa
obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude
kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.
Pilav sa piletinom
Pilav,
tj. beli pirinač, kako moja mama ima običaj da kaže, je jelo koje se
oduvek kod nas pripremalo sa piletinom. Vremenom je mamin osnovni recept pretrpeo neke promene sa moje strane, tako da sam pored klasičnog povrća, dodavala jednu po jednu vrstu povrća i to sada
uglavnom izgleda
kao u nastavku recepta. Po želji se može dodati i šaka graška, jedan do
dva krompira, sveža paprika i slično, mada to već prelazi u mešano
varivo, ali zašto da ne, iskoristite pilav kao osnovu za razne
modifikacije. Uvek kada spremam jela sa piletinom, ja je prvo obarim uz
dodatak povrća za supu koju ću kasnije skuvati od preostalog bujona, a
jelo zalijem delom tog istog bujona, iskidam meso na sitnije delove i
tako skuvam pilav. Praktičnije i zgodnije za jelo, barem meni.1 komad pilećeg mesa (belo ili batak)
3 šoljice pirinča
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
pola struka praziluka
1 kolut celera
pola paškanata
malo seckanog peršuna
ulje, vegeta, so, biber
Priprema:
Dakle,
u otprilike 1 litar vode stavite meso i obarite ga. Ako planirate da
skuvate i pileću supu kasnije, dodajte šargarepu i korenasto povrće
isečeno na krupnije delove, da se kuva zajedno sa mesom. Kasnije ćete to
povrće prebaciti u šerpu u kojoj će se kuvati supa, procediti deo
bujona, dodati još malo vode i rezance i skuvati zdravu i ukusnu pileću
supu.
Dok se meso kuva, iseckajte crni luk, šargarepu, celer, paškanat i praziluk.
U
šerpu sipati ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno šerpe,
može i malo više po ukusu ( tako me učila mama, ali ja ipak volim da
je jelo malčice masnije).
Propržite crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk, još malo
propržite pa dodajte opran pirinač i zalijte supom. Dodajte i celer i
paškanat, i iscepkano meso na sitnije ili krupnije, kako volite. Kada
pravim sa belim mesom obično ga iseckam na kocke, a batak uglavnom
iscepkam na delove.
Posolite,
dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj
vatri dok se pirinač ne skuva. Povremeno lagano promešajte, pirinač je
brzo
kuvan, pazite da se ne uhvati za dno šerpe. Po potrebi dodajte malo
vode, treba da ima tečnosti, nikako da bude suvo pre stavljanja u rernu.
Na kraju stavite i malo seckanog peršuna. Uključite rernu da se
zagreje, pa kad je pirinač kuvan stavite da se malo zapeče, ne previše,
tek toliko da dobije tanku i rumenu koricu. Poslužite toplo uz omiljenu
salatu.
Bela pileća čorbica
Belu
čorbicu obično pripremam sa pilećim mesom, mada može da se kuva i sa
teletinom, podjednako je fina i ukusna. Puna je povrća, samim tim
obiluje vitaminima, pa prija u svako doba godine, a naročito u ove
prohladne majske dane.
Poslužite je kao toplo predjelo, pre nekog finog i ukusnog ručka i dobićete kompletan i bogat obrok.Potrebno je:
1.5 l vode
1 manji pileći file
1 veza zeleni (šargarepa, paškanat, celer, koren peršuna)
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kašike brašna
vegeta, so, biber
seckani peršun
list celera
Priprema:
Belo
meso iseckajte na kockice, povrće takođe. Luk očistite, ali ga ne
seckajte, vec celu glavicu stavite sa mesom i povrćem da se kuva u 1,5 l
vode.
Kad povrće bude skuvano, izvadite luk i bacite ga. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.
Kutlaču
supe odvojite u neku manju činiju, malo prohladite, pa razmutite 2
kašike brašna. Ulijte polako u supu, uz mešanje, i pustite jos malo da
vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.
U
ovu čorbicu ne dodajem ulje, od mesa bude fino masna. Po ukusu, možete
staviti i neki masniji deo pilećeg mesa pa ga kasnije iscepkati sitno.
Izmaknite sa ringle, dodajte seckan peršun i list celera. Pustite da se malo prohladi.
U
onoj činiji od malopre umutite jaje viljuškom, da malo zapeni, dodajte
kutlaču čorbice polako, mešajte viljuškom i dalje da se lepo sjedini.
Čorba ne sme da bude vrela kad to radite jer će onda jaje da se zgrudva,
ja to ne volim nikako.
Vratite
sadržinu činije nazad u šerpu, takođe uz neprestano mešanje, poklopite
da malo odstoji i onda poslužite kao toplo predjelo.
Нема коментара:
Постави коментар